сряда, 28 май 2014 г.

Тарт о шокола (да!)

Мислех, че името на рецептата е "Тарт о шоколада", но вярното е "Тарт о шокола" и като тръгнах да трия последната сричка си казах "Ааа, това "ДА" не го махам - твърдо "ДА!" съм" :). За лесното в рецептата и вкусния краен резултат.

Представям ви още една рецепта с френско потекло:

Тарт о шокола
Източник: receptite.com


Продукти:
За блата:
  • 150 г брашно
  • 100 г меко масло
  • 50 г захар
  • 2 с.л. какао
  • щипка сол
За крема:
  • 100 г млечен или тъмен шоколад (по избор)
  • 100 мл прясно мляко
  • 200 мл сметана
  • 80 г захар
  • 1 с.л. какао
  • 1 ванилия
  • 20-30 мл коняк
  • 3 яйца
Приготвяне:
  • Сложете в купа всички продукти за блата (маслото нарежете на малки парченца, за по-лесно) и на ръка омесете го гладка, мека топка.
  • Увийте я във фолио за свежо съхранение и приберете в хладилник за 60 минути.
  • След това разточете на правоъгълна кора, директно върху хартия за печене и нека е малко по-голяма от размерите на самата тавичка, в която ще печете сладкиша. (Моят размер на тавичката е 20 х 30 см). Ако ви се напука по края, изрежете с нож грозните участъци. Тестото се лепи лесно (като пластелин ;)), така, че на места коригирайте формата с кръпки.
  • Приберете тавата с масления блат в хладилника. 




  • Включете фурната на 190- 200 (С) градуса и щом достигне нужната температура сложете да печете блата. Времето е около 15 минути.
  • През това време затоплете в тенджерка млякото, сметаната и захарта.
  • Добавете начупения шоколад и какаото. 
  • Продължете да нагрявате на ниска температура. 
  • Разбърквайте често сместа, до пълното разтопяване на шоколада.
  • Отстранете от котлона и добавете коняка.
  • Разбийте яйцата на пяна и ги добавете на тънка струйка към шоколадовия крем.
  • Излейте тази смес върху опечения блат и върнете сладкиша във фурната.
  • Намалете на 170-180 (С) градуса и печете до стягане на крема.



Дайте му време да изстине, нарежете на парченца и сервирайте с бита сметана, шоколадова заливка и (или) любими пресни плодове.


Да ви е сладко!



понеделник, 26 май 2014 г.

Печена патица с портокалово-медена глазура

Това е второто ястие с аромат на провансалски билки, вдъхновено от френската седмица в Lidl и по изпитана рецепта от кухнята на самия Lidl. Рецептата ми звучеше странно, мина през няколко колебливи моменти "да я бъде или няма да я бъде", но в крайна сметка съм доволна, че избрах "да я бъде". Много вкусна и изключително ароматна се получи.



Печена патица с портокалово - медена глазура
Продукти:
  • 1 патица ( около 2 - 2,2 кг)
  • 1 ябълка
  • 3 портокала (при мен 2бр.)
  • 50 г сурови бадеми (сложих 20 г)
  • 50 г стафиди (забравих да купя)
  • 2 ч.л. френска подправка Прованс Duc De Coeur
  • 2 ч.л. френска горчица Duc De Coeur
  • 2 ч.л. мед 
  • сол
  • черен пипер
  • сладък червен пипер



Приготвяне:

  • Натрийте патицата със сол, черен и червен пипер. 
  • Нарежете кожата на гърдите на ромбове, без да прорязвате месото. 




  • Измийте добре един портокал и ябълката и ги нарежете на средно едри парчета, без да белите корите им. 
  • Смесете плодовете със стафидите, бадемите и френската подправка и напълнете патицата със сместа.



  • Изцедете останалите два портокала. 
  • Прибавете към сока им горчицата и меда и загрейте на водна баня, като разбърквате. 
  • Когато патицата започне да се пече и да отделя мазнина, прибавете няколко лъжици от тази мазнина към медената смес.
  • Печете патицата, поставена с гърдите нагоре, около 3 часа на 180°С под фолио или капак.
  • През половин-един час я намазвайте с портокалово-медената марината. 
  • При необходимост накрая отстранете капака или фолиото и печете още 15-20 мин до получаване на златист загар.

Не само патицата, но и картофките, които пуснах в тавата станаха с френски аромат и вкус. И добре, че бяха те, за да подсилят малко порциите. Четири човека на една патица си клонеше към гурме вечеря ;) Не знаех, че тази птица е бедна на месце.

четвъртък, 22 май 2014 г.

Френски хлебчета Фугас


Имах голямо желание да говоря френски. Запали ме учителката ми в гимназията - г-жа Тасева. Доста упорито го учех и при една случайна среща с чужденци, на софийска улица, които търсеха някакъв адрес, се зарадвах, че ще покажа знания в реална ситуация. Та, питат ме тези чуждестранни гости на столицата, дали говоря английски. Не, отговарям, но ги пробвам веднага на френски. О, уии, оказа се, че говорят френски.
"Направо, след това вляво, ще стигнете сграда със сини стъкла и веднага след нея вдясно..." Всичко това на френски разбира се. Толкова съм горда с моя френски.
"С кола или може и пеша да стигнем до там" - ме питат чужденците.
"Аvec voiturе, avec pesha...", това последното го изстрелвам на български (да се чете "пеша") и мозъкът ми блокира, спря да мисли на френски. Като виц за моя сметка го разказвам :)

Сега се явявам на поправителен и ще тествам уменията си във френската кухня. Подстрекател е Lidl, знаете, че обичам тематичните му кулинарни седмици.
Менюто:
Фугас, Печена патица Прованс, Тарт о шоколада


Фугас
Източник: блогът на Lussi
Продукти:
  • 500 гр брашно 
  • 1/2 кубче мая (или 7 г суха)
  • 1 с.л. захар
  • 350 мл вода 
  • зехтин 
  • подправки Прованс
  • едра морска сол за поръсване (по желание)
Приготвяне:
  • В хладката вода сложете маята и захарта. Оставете за около 10 минути. Разбъркайте.
  • Добавете брашното и бъркайте до пълното му поемане. Получава се меко тесто, което лепне, но не добавяйте допълнително брашно.
  • С шпатула или лъжица оформете на топка, няма нужда от месене (ако работите с ръка, намажете я със зехтин, за да не ви залепва).
  • Намажете тестото обилно със зехтин и го оставете на топло да втаса (да удвои обема си)
  • След това, без да размесвате допълнително, откъсайте топка от втасалото тесто.
  • Сложете топката върху плот, поръсен доволно с брашно и оформете на триъгълна питка (не натискайте силно тестото, работете нежно, за да не спукате всичките въздушни мехурчета, родили се от втасването).
  • Прехвърлете питката в тава, застлана с хартия за печене.
  • Намажете отгоре със зехтин.
  • Направете разрези с остър нож и леко ги разтворете.




  • Поръсете питките с едра морска сол и подправки.
  • Без да чакате повторно втасване, поставете питките в нагрята до 190 (С) градуса фурна и изпечете до хубав златист цвят.


Провансалският аромат на тези питки се сприятели от раз с чесновите люти чушки по български ;).

С благодарности към Люси! Точна и разкошна рецепта!

петък, 16 май 2014 г.

Шоколадова бисквитена торта

Изкушавах се да сложа, в допълнение към заглавието и думата "минутка". Но освен "а ла минутка" е и "а la simple", т.е. става за начинаещи. За това, за по-кратко го оставих така.
Това е не само най-бързата бисквитена торта, но и една от най-обичаните и често приготвяни у дома. Рецептата открих преди 4 години и ако тогава се придържах по-плътно към нея, то с годините я променях и пробвах какви ли не разновидности. Сега ще запиша най-икономичния вариант.

От тази доза излизат 8 парчета, но аз умишлено не правя по-големи количества. Толкова убийствено вкусна е, че след като нагълтам повечко калории ми идва да се убия. Решението е в количеството, волята не ми върши работа (това за кой път го казвам?).


Продукти:
  • 200 г чаени бисквити (с масло) - купувам едни правоъгълни от Lidl на Sondey, Butter Biscuits
  • 200 г течна сметана
  • 240 г млечен шоколад (може и черен, или такъв с ядки, стафиди. Най-често, за тази торта, купувам този)
  • 40 г масло
Приготвяне:
  • Сложете сметаната и маслото в метален съд. 
  • Загрейте на котлона почти до кипване и отстранете. 
  • Добавете начупения на малки парченца шоколад и му дайте време да се разтопи. 
  • Разбърквайте от време на време.
  • Щом шоколадът се разтвори напълно, разбъркайте хубаво, преди да пристъпите към сглобяването на тортата.
  • В подходяща форма сложете фолио за свежо съхранение (после лесно ще извадите тортата)
  • Насипете малко от шоколадовата смес.
  • Отгоре подредете ред бисквити, като преди това ги топнете за кратко в мляко или рядък захарен сироп.
  • Върху бисквитите излейте част от крема и след това сложете нов ред бисквити, и така до свършване на продуктите.
  • Приберете в хладилник, до стягане на крема ( 3- 4 часа са достатъчни).

Използвах кутия от сладолед - много удобно. С капачето скриваш какво има в кутията и тортата отлежава спокойно в хладилника :)


  • След това, с помощта на фолиото, изваждаме тортата на чиния или поднос. 
Понякога си оставям малка част от крема за декорация. Но свикнахме да я ядем и без украса, че все се намира кой да омете съдинката, с мисълта, че просто ми е артисало :)


Да ви е сладко!



Наскоро правих и бисквитената торта на Ани от "Вкуснотека". Явно съм в периода на бисквитените леснотии. Много вкусна се оказа и тя, така, че препоръчвам не по-малко горещо от шоколадовата, която ви предложих! По-близка е до класическата, но кремът НЕ е от ония розовите - нишестени. Всъщност кремът е близък до един, който също открих преди 4 години - крем за торти Алиана. Сега направих миксиране на двете рецепти, използвах оризово брашно за крема, добавих и желиран плодов слой, но нямам запис, който да се нарече рецепта. За това само снимка:


Която и да изберете няма да съжалявате.




вторник, 13 май 2014 г.

Макарони на фурна с кокосов крем


Макароните или юфката за закуска в моето детство винаги бяха двуцветни. Татко ги правеше най-вкусни и когато всички си бяхме у дома, обикновено съботно-неделните сутрини, този аромат ме будеше, като оная реклама за кафе (току що подсказах как да си направят и реклама на макароните :))
Технологията се състои в запържване на около 1/3 от макароните, които се добавят към сварените около 2/3, но добавянето става накрая на варенето, така, че цветните да останат леко хрупкави. Може би, не на всеки вкус ще допадне, но за мен това е най-върховният начин за приготвяне на каквито и да е макаронени изделия.

Рецептата е от експериментаторската серия, но след третото й приготвяне смело мога да кажа, че се вписва в раздел "Любими".


Продукти:
  • 400 г макарони или някакви други макаронени изделия (задължително качествени, със съдържание на яйца, че от другите рискувате да кусате каша)
  • 400 мл кокосово мляко (82%-но)
  • 1 пакет нишесте за 500 мл мляко (с вкус на ванилия или сметана)
  • 3 - 4 яйца (зависи колко са големи)
  • около 10 с.л. захар
  • 3 - 4 с.л. олио

Приготвяне:
  • Сложете в дълбока купа яйцата, захарта и кокосовото мляко. 
  • Разбийте с тел или миксер, колкото да се смесят.
  • Добавете нишестето и разбъркайте (може да го разтворите в 100 мл вода, но аз го сложих без да правя тази стъпка)
  • В тиган сложете олиото да се нагрее.
  • Изсипете в тигана около 1/3 от макароните (може и повечко) и ги изпържете до кафеникав отенък, като бъркате непрекъснато (бъркането е важно за равномерното оцветяване)
  • Изсипете изпържените макарони, заедно с олиото, в тавата, в която ще печете десерта.



  • Сложете на котлона тенджерка с около 1,5 - 2 л вода. Изчакайте да кипне. Пуснете във водата 1/2 ч.л. сол и останалите макарони (суровите).
  • Сварете макароните (времето е указано на опаковката и е различно за различните видове макаронени изделия) и отстранете от котлона.
  • С решетъчна лъжица извадете макароните от водата и ги поставете върху цветните, в тавата.




  • Залейте със сместа от яйца, кокосово мляко и нишесте (като преди това хубаво я разбъркайте).




  • Поставете в нагрята (200 (С) градуса) фурна и изпечете до стягане на крема.



Цветните, пържени макарони остават леко сурови. Това е любимата част за мен :) Или чарът на тази рецепта и изобщо на всички рецепти, с включена технология за пържене на макарони.


Навярно не всеки обаче би одобрил и за това ще ви предложа още два варианта, без полу-сурови макарони:
Първият е да поставите изпържените макарони заедно със суровите в тенджерката и да ги сварите заедно до пълна готовност.
Вторият е изцяло да пропуснете технологията с пърженето и просто да си сварите цялото количество макарони по традиционния начин. Е, няма да имате двуцветен десерт, но... изборът е ваш, вкусът също. Послушайте го. Освен, ако не съм успяла да "запържа" любопитството ви до температура, готова за експериментиране :)


Да ви е сладко!




неделя, 11 май 2014 г.

Свинско месо под юрганче

Имам си две (повечко са, в интерес на истината) много любими рецепти - едната за боб, другата е пълнената погача на Пепчо.
И какво е общото? - Хлебчето :).
Според мен топлата домашна питка е в състояние да промени вибрацията на всяко ястие, а когато са в партньорска програма (питката и ястието), то едното се раздава за другото и обратно. За това може би такива комбинации са ми любими.

Първият път го направих в тавичка и завих с по-голямо юрганче. Вторият - в калени купички и определено стои по-красиво. Ето какво се крие отдолу:



Продукти:
  • Свинско филе (зависи колко порции искате. Предвидете 3 - 4 тънко нарязани пържоли на порция)
  • Топено сирене с гъби на "Жоси" (по лъжичка на пържолка)
  • Топено сирене чедър (слайс)
  • Кромид лук
  • Червени чушки (сладки, люти - по желание)
  • Чесън
  • Суха чубрица
  • Сусамов дресинг на Kikkoman (или соев сос)
  • Сол
  • По желание - картофи, гъби
Приготвяне:
  • Нарежете филето на пържоли, но без да стигате до края.
  • Поръсете със сол и чубрица всяка пържола.
  • След това между пържолите сложете по лъжица топено сирене, резенчета чушки, нарязани на филийки кромид лук и чесън, чедър (не го пропускайте или замествайте с друго).


  • Сложете филето в тава, поръсете със сусамовия дресинг (или соев сос) и малко олио.
  • Пуснете няколко цели скилидки чесън в тавата.
  • Сложете вода около 1 - 1,5 см. Завийте тавата с алуминиево фолио и печете до готовност на месото (времето зависи от големината на парчето и от крехкостта на месото). Температура около 190 - 200 (С) градуса.
  • След това махнете фолиото и запечете до апетитен загар. 
  • Ако има останала течност в тавата, имате два варианта - да оставите да се изпари (ако е малко) или да я отцедите (ако е повече. Но не изхвърляйте, а сгъстете с брашно, добавете малко сметана и ще си имате допълнително сос към ястието).



Удобството на тази рецепта е, че може да приготвите месото няколко часа или ден по-рано, преди сервиране. Не, че не загърнах единия път и горещо месо, но хлебчето беше истински хубаво, когато му дадох нормално време за втасване.

За тестото продуктите пак зависят от големината на парчето месо.
Примерните количества за месо, около 20 см дълго, са:

  • 280 - 300 мл хладка вода
  • 7 г суха (или 20 г прясна мая)
  • 1 равна ч.л. сол
  • брашно (около 450 г)
В хладката вода слагате маята да се разтвори. След това добавяте солта и на малки порции брашното, до получаване на меко хлебно тесто.

Вариант 1  - ако ще завиваме горещо месо, току що извадено от фурната:
При този вариант замесете тестото веднага след като сложите месото във фурната. Оформете на питка, намажете я с олио и завийте с фолио за свежо съхранение. Тестото ще втаса и може би превтаса, но това да не ви притеснява. Малко преди да е напълно готово месото, поставете бухналото тесто на набрашнен плот и леко го разтеглете с ръка (без да го размесвате повторно). Извадете месото от фурната и веднага отгоре наметнете тестената кора. Оформете допълнително с ръка, така че да е завито отвсякъде. Не натискайте силно тестото.
Върнете във фурната и печете до готовност на питката (на горно и долно нагряване, температура 190 (С) градуса).


Препоръчвам обаче:
Вариант 2 - месото е направено предварително и вече е хладко или студено:
Разточваме тестото на кора, поставяме я върху месото и оставяме да втаса.



Тук вече тестото си бухва нормално и се получава хубава питка със сгушено в нея ароматно и сочно месо.
Снимката не е красива, но разкрива прегръдката, за която ви говоря


В индивидуални купички беше по-красиво, но нямам да ви покажа снимка, на официалния финален изглед.

Вариант с картофи, в калена купичка

Вариант без месо
Само резервата оцеля. При този начин не слагайте допълнително вода. Само завийте с фолио и печете в собствен сос.
Резервна бройка за блога
Направих опит да "отвия" месото, но ... на това му се вика студена спойка :)) Всичко се обърна с "краката" нагоре :)


Вкусно е както топло, така и студено, но в чест на питката препоръчвам да заложите на топлия вариант.




вторник, 6 май 2014 г.

Бърза и лесна медена торта


Продукти:

  • 11 с.л. вода
  • 11 с.л. олио
  • 11 с.л. захар
  • 40 г мед
  • 1 бакпулвер (10 г)
  • брашно за меко тесто

Крем:

  • 400 мл кокосово мляко (82%-но)
  • 500 мл вода
  • 2 пак. пудинг ванилия (общо за 1 л. мляко)
  • 12 с.л. захар (повече или по-малко, според вкуса)
  • Пресни ягоди (или сладко от любими плодове)

Може да приготвите любимия си крем или да ползвате готовите инстантни кремове (харесвам тези на Йоткер). С последните времето за приготвяне се скъсява значително.

Аз заложих на кокосов крем. Направих го с един пакет пудинг (за 500 мл мляко) и 1 пакет готов кисел (за 500 мл вода). Но технологията е малко по-особена и няма да описвам нея, за да не ми съсипе заглавието за бърза и лесна торта.


Приготвяне:
На платките:

  • Сложете в метална купа водата, олиото, захарта и меда. 
  • Затоплете леко, колкото захарта и медът да се разтворят (да не е горещо). 
  • Добавете 200 г брашно (в топлата смес, не е нужно да чакате да изстине), наръсете бакпулвера върху брашното и разбъркайте.
  • Добавете още брашно на етапи, докато получите меко тесто, което става за точене.
  • Разделете тестото на 6 (или 3) топки.
  • Разточете ги на тънки кори (ако сте разделили тестото на 3, може да ги разстелете с ръка)
  • Изрежете корите с помощта на кръгъл шаблон (ползвам дъното на тортената ми форма с падащи стени)
  • Загрейте фурната на 200 (С) градуса.
  • Изпечете корите една по една, поставени върху силиконово килимче или хартия за печене. Времето е кратко. Трябва да ги оставите меки на допир.

На крема:

  • Изсипете кокосовото мляко в тенджерка. Добавете 300 мл вода и захарта. 
  • Сложете на котлона да загрява.
  • Разредете нишестето в останалите 200 мл вода.
  • Сложете нишестето в теджерката с кокосово мляко и бъркайте от този момент, до кипването, непрекъснато.
  • Отстранете от котлона веднага щом кипне.




  • Почистете и нарежете пресните ягоди.


  • В тортена форма подредете тортата, като редувате блатове и крем. Един или два от блатовете може да намажете със сладко и след това да залеете с крем. Или върху крема да нарежете пресни плодове.



Трябва време само да се охлади и е готова за консумация. Много е лека, не прекалено сладка и ако имате късмет с ягодите, си е супер ароматна.
Рецептата се явява разновидност на "Мармаладеният тортосладкиш", един любим кулинарен спомен от студентските ми години.
Да ви е сладко!

Честит Гергьовден на всички именници! 
Наздраве и весел Празник! 
Бъдете здрави, щастливи, усмихнати и нека Свети Георги ви закриля!


Основното със сигурност вече се пече, но ако сте пропуснали десерта може бързо да се коригирате с тази лесна и не особено претенциозна тортичка.


loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")