неделя, 29 декември 2013 г.

Киевски тимбал или панетоне с крем

Това не е сладкиш, който бих правила в редовна неделна сутрин (още повече, ако съм планувала да имам и лично свободно време). По-трудоемък е, с повече продукти, но си има история и Коледа беше добър повод да се поровя в спомените и да тествам отново рецептата.

В една стара готварска книга, от 60-те години на миналия век, снимка (цветна при това) на Киевски тимбал ме блазни от около 25 - 30 години. Когато бях на 10-11 години уверено (!) реших, че е време да опитам рецептата и да спретна изненада. И получих първия си кулинарен урок под формата на провал. Ако не ви се чете историята прескочете направо на продуктите.
- - -
Но ако ви е любопитно ще ви кажа, че за първи път месих около 1 кг козуначено тесто, а в ръцете на дете това си е страшно много. Пекох в една мамина тенджера, толкова дълго, че пропуснах играта на ръбче, после на ластик и до колкото си спомням стигнах чак за вечерната игра на федербал. А лошото е, че така и не го изпекох успешно - загоряла кора (поне се сетих да я изрежа), глетава вътрешност, а и кой да ми каже, че сиропът няма да попие в това глетаво подобие на козунак. Варих крем с домашно мляко, тогава си беше истинско, гъсто и взе, че загоря. Многото ванилии, които му наблъсках изобщо не замаскираха проблема. По рецепта трябваше да е със сметана, но в ония времена я имаше само в софийските хали, а и не беше от продуктите, които ползвахме често. Финалът беше с отчайващ външен вид - ако може да си представите приклекнала основа, разтечен крем, килната куличка и липса на каквато и да е декорация. За загорелите съдове не искам да си спомням. За това, какъв е бил вкусът, нямам и представа - не само, че не исках да го опитам, но не исках да виждам и чувам за киевски тимбал. За сметка на това мама и татко до ден днешен го споменават като мил и вкусен спомен.


Сега, тази рецепта, която ще запиша не е истинската, защото снимката на страничката, от оная стара готварска книга, изчезна от телефона ми. Тук за основата използвах панетоне, по рецепта на Йоана Петрова (леко изменена). Кремът е с любимата ми руска сгущьонка, сметана, шоколад и още едни любими бонбонки Криспело.

Панетоне с крем (Киевски тимбал)


Продукти:

За тестото:
  • 600 г брашно + допълнително за омесване
  • 150 г захар
  • 10 г суха мая за хляб
  • 1/2 чаена лъжица сол
  • настъргана кора от 1 лимон
  • настъргана кора от 1 портокал
  • 2 ванилии на прах
  • 250 мл топло прясно мляко
  • 50 г мед
  • 3 яйца 
  • 100 г свинска мас + 100мл олио
  • 150 г стафиди
  • 150 г сушен касис (или сушени ягоди)
  • 100 мл коняк (ром)
      За крема:
      • 250 г маскарпоне
      • 300 г подсладено кондензирано мляко (Сгущьонка)
      • 120 г бял шоколад
      • 50 - 70 г бонбони "Криспело"
      • 1 ч.л. бурбонска ванилия на прах
      За украса:
      • 200 мл течна сладкарска сметана
      • ягодово сладко
          Приготвяне:
          Замесваме тесто, подобно на козуначено 

          • Стафидите и сушения касис заливаме с коняка и загряваме на слаб котлон. Отстраняваме веднага щом кипне и оставяме плодовете да киснат в алкохола.
          • Олиото и свинската мас също загряваме.
          • В голяма купа смесваме пресятото брашно, захарта, солта, настърганата кора от цитрусите и ванилията.
          • Маята изсипваме в топлото мляко. Изчакваме да се разтвори. След това добавяме и меда. Разбъркваме.
          • Яйцата разбиваме с телена бъркалка и към тях добавяме млякото с маята и меда.
          • Течните съставки прибавяме към сухите и замесваме много меко тесто. 
          • В него, по малко се добавя от мазнината (мас + олио), но хладка, не гореща. 
          • Омесваме добре, докато мазнината се поеме от тестото.
          • Накрая добавяме и изцедените сушени плодове.
              • Полученото тесто (по-рядко и меко е от козуначено) прехвърляме в голям съд, намазан с мазнина и оставяме да втаса на топличко (трябва му около 3 часа време или докато утрои обема си
              • След това премесваме набързо с малко брашно и прехвърляме тестото във висок съд, в който ще печем панетонето, с диаметър 20 см., в който предварително сме поставили хартия за печене (за дъното изрязваме кръг, по стените - дълъг правоъгълник)
              • Оставяме да втаса за втори път, докато удвои обема си.
              • Фурна се загрява на 180 - 190 градуса (С).
              • Поставяме съда с тестото и печем около 1 час и 30 минути, като следим да не прегорим коричката и при нужда поставяме отгоре алуминиево фолио. 

                  Обръщаме
                  • Оставяме леко да се охлади панетонето, в съда, в който сме пекли.
                  • След това внимателно изваждаме от формата и оставяме на решетка до пълно изстиване.
                  • С остър нож изравняваме повърхността и изрязваме конусовидно средата.
                  • По желание може да сиропираме с лек захарен сироп (2 части вода:1 част захар) - аз пропуснах тази стъпка.  




                      • За крема загряваме кондензираното мляко на водна баня и в него поставяме начупения шоколад. Бъркаме до пълното му разтопяване. 
                      • Отстраняваме от котлона и оставяме да се охлади.
                      • Разбиваме сиренето маскарпоне, добавяме ванилията и охладеното кондензирано мляко с шоколада.
                      • Бонбоните Криспело нарязваме на филийки и слагаме в крема.
                      • Разбъркваме.






                            •  С тази смес пълним конусовидната дупка, изрязана в панетонето.








                                  • Отгоре поставяме конусчето, с върха нагоре.







                                      •  Намазваме с останалия крем куличката и горната част на сладкиша.
                                      • Разбиваме с миксер сметаната и украсяваме с помощта на шприц.
                                      • Разполовяваме по диагонал няколко бонбони Криспело и използваме за декорация. 
                                      • Слагаме тук там ягоди от сладко.
                                      • Оставяме на студено поне 12 часа.





                                          Да ви е сладко с Elti!


                                          При разрязване по-удобно е да свалите конусчето. Кремът се стяга и дори да не стои добре, то поне може да се намаже върху отрязаното парче. Комбинацията е от ония сладости, за които чакаш цяла година, за да ги опиташ отново.
                                          Аз нямах търпение да отнеса един по-дебел резен на мама и тате, хем да върна спомена, хем да се похваля с успешен киевски тимбал. Но се оказах съвсем неподготвена да чуя, че оня, от детството, им е бил по-вкусен :)

                                          Рецептата за панетонето е много хубава, за което благодаря на Йоана!

                                          сряда, 25 декември 2013 г.

                                          Честита Коледа!

                                          Пожелавам ви красива, вълшебна и благодатна Коледа! 

                                          За основа да имате здраве, 
                                          да градите с любов всичко останало 
                                          и винаги да е пълно в сърцето и душата ви!




                                          сряда, 18 декември 2013 г.

                                          Ореховки

                                          Явно много изоставам в графика с коледните бисквитки, щом дъщеря ми се зае да сложи началото и да направи първата доза сладки-ореховки. Но вместо да ги приберем за Коледа, ги изядохме до нулата - това добре, доказателство е, че се справи чудесно. Но сега я чака втора доза и ето, че научи урока защо мама се мотае до последния ден и не бърза да прави сладки предварително :) Насочих я към рецептата на Йоли - достатъчно лесна е и съвсем в зоната на кулинарните й възможности.


                                          Продукти:

                                          • 150 г орехи
                                          • 160 г захар (кристална или пудра)
                                          • 2 яйца
                                          • 50 г брашно
                                          • 1/2 ч.л. бакпулвер
                                          • 1/4 ч.л. сол
                                          • 1 ванилия на прах
                                          • по желание - филирани бадеми за поръсване


                                          Приготвяне:

                                          • Поставяме орехите в купата на кухненски робот с приставка нож и смиламе на дребно (или ползваме мелничка за орехи).
                                          • След това към орехите добавяме 100г захар, ванилията, брашното, бакпулвера, солта и 2 жълтъка. С няколко завъртания (с робота или лъжица) смесваме всички съставки.
                                          • Разбиваме белтъците с 60 г захар на плътен сняг.
                                          • Слагаме около 2 - 3 с.л. от ореховата смес в белтъците и разбъркваме. После още няколко лъжици и пак разбъркваме. И така докато цялата орехова смес прехвърлим при белтъците. (Обратното - белтъците към ореховата смес също ще стане)
                                          • Загряваме фурната на 170 градуса (С).
                                          • В тава поставяме хартия за печене.
                                          • С лъжица загребваме от сместа и изсипваме на купчинки върху хартията.
                                          • По желание ръсим с филирани бадеми или бодваме цяло орехче.
                                          • Печем ореховките от 8 до 15 минути (зависи от фурната, така, че ги поглеждайте след 5-тата минута. Тези, които пекохме по-дълго станаха по-хрупкави).

                                          В рецептата промених количеството брашно, спрямо оригиналната, от 30 на 50 г, защото яйцата ми бяха големи. От там бакпулвера, солта и захарта също скочиха. 
                                          Получиха се много вкусни ореховки, обнадеждаващ дебют на новака в сладкарското изкуство. 

                                          С благодарности към Йоли за разкошната рецепта! 
                                          Почерпете се!



                                           

                                          четвъртък, 12 декември 2013 г.

                                          Крем - сладкиш с тиква

                                          Ако обичате крем, много крем, това предложение е за вас.


                                          Тиквата играе ролята на блат, но пак кремест и мек, защото няма брашно, яйца и други сплотяващи съставки. Кремът е с кокосово мляко, оризово брашно и жълтъци. А белтъците са в ролята на нежно, снежно одеяло.

                                          Крем - сладкиш с тиква
                                          Продукти:

                                          За основата:
                                          • 700 г почистена сурова тиква
                                          • 3 - 4 с.л. захар
                                          • 1 ванилия на прах
                                          • 2 с.л. олио
                                          • 3 с.л. разтопено масло
                                          За крема:
                                          • 400 г кокосово мляко (82%)
                                          • 400 мл вода + 1 ч.ч. за разтваряне на брашното
                                          • 250 г оризово брашно
                                          • 160 г захар
                                          • 2 - 3 жълтъка
                                          За белтъчната коричка:
                                          • 2 - 3 белтъка
                                          • 6 с.л. захар



                                          Приготвяне:

                                          • Настържете тиквата на едро ренде. 
                                          • Сложете я в тава (28 см), разпределете я равномерно по дъното. Наръсете отгоре ванилията, 3 - 4 с.л. захар, 2 с.л. олио и 3 с.л. разтопено масло.
                                          • Сложете тавата във фурната и изпечете тиквата до омекване на 220 - 230 градуса (С). Ако пусне вода, намалете температурата на фурната и изчакайте да се изпари цялата течност.
                                          Докато се пече тиквата направете крема:
                                          • Разбийте белтъците на сняг заедно със захарта.
                                          • Разбийте 2 - 3 жълтъка с 2 с.л. захар 
                                          • Смесете кокосовото мляко с 400 мл вода, останалата захар и поставете на котлона да кипне.
                                          • Разбийте оризовото брашно с 1 чаша вода (на кашичка). 
                                          • Смесете жълтъците и оризовата каша.
                                          • Отстранете кокосовото мляко от котлона и добавете сместа с жълтъците и оризовото брашно, като бъркате непрекъснато.
                                          • Върнете на котлона и варете до сгъстяване (кремът става доста гъст). (Дадох му минутка време да поври заедно с оризовото брашно и не спирах да бъркам.)
                                          • Отстранете от котлона и по желание разбийте крема с миксер.
                                          • Извадете готовата тиква от фурната и изсипете отгоре кокосово-оризовия крем. Нанесете слой белтъчен сняг и върнете във фурната. 
                                          • Печете до лек карамелен цвят на белтъците.
                                          • Извадете сладкиша и оставете да изстине напълно. Сложете в хладилник до пълно стягане. След това... знаете технологията :) 


                                          Разбитите белтъци, може да сложите в крема и тогава ще си спестите последното печене. Ако решите да ползвате този начин, то след като отстраните крема от котлона, добавяте белтъците (направо в горещия крем) и разбивате с миксер. Въпреки, че технологията е "груба" в сравнение с правилото бавно и нежно, с шпатула да се вкарват белтъците, за да останат въздушни, то кремът става бухнал и лек.


                                          Да ви е сладко :)

                                          --------------
                                          Дата: 20.02.2014

                                          Вариант 2 - постен


                                          Разлика в крема:

                                          Сварете крем от кокосовото мляко и оризовото брашно.
                                          Изчакайте малко да се охлади и го разбийте с миксер.
                                          След това го изсипете върху печената тиква (в този вариант е нарязана и печена на кубчета със захар и мед).
                                          Може да разпределите тиквата по чашки и отгоре да нанесете от крема с шприц.



                                          понеделник, 9 декември 2013 г.

                                          Хлебчета с колбас


                                          Хлебчета с колбас




                                          Продукти:
                                          За тестото:
                                          • 620 г брашно
                                          • 7 г суха мая
                                          • 60 мл олио
                                          • 2 ч.л. сол
                                          • 1 с.л. захар
                                          • 300 мл прясно мляко (или смес от 150 кисело мляко и 150 мл вода)
                                          • 1 яйце
                                              За плънката:
                                              • Колбас по избор - около 250 г
                                              • Топено сирене или кашкавал - около 100 г
                                              За намазване:
                                              • 1 яйце
                                              • 2 с.л. олио
                                                Приготвяне:

                                                  • Изсипете маята в хладкото мляко, добавете захарта и малко брашно, за да получите гъста кашичка.
                                                  • Оставете на топло да бухне.
                                                  • След това към втасалото рядко тесто сложете солта, яйцето, олиото и останалото брашно. 
                                                  • Омесете и разделете на 18 топки (ако се наложи добавете още малко брашно).
                                                    Колбасът е хубаво да е с правоъгълна форма 

                                                    • Вземете една топка и я разтеглете на елипсовидна кора.
                                                    • Сложете парче колбас и го завийте с тестото. Нарежете на 6 - 7 парчета.
                                                    • Вземете втора питка и я разточете на кръг.
                                                    • Направете малък разрез и дръпнете от двете страни да се отвори леко.
                                                    • Подредете под лек диагонал, нарязаните парчета с колбас, върху питката, на която направихме разрез.


                                                            Слагаме топено сирене или кашкавал 
                                                            • Сложете отгоре парче топено сирене (при мен е 1/2 триъгълниче) или кашкавал.
                                                            • Завийте подредените резени с втората питка и прищипете краищата.

                                                                Обръщаме
                                                                • Обърнете питките със защипаните краища надолу.
                                                                • Оформете отвора, разтворете го още малко.



                                                                    Ако трябва цепваме още малко разреза
                                                                    • Поставете питките в тава, застлана с хартия за печене или намазана с олио.
                                                                    • Оставете на топло да втасат.






                                                                          • Намажете ги с разбитото с олио яйце.
                                                                          • Изпечете питките в предварително нагрята до 180 - 200 (С) градуса фурна. 


                                                                          Източник: povarenok.ru


                                                                              Да ви е сладко с Elti!

                                                                              Приличаха ми на пантофки :)



                                                                              А тази на рибка :)


                                                                              И още една форма - цвете


                                                                              Цветето е от три кръгли питки, с 2 кръгчета колбас между тях. Нарязано като на долната снимка. И после оформени чрез усукване. Идеята е от същия източник. Там може да видите подробни снимки.


                                                                              петък, 6 декември 2013 г.

                                                                              Зимна салата и честит Никулден

                                                                              Честит Никулден! 

                                                                              Избрахте ли си рецепта за приготвяне на риба? Аз още се колебая между 3 - 4 и накрая мисля да си тегля томболка :) Търсих и уроци как се хваща златна рибка, но не намерих, няма, никой не споделя такива хитринки.

                                                                              Днес искам да поздравя всички именици - да им пожелая здраве, попътен вятър и сбъдване на всички мечти (с или без златна рибка).



                                                                              А докато умувам върху избора на рибна рецепта ще запиша набързо една за салата - лесна (и чудесна). С три продукта - сушени чушки, боб и лук.

                                                                              Зимна салата

                                                                              Продукти:

                                                                              • 10 - 11 бр. сушени чушки
                                                                              • 400 г боб от консерва (червен или бял)
                                                                              • 2 стръка праз лук
                                                                              • олио, сол, оцет - на вкус

                                                                              Начин на приготвяне:
                                                                              • Сложете на котлона тенджерка с вода и изчакайте да кипне.
                                                                              • Измийте чушките.
                                                                              • Сложете ги във врящата вода и изчакайте да омекнат
                                                                              • През това време почистете и нарежете лука
                                                                              • Отцедете чушките. Отстранете дръжките и семките (в случай, че си имат).
                                                                              • Нарежете чушките на едри парчета, сложете малко олио и пасирайте (в блендер или кухненски робот). Не ги правете на гладко пюре, трябва да се усещат парчетата чушки.
                                                                              • Сложете в купа пасираните чушки, изцедения боб и нарязания лук. 
                                                                              • Овкусете със сол, оцет и разбъркайте.
                                                                              • Добавете още малко олио и пак разбъркайте.
                                                                              Салата с боб, лук и сушени чушки

                                                                              По Празниците (и не само) очаквайте малко и ще получите много. 
                                                                              Големите очаквания водят до разочарования - а какво му трябва всъщност на човек? 


                                                                              Хубаво настроение и не забравяйте да се усмихвате!

                                                                              loading...

                                                                              Абонирайте се за публикации

                                                                              Въведете вашия e-mail:

                                                                              Предоставено отFeedBurner

                                                                              Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")