Египетска торта



Честити ми 6 годинки блог! 
И Честит Рожден Ден на тате!

Продукти за блатовете:
  • 10 белтъка
  • 10 супени лъжици захар
  • 200 грама смлени на ситно лешници
  • 2 супени лъжици брашно

loading...

Приготвяне на блатовете:
  • Разбиваме белтъците с миксер на високи обороти. (И купата и бъркалките трябва да са идеално сухи).
  • Добавяме на етапи захарта и продължаваме да разбиваме до получаване на хубав белтъчен сняг.
  • След това слагаме лешниците (ситно смлени) и пресятото брашно. 
  • Разбъркваме с шпатула, нежно и внимателно, до пълно обединяване и получаване на гладко тесто.
  • Загряваме фурната на 180 ⁰С.
  • Във форма с диаметър 26 см поставяме хартия за печене, намазваме с малко олио, поръсваме с брашно и изсипваме 1/3 от тестото.
  • Печем до готовност, като внимаваме да не ги препечем.
  • Изпичаме общо 3 платки.

Продукти за крема:
  • 500 мл прясно мляко 
  • 10 жълтъка 
  • 10 супени лъжици захар 
  • 8 супени лъжици брашно 
  • 250 грама краве масло 
  • ванилия есенция 1 ч.л.
  • 500 мл течна сладкарска сметана + 6 супени лъжици пудра захар
Начин на приготвяне на крема:
  • Разбиваме жълтъците с 3 с.л. захар
  • Брашното размиваме с малко прясно мляко, да стане на рядка кашичка
  • Обединяваме жълтъците с брашнената кашичка.
  • Кипваме млякото с останалите 7 с.л. захар и добавяме сместа с жълтъците.
  • Варим на не много силен огън, като бъркаме непрекъснато. Щом кипне отстраняваме от котлона и оставяме да изстине.
  • Маслото нарязваме на парченца и оставяме на стайна температура да омекне (Бележка: слагам го нарязано в купа, а купата поставям на капака на тенджерата с топлия крем. Така омеква по-бързо. Ако се разтопи от топлината го махам и оставям на стайна температура).
  • Щом кремът изстине го разбиваме с миксер (не пасатор). Разбиваме и маслото и го добавяме към крема.
  • Отделно разбиваме 500 мл сладкарска сметана с 6 с.л. захар до сгъставяне.
 Към разбитата сметана (по желание) може да добавим начупена карамелизирана захар (Бележка: В сух тиган слагам около 100 г кристална захар. Без да добавям вода и без да разбърквам оставям захарта да се карамелизира до светъл карамел. Котлонът не трябва да е силен, защото захарта ще прегори бързо и неравномерно. Върху хартия за печене изливам карамела и оставям да изстине и да се втвърди. След това раздробявам в кухненски робот, с приставка нож).


Сглобяването на тортата става с помощта на стягащ ринг.
Редуваме блат,
млечен крем с жълтъци,
сметанов крем.
След като намажем и последния блат, отгоре поръсваме с бисквитени трохи или смлени ядки.

Оставяме в хладилник за 12 часа. След това отстраняваме ринга.
За декорацията карамелизираме 100 г захар до светъл карамел.
Изливаме карамела върху хартия за печене и оставяме да се стегне.
След това начупваме парчета с неправилна форма и ги слагаме върху тортата непосредствено преди сервиране. Може да поръсим с още бисквитени трохи или ядки.

За рецептата благодаря на Ginger Cookies.




4 коментара:

  1. Поздравления, Снежи и честита блогогодинка!
    Пожелавам ти нестихващо вдъхновение и много успехи, а на баща ти - здраве и дълголетие!
    Тортата е прекрасна, с разкошен вкус! Много я харесваме и ние.
    Прегръдки и весел празник!

    ОтговорИзтриване
  2. Снежи, да ти е жив и здрав таткото, а на теб желая блога ти да е все така интересен за читателите ти! Чудесна торта, от кога и се каня и все не иидва ред:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси! И аз от доста време я гледам, и ето, че дойде ред да я направя. Много е хубава.

      Изтриване

loading...