сряда, 30 юли 2014 г.

Пирожки

Руски гости = руска кухня.
Плюс леко упражняване на руския език. Но леко, защото гостенката ми държи да си говорим на български. Запознах ви с Наталия и малка част от нещата, които ни приготвя, когато е в България. Сега си записах рецептата за пирожки, като тестото е универсално и с него може да се приготвят различни неща (снимките в края на публикацията).

Печени пирожки

Пирожки
Продукти:

  • 20 г мая
  • 200 мл хладко прясно мляко
  • 1 с.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 1 жълтък (белтъка може да ползвате за намазването на пирожките, преди печенето)
  • 1,5 с.л. разтопено масло
  • брашно за меко тесто
За плънката: 
  • при мен - гъби, лук и бекон

Но пирожките може да се направят и с плънка от картофи (сварени картофи, течна готварска сметана, масло - приготвя се, както пюрето от картофи), задушено прясно зеле, кайма (овкусена като за кюфтета), сирене и/или кашкавал.

Най-любими са ми тези с картофената плънка. Пирожките, които направих са стъпало под тях.

Приготвяне:
  • В затопленото мляко (но не горещо) поставяме захарта, солта и маята.
  • Изчакваме да се разтвори маята и добавяме малко брашно, за да получим смес, с гъстота на кексово тесто.
  • Покриваме съда с фолио за свежо съхранение и изчакваме да бухне (да увеличи обема си поне два пъти, може и повече).
  • След това добавяме към тестото жълтъка и маслото. Разбъркваме.
  • Добавяме пресято брашно, на малки порции, за да контролираме гъстотата на тестото. Трябва да се получи меко, но незалепващо.
  • Разделяме тестото на топки, с големина, малко по-голяма от пинг-понг.
  • Взимаме едно топче и с ръка го разстиламе на питка (ползвах формичка за пирожките и диаметъра на питките гледах да е малко по-голям или равен на диаметъра на формичката)


Тесто за пирожки

  • Поставяме в средата на питката малко плънка.


(Приготвянето на плънката беше в тази последователност - запържих бекона, след минутка - две добавих и нарязания кромид лук. Изчаквах леко да се зачерви и добавих нарязаните гъби. Щом гъбите промениха цвета си, отстраних от котлона и поръсих със смлян черен пипер).

Приготвяне на пирожки с плънка от бекон, гъби и лук

  • Прегъваме тестото на две и ако работим на ръка, защипваме крайчетата. Ако ползваме формичка, при нейното затваряне част от тестото излиза и трябва да го отстраним преди да отворим формата.




Оформяне на пирожки с формичка


  • Подреждаме пирожките в тава, застлана с хартия за печене. 
  • Намазваме ги с разбито яйце или само белтък, по желание поръсваме със сусам и слагаме да ги печем в предварително нагрята до 190 (С) градуса фурна.
  • Пирожките може да изпържите в маслена баня, вместо да печете. 


Пирожките преди печене

Печени пирожки

От същото тесто ние имахме възможността да опитаме беляши (сигурно един ден ще ги направя с подробни снимки и рецепта, защото много ми харесаха. Или ще чакам следващото идване на Наталия :))


И кулебяка опитахме, с плънка от прясно зеле - нещо като голяма пирожка :)


Как здорово :) (би възкликнала Наталия)
И наздраве от и за съседите, и специалната ни руско-българска другарска вечер :)


Ей, това храната и... ракията са силно сплотяващо средство :)

петък, 25 юли 2014 г.

Лека плодова торта


Нищо в тази торта, освен хрупкавите вафлички не е италианско, но беше добър финал на италианската ни вечер.

Исках да направя нещо бързо и леко, а си вкарах автогол с желираните слоеве и трябваше да чакам с часове да стегне, за да продължа напред. Време за приготвяне - половин ден :) (не се шегувам), което може да се съкрати чувствително, ако направите тортата само с един слой.

Продукти:
  • 400 г италиански вафлички (160 г за основата и 240 г за борда)
  • 70 г посладено кондезирано мляко (или масло, но не мога да кажа с точност колко грама )
  • 400 г вишнап
  • 300 мл сметана
  • 300 г бял шоколад
  • 90 г пшеничен грис
  • 200 г захар
  • 30 г желатин (3 пакетчета)
  • 2 пак. ванилия на прах
  • кайсии или друг плод за декорация
  • 300 мл сок от компот от кайсии
Приготвяне:
  • Смелете 160 г от вафличките и ги смесете с кондезираното мляко.
  • В тортена форма с диаметър 23- 24 см сложете фолио за свежо съхранение по вътрешните стени.
  • Подредете вафличките изправени по стената на формата, да образуват борд.


  • Смлените вафлички сложете на дъното и заравнете, като блат.



  • Сложете 600 мл вода на котлона със 100 г захар да кипне.
  • Добавете грисът и варете до сгъстяване.
  • Отстранете от котлона и ароматизирайте с ванилията.
  • Сложете на котлона сметаната с начупените в нея шоколади. Загрейте и бъркайте до разтопяване на шоколадите (не чакайте да кипне, може веднага щом се затопли сметаната да отстраните от котлона и да оставите топлината да свърши работата по разтопяването).
  • Сложете в друг подходящ съд 300 мл вода, 100 г захар и 150 г от вишните (може и с костилките, защото тях няма да ги ползваме след това в тортата. Трябва ни само оцветения сироп). Варете около 5 минути (след кипването). Отстранете вишните.
  • В три отделни чашки разпределете 3-те пакетчета желатин и ги залейте с по 50 мл студена вода. Оставете да набъбне хубаво.
  • Разделете сварения грис на две части. 
  • В едната сложете 1/3 от шоколадовата сметана. Пасирайте. 
  • Разтопете желатина от едната чашка на водна баня и добавете към горната смес. Разбъркайте хубаво и изсипете сместа в тортената форма. Сложете в хладилника и изчакайте да се желира.
  • В другата половина от гриса сложете вишневия сироп. Сложете първо малко количество, пасирайте и тази смес, и тогава добавете останалия сироп. Разтопете на водна баня желатина от втората чашка и го добавете към вишневата смес. Излейте я в тортената форма, върху вече стегналия бял слой. Отново сложете в хладилника и изчакайте да желира.
  • Разтопете на водна баня желатинът от третата чашка и го излейте в 300 мл сок от компот от кайсии. Около 150 мл от тази смес изсипете в останалата сметана с шоколад и излейте в тортената форма, върху вече стегналия вишнев слой. Приберете в хладилник.
  • Подгответе кайсии и вишни за декорация. Отстранете костилките и разрежете кайсиите на 4.
  • Топвайте плодовете в компота с желатин и ги подреждайте върху тортата. Тук там за ефект, може да сложите и листа от вишни (също потопени в желиращия компот).
  • Отгоре изсипете останалия компот и приберете в хладилника.


Торта "Ведро", така я оприличиха някои, а по-тактичните заложиха на кошничка (точен цитат "корзинка") :) Вкусът е много лек и нежен.

Бързият вариант е смес от грис, сметана, шоколад и желатин. Е, добре, може и плодове. Но никакви цветни слоеве по средата. Всичкият крем да стяга на веднъж. И не пропускайте пасирането. От него грисът става "по-маслен".


Като гледам снимките се сетих, че сложих пресни вишни върху блата от вафлички (но си е опция, не е задължително).
И още едно уточнение - навсякъде в рецептата пиша вишни, но си беше вишнап.



сряда, 23 юли 2014 г.

Канелони с кайма и сметанов сос с чедър


Почти година време се каня да запиша тази рецепта за канелони в блога и по-точно на плънката, която е една от любимите ни.
Добро темпо, нали ;)

Продукти
(за около 6 порции) :
  • 250 г канелони
  • 600 г кайма смес
  • 200 г гъби кралска печурка
  • 1 гл. кромид лук
  • 180 - 200 г червен боб от консерва
  • 400 - 450 мл течна готварска сметана
  • 200 г топено сирене чедър
  • 450 г домати
  • 2 - 3 скилидки чесън
  • 2 - 3 с.л. зехтин
  • 3 - 4 с.л. олио
  • черен пипер, лимонова трева на прах
  • кашкавал
Приготвяне:
  • В тиган загряваме олиото.
  • Запържваме ситно нарязания кромид лук и 1 скилидка нарязан чесън (за кратко).
  • Добавяме каймата и продължаваме да пържим, като я раздробяваме на малки парченца (при нужда добавете малко вода, за да стане по-лесно раздробяването).
  • След това слагаме нарязаните на по-дребно гъби.
  • Подправяме със смлян черен пипер и 1 ч.л. лимонова трева (много харесвам нейния аромат, но вие може да замените с друга, любима ваша подправка).
  • Наливаме 200 - 250 мл от сметаната и поставяме топеното сирене, накъсано на парченца.
  • Бъркаме сместа до пълното разтопяване на сиренето и сгъстяване на сметановия сос.
  • Добавяме отцедения и изплакнат под течаща вода боб, разбъркваме.
  • След това отстраняваме от котлона и оставяме малко да се охлади (за да не се опарим при пълненето на канелоните).





  • Пълним канелоните и подреждаме в тавичка, намазана с олио.
  • Заливаме ги с останалите 200 - 250 мл сметана.





  • Приготвяме смес от настърганите домати (ако предварително махнем люспата може направо да ги пасираме), ситно нарязан чесън, сол и зехтин.
  • Изливаме доматите върху канелоните и поставяме във фурната, на горно и долно нагряване (сложих ги на 200 (С) градуса).
  • Печем до готовност на пастата и сгъстяване на соса (може да сложите фолио, което да махнете след омекването на канелоните. Препоръчвам го, особено, ако сосът не покрива добре пастата).
  • За финал поръсваме канелоните с настърган кашкавал и запичаме до неговото разтопяване.
  • Сервират се топли.

Най-често съм срещала рецепти за канелони залети със сос бешамел, но след "приятното" занимание пълнене, ми идваше само с вода да ги залея, камо ли бешамел да правя :) Но тъй като целта беше да се докоснем до нежността на италианската кухня (тук не става въпрос за пълнени чушки, все пак :)), сложих сметана в тавата. Следващият път обаче, ще сложа вода, а сметаната, с разтопен в нея кашкавал ще сложа на края (може би (след година ;)), ще ви покажа и този вариант).
Сега сметаната ми беше малко, не ми покри хубаво канелонките и добавих доматен сок (на пръв поглед комбинацията от сметана и домати може да ви се стори лоша идея, но уверявам ви не е).





вторник, 22 юли 2014 г.

Салата с паста Cappelletti


Учудващо е как запомнят всички имена, на различните макаронени изделия италианците. За мен равиоли, тортелини, капелети... са все едно и също, но за тях не е.

Италианската седмица в Лидл ме изкуши да купя капелети ( и не само :)). Направихме си италианска вечер с приятелите, добър жокер подаден от любимия ми магазин, относно менюто. Миксирахме с българска кухня, поне тази част от нея, която подхожда на ракия ;), но основното си беше a la italianа.


Противно на първоначалното ми хрумване да съчетая капелетите със сметанов сос и пушено пилешко месо ги направих на салата. Лека и без утежняващи сосове, само с едва доловим аромат на чеснов зехтин, доматки, повече за цвят, отколкото за вкус и още две - три други нещица.

Продукти: 
  • 250 г паста cappelletti (при мен с плънка прошуто)
  • 2 - 3 домата (само месестата част)
  • Перца пресен лук
  • кашкавал
  • зехтин, сол
  • скилидка чесън
  • по желание - балсамов топинг, маслини
Приготвяне:
  • Пастата сваряваме в кипяща подсолена вода (по-добре не съвсем сварена, отколкото преварена) .
  • Изцеждаме водата.
  • Загряваме в тиган малко зехтин. Слагаме скилидка чесън и веднага след това сварената паста (техника, подсказана ми от приятелка, познаваща по-отблизо италианската кухня). Разбъркваме много внимателно, за да не начупим капелетите.




  • Държим на котлона до пълното изпаряване на останала вода от варенето и леко запържване на пастата. 
  • Изсипваме готовата паста в купа и оставяме да изстине.
  • На доматите отстраняваме сърцевината със семките, а месестата част нарязваме на кубчета и ги добавяме ги към изстиналата паста, заедно с нарязаните перца лук. 
  • Овкусяваме с малко сол, добавяме маслини без костилки (по желание).
  • Разбъркваме и поставяме в чиния. Отгоре настъргваме кашкавал. Може да предложите балсамов топинг. Опитах и с него, но натурална, пастата ми хареса повече.





четвъртък, 17 юли 2014 г.

Сладкиш Лемингтън

Това е от тези сладкиши, в които влагате малко, а получавате много. Имам предвид малко труд - много сладкишчета. Е, има досаден елемент с топването в сироп и следващо овалване в кокос, но бройката, която се получава е завидно добра.


Рецептата взех от блога на Дианка, като в шоколадовия сироп вместо шоколад сложих тахан с какао (поредното ми добро откритие в Лидл, от гръцката седмица).

Сладкиш Лемингтън

Продукти за блата:

  • 2 яйца
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 1/2 ч.ч. прясно мляко
  • 1/3 ч.ч. зехтин (заместих с олио)
  • 1 1/2 ч.ч. брашно
  • 5 г. бакпулвер (по инерция отиде цялото пакетче, т.е. 10 г)
  • 1 ч.л. настъргана портокалова кора (сложих една пълна супена лъжица портокалово сладко с джинджифил - пак от Лидл)
Чаена чаша = 250 мл

Продукти за сиропа:

  • 1 1/2 ч.ч. мляко
  • 1/2 ч.ч. вода
  • 1с.л. какао
  • 2 1/2 с.л. захар
  • 50 г тахан с какао (в оригиналната рецепта е тъмен шоколад)
За овалване:
  • Разбийте яйцата и захарта до побеляване и сгъстяване на сместа. 
  • Добавете прясното мляко, олиото и портокаловото сладко. Разбийте за кратко.
  • Пресейте брашното с бакпулвера и го добавете към яйчната смес. 
  • Разбийте (ако ползвате миксер, на бавни обороти) до поемане на брашното и получаване на гладко кексово тесто.
  • Изсипете сместа в правоъгълна тавичка (40 х 40 см), предварително застлана с хартия за печене.
  • Поставете в нагрята до 200 (С) градуса фурна и изпечете блата.
  • Готовия блат оставете да се охлади.
  • За шоколадовия сироп сложете всички съставки, без тахана, в метален съд и загрейте до кипване. 
  • Варете 2 - 3 минути и отстранете от котлона.
  • Добавете тахана и разбъркайте до пълното му разтопяване (може да сложите малка част от сиропа при тахана, да разредите до кашичка и след това тази кашичка да излеете в сиропа).
  • Оставете да изстине.
Забележка: сиропът не ми стигна за целия блат, така, че предвидете резервно количество от продуктите. Аз направих малки пастички, като слепих две по две парченца блат с тахан. 

  • Изпеченият вече блат нарежете на квадратчета.


  • Изсипете кокосови стърготини в чиния.


  • Вземете едно парченце блат и го потопете в сиропа. Веднага след това го оваляйте в кокосовите стърготини.


  • Подредете готовите парченца Лемингтън в поднос. 
Дайте им време да се овлажнят чак до вътрешността. 24 часа е достатъчно време за процеса. Тогава стават в пъти по-хубави - не го вярвах, но опитах (преди и след, а за да съм честна и междинен тест минаха :)) и разбрах разликата. Не говоря за същинско сиропиране, но вътрешността я усетих приятно влажна и сочна след като престояха. Преди това беше просто кекс с шоколадова (т.е. таханова) заливка.



С благодарности към Дианка и... да похапнем :) Да ви е сладко!

петък, 11 юли 2014 г.

Тиквички бюрек


Не записах точни количества, ще дам само продуктите, които използвам за тази рецепта. И се извинявам на тези от вас, които обичат да готвят по точни мерки.

Продукти:
  • тиквички
  • сирене
  • заквасена сметана
  • оризово брашно, за плънката от сирене
  • пшенично брашно, за паниране
  • яйца
  • чесън
  • копър
  • за млечния сос - кисело мляко, заквасена сметана, майонеза и чесън
Приготвяне:
  • Тиквичките нарязваме на шайби, по диагонал или по дължина, като дебелината на парчетата е около 3 - 4 мм.
  • Посоляваме съвсем слабо и пържим за кратко (от двете страни) в тиган с много оскъдно количество олио (само намазнен) или изпичаме на грил тиган (в този случай намажете тиквичките с олио или зехтин).

Не харесвам яйца в плънката и не слагам. Предпочитам сирене, да не е много солено, ядки (предимно орехи), сметана. Тук няма орехи, но за плънката на домат бюрек винаги слагам.

  • За плънката намачкайте с вилица сиренето. 
  • Добавете сметана (за по-кремообразна консистенция) и малко оризово брашно.
  • Подправете сместа със счукан чесън и пресен копър.
Ориентировъчно на 300 г сирене, слагам около 100 г сметана и 1 равна с.л. оризово брашно.

  • Вземете едно парче тиквичка, сложете от плънката със сирене на дебел слой, след това отгоре поставете второ парче тиквичка. Притиснете леко. 
  • Оваляйте сандвичите от тиквички в брашно, след това ги потопете в разбити яйца и изпържете в тиган, с нагорещено олио (не е нужно да им правите маслена баня - достатъчно е дъното да е покрито с около 1 - 2 мм мазнина). 
  • Пържете от двете страни до златист цвят на панировката.




  • За соса смесете около 200 г кисело мляко, 60-80 г заквасена сметана, 1 с.л. майонеза и скилидка счукан чесън. 


По аналогичен начин може да направите и патладжан бюрек. Рецептата качих преди време в сайта на веселия готвач и сега ще ви я покажа само в линк :)

Към порциите предложих и хлебчета, в тестото на които сложих едро счукан бирен фъстък. Получи се интересен вкус и ако спадате към кулинарите експериментатори, може би ще ви се прииска да опитате.






Да ви е сладко!


вторник, 8 юли 2014 г.

Картофени кюфтета с нов опит в панировката

По мои наблюдения за получаване на хубави картофени кюфтета са важни картофите, техният сорт, т.е. дали ще са по-хлебни или по-пухкави. Ще ги познаете при мачкането, след варенето. Ако то става с усилие и сместа става лепкава, като тесто, значи сте попаднали на хлебния сорт. Ако мачкането става лесно и пюрето стои меко и маслено, значи са от другия.

В нашия край се отглеждат повече от хлебните картофи, брат ми ме зарежда с доволни количества и рецептата е за тях. При пухкави трябва да се добави малко брашно в сместа. Тези хлебни картофи са идеални за кюфтета, а от другите пък се получава перфектното картофено пюре.


Акцентирам върху начина на пържене. Той е различен и го правя за първи път.
Откраднах идеята от пърженето на тиквички с вода. Т.е. не, че ги пържа във вода, то тогава не би било пържене :), а, че ги топвам в студена вода. Хайде включвам котлона :)

Картофени кюфтета
Продукти:

  • 900 г сварени и обелени картофи
  • 90 г кромид лук
  • 2 яйца
  • 100 г сирене
  • 100 - 120 г кашкавал
  • 1 с.л. заквасена сметана (гъсто кисело мляко)
  • 1/2 ч.л. горчица (по желание)
  • смлян черен пипер
  • суха ронена чубрица (или други подправки на вкус - подхождат им също джоджен, пресен копър)


Приготвяне:

  • Сварените и обелени картофи поставяме в купа.
  • Намачкваме ги и слагаме яйцата, нарязания на дребно кромид лук, настърганото сиренето, кашкавала, сметаната, горчицата и подправките.
  • Измесваме хубаво сместа.




  • Загряваме на котлона тиган с олио, в количество, колкото да покрие дъното с тънък слой.
  • С мокри ръце късаме топчета от картофената смес и оформяме на кюфтета.
  • Овалваме в брашно, като с леко потупване с пръстите на ръката отстраняваме излишното количество от брашното. При тази технология част от брашното се набива в сместа.
  • След това топваме за секунда кюфтето в студена вода, и веднага поставяме в тигана.



Тази технология на пържене не позволява в тигана да пада брашно. За това реших да я тествам как ще работи и при картофени кюфтета. До последното кюфте си имах чисто олио. Но се налага доливане на мазнина по време на пърженето. Слагам по малко и по-често, а не повече на веднъж. Така не позволявам на кюфтетата да пият олио според жаждата. И стават по-малко мазни.


Брашното и водата правят фина коричка, която държи кюфтетата цели, не се разпадат в тигана.
Сега идва въпросът и с недолюбването на гореща мазнина и вода. Да, не се обичат, мазнината пръщи, но за кратко и спира. И това е по-изразено с първото кюфте, после за следващите пръщи, но по-слабо.
След топването във водата прехвърлям два-три пъти кюфтето от едната в другата ръка. Давам малко време на излишната вода да се отцеди. А на другата да се свърже с брашното.


Сервираме с чесново кисело мляко. За него си знаете - кисело мляко, счукан чесън, сол и по желание ситно нарязан копър.


Опитайте и споделете. Да ви е сладко!

неделя, 6 юли 2014 г.

Месна запеканка с картофен блат


Месна запеканка с картофен блат
Продукти:

  • 700 - 800 г картофи
  • 250 - 300 мл течна сметана за готвене
  • 150 г топено сирене чедър
  • 700 г свинско месо
  • 300 г гъби
  • 2 бр. сладки червени чушки 
  • 1 скилидка чесън
  • 1 глава лук, по-голяма
  • 1 малка консерва сварен боб (червен) 
  • кашкавал за поръсване
  • смлян черен пипер
Забележка: не съм мерила количествата, написала съм ги горе-долу, на око.


Приготвяне:

  • Обелените картофи сложете в тава (при мен млади, с кората), налейте малко вода (колкото да покрие дъното на тавата. Ако се наложи доливайте по малко, по време на печенето), посолете и добавете малко масло (по желание) и олио (или само олио).
  • Изпечете във фурна, до омекване на картофите (и изпаряване на водата).

Докато картофите се пекат във фурната, подгответе месната част от рецептата:

  • Нарежете свинското месо на малки хапки и запържете в тиган с малко мазнина, до побеляване.
  • Налейте вода, около 1 ч.ч. и оставете месото да се вари, като разбърквате от време на време.
  • Посолете и наръсете със смлян черен пипер.
  • Щом месото остане само на мазнина, разбърквайте по-често и оставете да се запържи до зачервяване (ако месото е крехко, тази стъпка с добавянето на вода, може да я пропуснете).
  • Добавете нарязаните кромид лук, чесън и чушки. Пържете до лек загар на лука.
  • Добавете нарязаните гъби и сварения боб. 
  • Пържете още малко, до промяна цвета на гъбите.
  • Налейте около 100 мл от сметаната и дръжте още малко на котлона, до леко сгъстяване на соса.

Картофите са изпечени:

  • Извадете и още топли ги натиснете умерено леко, колкото да ги смачкате.




  • Отгоре, изсипете останалата сметана и сложете топено сирене чедър.
  • След това разпределете сместа с месото.




  • Настържете кашкавал за финал и върнете във фурната  (горно и долно нагряване, и не забравяйте, като мен, да намалите малко градусите или просто не се отплесвайте :)).
  • Печете кратко, до разтопяване на кашкавала и леко сгъстяване на сметановия сос (не знам картофите ли го изпиха или аз прекалих с печенето, но при мен почти изчезна при топла запеканка и съвсем изчезна при студена).




  • Сервирайте ястието топло, по желание поръсено със свежи подправки на вкус, свежа салата или сос (доматен, бешамел, сметанов биха му подхождали).



Красивите снимки на Дианка в "И да похапнем" и вече изпробвана рецепта от Веселият готвач ме накараха да направя нов прочит на рецептата.

Записвам я най-вече заради блата. Идеята може да се хареса и на друг, ако по някаква причина не му се занимава с картофено пюре. Споделянето на причините не влизат в рецептата ;)

Отгоре, подобно на пиците, всеки може да сложи свое нещо любимо. Да ви е сладко!


loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")