четвъртък, 3 май 2012 г.

На гости в Бечей, Сърбия

Предисторията на това гостуване е много дълга и ще я пропусна. Но ще ви направя виртуална разходка из град Бечей. Градът се намира в северната част на  Сърбия и населението му е предимно от сърби и унгарци (почти 50 на 50).

Пристигнахме в късния следобед, изморени от дългото пътуване и жегата, която достигаше 30 градуса по Целзий.
Желанието за опознавателна разходка беше почти на нула, но след едночасова почивка хукнахме към централната част на града (по тъмно). В центъра се разнасяше тиха музика, подухваше лек ветрец, небето беше осеяно със звезди, а площадът - с хора.

Програмата за следващия ден беше пълна - разходка из града (по светло), разходка по крайбрежната алея на река Тиса, разглеждане на "Айфелова преводница", мини екскурзия до двореца "Fantast" (която не се осъществи и много съжалявам).


Така изглеждат уличките в Бечей - тесни и с водещи алеи към къщите. Пред всяка къща има зелен остров, оформен според вкуса на собствениците. Някои бяха оформени с цветни градинки, други само с трева. Почти пред всяка къща има дърво или цъфтящ храст.


Повечето къщи са едноетажни и някои са много кокетни

На път към централната градска част

И самият център

Православната църкваИ едно прекрасно цвете в двора на църквата (ако някой знае името му ще ме зарадва, защото искам да цъфти и в моя двор)Разходката по речната алея и крайречния парк (Горански парк) ми достави огромно удоволствие - много зеленина, разцъфнали цветя и храсти, от които се носи приятен пролетен аромат, плюс удоволствието да си до река.Тук съм хванала и малка част от хотел Bela Ladja
Река Тиса


"Айфелова преводница" - така звучеше на сръбски (ударението в "преводница" е на Е). А до колкото успях да разбера е съоръжение, което изравнява нивото на водата на река Тиса и канал, водещ  към градско предградие. Сръбският все още не ми е добър, но от няколкото посещения на Сърбия вече разбирам по-добре.

Указателната табела

И цялата табела, която мислех да не ви я показвам, заради "знаците", но какво пък толкоз. Ето да видите, че и извън България се срещат такива неща.

След такива разходки, зареждахме батериите с вкусни местни ястия (признавам, че се учудих от липсата на скара. Сърбия без сръбска скара не ми се връзва :)).
Но всичко беше много вкусно. Ето това ястие е подобно на нашенските кюфтета с бял сос (пробвала съм една такава рецепта от тук), но сосът е бешамел и има добавени картофи (но местно производство).
Това са "Гомбоце"


В Бечей хората имат частни стопанства, от които добиват месо, мляко, яйца, правят си домашни колбаси. Имат и земеделски земи и сами си отглеждат зеленчуци и зърнени култури. На къщите има табелки кой какво продава.
(Никога няма да забравя как преди време един обикновен сърбин ми даде урок по родолюбие. Как направи анализ на политиката на държавата и връзката между тази политика и щастието на хората. Беше искрен и беше много прав във всяка една дума. И тъй като ставаше въпрос за местно производство и внос - предимства и недостатъци - взех, че се сетих сега за този човек.)

А това е бяло пилешко месо, пълнено със смес от дробчета. (Наричаха го "бело и черно"... и още нещо си)

Десертът беше "Миньони" (рецептата). Много ми се усладиха и забравих за калориите.

На път за вкъщи минахме през Власинското езеро. И там е голяма красота. Вярно, че има много завои, но се пътува спокойно, пътят е хубав и гледките си струват.


Купихме си и разни лакомства, но този път бяхме по-скромни в количествата.

Спомням си как при едно предишно пътуване на границата искат да проверят колата. Сръбските гранични полицаи карат мъжа ми да отвори багажника и го питат за стоки за деклариране. А съпругът ми се пошегува, че имаме само "Takovo" (така се казва фирмата, която произвежда течния шоколад Eurocrem) и, че им е рекламно лице. Като видя количеството шоколад, сърбинът се засмя и ни пожела  Сречан пут  ( Приятно пътуване).
Дано и на вас е била приятна виртуалната разходка.

2 коментара:

  1. Elti, виртуалната разходка беше наистина приятна! Насладих се и на чудесните ти снимки:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. tillia, радвам се, мила, че ти е харесало и ти благодаря. Приятни почивни дни!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")