Понякога попадам на книги, които ме привличат повече от кухнята и готвенето от приятно се трансформира в досадно задължение. Три вечери поднасях гювечета, две - пържени яйца, салати и други бързи залъгалки. Днес изхитрувах пак с нещо бързо, но с "по - тежка" визия. Щом предизвика въпроса: "Прочете ли си книгата?" :))
Рецептата за пилешките хапки е една от любимите ми. Оригиналното и име е "Пилешки котлети Нежност", а за първи път я видях и изпробвах от сайта на "Веселият готвач". Може да се направят на големи, колкото длан "котлети" или на малки хапки, както в случая.
Продукти за пилешките хапки:
400 г пилешко месо
3 пълни с връх с.л. майонеза
2 белтъка (или 1 цяло яйце)
2 с.л. сос Терияки на Kikkoman
3 с.л. натурално нишесте
черен пипер, сол
Приготвяне на хапките:
Месото се нарязва на дребни парчета.
Поръсва се с малко сол, черен пипер и сос Терияки.
Добавят се майонезата и белтъците. Разбърква се.
Слага се нишестето и пак се разбърква хубаво. Оставя се на студено за минимум 2 часа.
В тиган загряваме олио. С лъжица загребваме от сместа и пържим.
Продукти за зеленчуковия микс:
4-5 червени чушки
4 средни по големина глави кромид лук
1 голям морков
220 г стерилизирани гъби (ако са пресни около 350г)
90 г кълнове от боб мунго
3 скилидки чесън
1 тънък резен корен джинджифил
2 с.л. захар
3 с.л. ябълков оцет
3 с.л. соев сос Kikkoman
180 мл смлени домати
2 с.л. кетчуп
1 с.л. фъстъчено (слънчогледово) олио
Приготвяне на зеленчуците:
Запържваме в малко олио нарязаните чушки, след това добавяме морковите (нарязани на пръчици) и лука (на полумесеци).
Изчакваме лука да се запържи и добавяме гъбите и кълновете.
Добавяме 1 с.л. соев сос, пържим още малко и отстраняваме от котлона. Сол добавяме само, ако има нужда.
В друг тиган загряваме фъстъченото (може и слънчогледово) олио.
Слагаме ситно нарязаните чесън и джинджифил.
Пържим за кратко и добавяме последователно захарта, оцета, 2 с.л. соев сос и смлените домати.
Изчакваме доматите да се сгъстят и добавяме кетчупа.
Изливаме доматения сос при другите зеленчуци.
Количеството е за около 4 - 5 порции.
Да ви е сладко!
А аз си подхващам книгата :)