вторник, 26 август 2014 г.

Торта на хиляди километри

Да си на хиляди километри от дома, но да искаш за рождения си ден нещо вкусно от родната кухня, от кухнята на Снеж, както каза приятелят на дъщеричката, когато ми звънна от Англия.

Трудна задача ми постави, при положение, че времето за доставка е седмица, а температурите навън летни. Но дори не ми мина през ум да откажа. Това беше предизвикателство и за самата мен. И знам, че радостта, дори пратката да беше провал и да беше отишла от куриера директно в кошчето, нямаше да е по-малка. Фактът, че някой е имал добри намерения, желание и хъс да те зарадва е достатъчен, когато си толкова далеч.

Не очаквайте красиви и подробни снимки, тази публикация е израз на вълнението ми, че успях да зарадвам едно момче за рождения му ден, там далеч, някъде на запад.

Започнах да умувам за торта, разбира се не стандартна. Използвах идеите от две торти в блога и ги преработих до "по-издръжливи" :). Трябваше да е трайна. Красотата съвсем игнорирах (за това и снимките няма да ви зарадват). Дадох и това име:

Торта "Пътешественик"

Продукти за блата:

  • 11 с.л. вода
  • 11 с.л. олио
  • 5 с.л. захар
  • 70 г пчелен мед 
  • брашно
  • 1 бакпулвер
  • 1 ванилия на прах (или няколко капки есенция)

Продукти за крема (плънката):

  • 200 г захар
  • 280 г - 300 г фъстъчено масло
  • 100 г крекери (обикновени, без подправки, само със сол - например тези)
  • 50 г печени белени фъстъци

Приготвяне:

  • Сложете в метален съд водата, олиото, захарта и меда. 
  • Затоплете, колкото да се разтворят захарта и меда. Отстранете от котлона.
  • Добавете 1 ч.ч брашно, заедно с бакпулвера и ванилията. Разбъркайте.
  • Добавете още брашно, на етапи и по малко, до получаване на меко тесто.
  • Разделете тестото на 6 - 7 топки.
  • Разточете всяка топка на кора, с дебелина около 4 - 5 мм. Изрежете от кората кръг с диаметър 22 см.
  • Сложете платката върху лист пекарска хартия. Подгответе така всички платки.
  • Загрейте фурната до 190 - 200 (С) градуса.
  • Изпечете платките една след друга.

За крема:

  • В 160 мл вода поставяете 100 г захар, разбъркайте и оставете да се разтвори.
  • В суха тенджерка поставете другите 100 г захар и карамелизирайте на котлона.
  • Върху карамелизираната захар изсипете подсладената вода.
  • Варете до пълно разтваряне на карамелената захар и леко сгъстяване на сиропа.
  • Отстранете от котлона и добавете фъстъченото масло. Разбъркайте.
  • Натрошете крекерите, счукайте на едро фъстъците и ги смесете с карамелената смес.


(Ако ви се вижда рядка сместа, може да уплътните с още фъстъци (смлени или дребно начукани) и/или фъстъчено масло. Гъстотата на сиропа играе важна роля за плътността на този крем. Ако направите прекалено гъст сироп, то плънката ще се стегне много след изстиване и няма да има функцията на крем. Ако пък оставите прекалено рядък сиропа, за да получите хубава консистенция ще трябва да добавите повече фъстъчено масло, крекери и фъстъци).



  • Слепете платките с крема. Натиснете добре отгоре, за по добра спойка.
  • Сложете в кутия. Кутията опаковайте с фолио за свежо съхранение и пуснете тортата да пътува на далеч.

Когато ми се обади момчето и каза, че тортата е била по-вкусна от сникерс се зарадвах, невярвайки на ушите си. Въпреки, че избрах постни медени блатове и знаех, че сами по себе си със сигурност ще издържат далечно пътуване, то кремът ме притесняваше. Нищо, че той пак е в постен вариант. Все пак имах кофти усещането, че може да съсипе изненадата.


Така изглежда тази скромна на вид торта, но с разкошен вкус. От къде знам за вкуса ли? Ми къде мислихте отидоха изрезките от блатовете :). Кой готвач не тества пръв произведението си? Със сигурност ще я усъвършенствам до торта с по-добър вид, но нямах търпение да пусна рецептата за този вариант, достоен за Гинес :))





събота, 23 август 2014 г.

Браунис с малиново сорбе


Шоколадово съвършенство с нотка плодов аромат - за сладколюбителите е гарантирано пиршество за сетивата. Плътен, взривяващо сладък блат и ледена свежест от малиново сорбе.

Идеята за този браунис със сладолед взех от Зори (ZorniZZa PiZZa),  както и самата рецепта за шоколадовата "тухличка". Преди време правих едни други браунис-рулца и знам, че комбинацията е "искам пак... и пак...".  Не му мислих много преди да изтичам до Лидл със списъка с продукти:


Пазя си касовата бележка и ще осчетоводя рецептата :) Съвсем ориентировъчно, не педантично точно (да не съм на матура,я ;) )

Браунис с малиново сорбе

Продукти:


ПродуктКоличествоПриблизителна цена
Масло110 г1,90 лв.
Захар200 г0,30 лв.
Яйца2 бр.0,40 лв.
Олио2 с.л.под 0,10 лв
Ванилия1 пак. на прахпод 0,10 лв
Млечен шоколад300 г2,07 лв.
Брашно85 г0,85 лв
Сол1/4 ч.л.под 0,10 лв
Какао1 ч.л.под 0,10 лв
Обща цена, закръглена6,00 лв.

За сладоледената и ганаш заливка:
ПродуктКоличествоПриблизителна цена
Малиново сорбе500 мл3,59 лв.
Млечен шоколад200 г1,38 лв.
Течна сметана100 мл0,40 лв.
Обща цена, закръглена5,00 лв.

Приготвяне:

  • Разтопете маслото. Добавете захарта и разбийте с телена бъркалка.
  • Добавете едното яйце и разбийте да се смесят добре. След това добавете и второто яйце. Отново разбийте до поемане.




  • Разтопете шоколадите с 2 с.л. олио (на водна баня, в микровълнова на ниска степен, или на слаб котлон, в съд с двойно дъно).
  • Изсипете шоколадите в купата с маслото и разбъркайте.
  • Наръсете отгоре брашното, солта, какаото и ванилията. Хубаво разбъркайте сместа.
  • В тавичка с размери 20 х 20 см (при мен 18 х 24 см, премерена на око :)) сложете пекарска хартия.
  • Излейте тестото в тавичката и печете в предварително нагрята до 175 (С) градуса фурна, около 25 - 30 минути. 
  • Не очаквайте да бухне тестото, то стои глетаво и е много важно да не го препичате. 
  • Извадете готовия браунис и оставете да се охлади.
  • Затоплете 100 мл сметана и сложете в нея 200 г начупен шоколад. Разбъркайте и дръжте на топло до пълното разтопяване на шоколада. След това оставете да изстине на стайна температура.
  • Студеният браунис нарежете на парчета. Залейте го с шоколадово-сметановата (ганаш) заливка и приберете в хладилника. Шоколадовата заливка може да я използвате само за сервиране - с нея може да залеете десерта след като сте го "наконтили" със сладолед (въпрос на избор).


Браунис

Малиново сорбе
Направо съм пристрастена към ей това малиново сорбе :)


  • Преди сервиране, на всяко парченце браунис, сложете отгоре топка малиново сорбе (или сладолед по ваш вкус).


Десертът е... ммм... многото думи са излишни.
Погледнете и идеята на Зори за замразяване на цялото това съвършенство. Може да ви хареса повече.
Хубав ден и приятни занимания ви желая!


вторник, 19 август 2014 г.

Испански омлет или една спонсорирана публикация от Lidl

Испанска вечеря

"Не всички приказки започват с "имало едно време...". Някои започват с рецепта..." и (допълвам) подарък, като този, който получих от Lidl. Това е цитат от фейсбук страницата на Lidl, който много ми хареса. И който много добре изразява темата на тази ми публикация.

Изненадата да получиш подарък без повод прави ефекта още по-силен. А Lidl не спират да ме изненадват и радват. Първо целогодишно (основно там пазарувам), после по великденски (1, 2, 3), а сега по испански :)

Подарък от Lidl

Тиганът за паеля е вълшебен. Вчера видях, че още ги има налични в магазина и определено си струва. Голям, удобен, незалепващ, загрява бързо и готви за много :) Или много хора, или за малко, но много гладни хора. В него освен да направите паеля (онова вкусно испанско ястие, за което писах тук), може да изпечете питки на тиган (ще ви предложа по-долу тип крекери), банички, огромни палачинки и още много и по много. Използвах на обикновен котлон и въпреки, че диаметърът на плочата беше по-малък се нагря доволно.


Другото, което всъщност първо опитах и първо свърши, абсолютно изненадана от добрия вкус (за това на снимката присъства само кутийката) е десертът - Торта Империал (Турон). Бяла нуга с бадеми и мед - наистина не очаквах, да е толкова вкусно. Опитвам за първи път, а се оказа, че е емблематичен испански десерт, прераснал от коледен в целогодишен. И сега се сещам, че имам една записана рецепта, долетяла от Испания и споделена от слънчевата Дани, която ще пререди няколко други в списъка :) А бе щом има и музей на турона, значи си струва.


Сирената (Козе, Манчего, Иберико) също са разкошни. По принцип посягам скептично към разни непознати млечни, съответно не съм голям познавач, но заради тези сирена със сигурност ще чакам следващата испанска седмица в Lidl. Сега им се насладихме предимно в натурален вид, но продължението тепърва предстои.
Зехтинът и виното си чакат подходящия момент и компания. За тях ще ви разкажа друг път. А сега ще направя един испански омлет, крекери и пюре от нахут със сметана.

Ще започна с крекерите, за да ви предложа залъгалки, докато чакаме омлета :)

Крекери с четири вида брашно
По идея на: Ossigeno
Продукти:
  • 60 г царевично брашно
  • 60 г брашно от лимец
  • 1 с.л. конопено брашно
  • 120 г бяло пшенично брашно
  • 7 - 8 с.л. зехтин
  • 8 - 10 с.л. вода
  • 1/2 ч.л. сол
Приготвяне:
  • Сложете в купа всички видове брашно и солта.
  • Сложете зехтина и разбъркайте, с претриване.
  • Добавете водата, като след 5-тата лъжица разбъркайте и след това добавяйте лъжица след лъжица. Преценете количеството по тестото. Трябва да е добре споено, нелепнещо, лесно да се оформи на топка, без да се разпада.

Крекери на тиган


  • Късайте от тестото топки, с големината на орех и ги разточете на тънки питки.
  • Поставете питките в сух, нагрят тиган и ги изпечете до лек загар, от двете страни.
  • Стават чудно хрупкави. Правя ги трети или четвърти път по рецептата на Ина, този - с повече видове брашно. 
  • Готовите крекер-питки оставяме да изстинат и начупваме на парчета.


Нахутено пюре

Прочетох, че испанският готвач не може без картофи, боб, чушки или домати. И реших към крекер-питките да предложа бобено пюре. Но консервичката ми се оказа само една и затова минах на вариант нахутено, с малка бобена подсилка.

Продукти:
  • 220 г сварен нахут
  • 120г сварен боб (червен)
  • половин глава кромид лук
  • 3 - 4 с.л. олио
  • 1/4 от скилидка чесън
  • 80 - 100 мл течна готварска сметана
  • сол
  • 1 с.л. червен пипер
Приготвяне:

  • Нарежете лука на дребно.
  • Загрейте олиото в тиган и добавете нарязания лук (вкл. и чесън). Оставете да се запържи до съвсем лек загар по краищата.
  • Пасирайте нахута и боба.
  • В тигана с лука добавете червения пипер и веднага след него нахутено-бобеното пюре. Разбъркайте и пържете няколко минути (2 - 3 може би).
  • Налейте сметаната и бъркайте докато пюрето я поеме. Ако стои рядко го оставете малко да се сгъсти, но имайте предвид, че при изстиване се стяга.
  • Посолете на вкус и отстранете от котлона.
  • Поставете в чиния и наредете (или забодете) парченца крекери около (или в) пюрето.




Испански омлет

Продукти:
  • 500 г обелени картофи
  • 80 г кромид лук
  • 200 г колбас чоризо
  • 120 г сварен боб
  • 1 бр. люта чушка (по желание)
  • 5 яйца
  • 200 мл течна готварска сметана
  • смлян черен пипер, сол
  • Олио (зехтин) 

Приготвяне:
  • Нарежете картофите на тънко (1мм)
  • Загрейте в голям тиган олио, като, ако ползвате такъв с незалепващо покритие, то може да сложите по-малко количество. Картофите не е нужно да плуват в мазнина, а само дъното на тигана да е леко омазнено. (Но, ако ползвате обикновен тиган ще трябва да налеете повече олио за пърженето на картофите. Съветвам ви да отцедете излишната мазнина преди да добавите лука и другите продукти за омлета.)
  • Изпържете картофите до омекване. Температурата на котлона не трябва да е много силна. И разбърквайте от време на време.
  • След това добавете нарязания лук, чесън и оставете малко да се запържи.
  • Сложете нарязания колбас (лютата чушка, ако ползвате) и изчакайте и той да пусне аромата си.
  • Следва сварения боб. Разбъркайте внимателно, като се стараете да не мачкате или чупите картофите.



  • Разбийте яйцата и сметаната. Добавете сол и смлян черен пипер на вкус.
  • Излейте яйцата в тигана и изчакайте да се стегнат.
  • Сервирайте омлета топъл, (при мен директно с тигана на масата :))



  • В отделна чинийка (на мястото на свършилите крекери с пюре ;)) поднесете настъргани испански сирена (Манчего, Иберико) или кашкавал, за гарниране на омлета.




Да ви е вкусно!

БЛАГОДАРЯ, LIDL!





неделя, 17 август 2014 г.

Скумрия на фурна с хрупкава хлебна коричка


Замирише ли ми на риба през лятото, веднага се сещам за море.

Иракли

Все още си го обичам моренцето, въпреки, че очарованието му, малко по малко линее, заключено зад бетонни стени. Но, докато все още има местенца като това, което открихме тази година, селище "Лозята", и плажове като Иракли, ще искам да го виждам. Имам си хиляди мои разбирания против големите комплекси. Спокойно, няма да ви ги налагам :)

Плаж Вая - Иракли

Вместо това ще ви предложа да се разходим сутрин рано по пясъка,


да пофлиртуваме с ранните слънчеви лъчи, да "разрошим" вълничките


и... да си сготвим рибка. После да седнем с приятели под лозницата, да си направим мустаци от бирена пяна, да се потопим в отсрещната усмивка и по един неизискан начин да омазним ръчички със

Скумрия на фурна с хрупкава хлебна коричка

Източник: Бон Апети
Продукти:
  • 2 едри скумрии
  • 100 мл бяло вино
  • 50 г сушени домати в зехтин (имах само 20 г и допълних с резен от пресен домат)
  • 50 мл зехтин
  • 3 филийки хляб
  • половин зърно бахар
  • 1 скилидка чесън
  • сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:

  • Разрежете рибите на две, по продължението на гръбнака и отстранете костите.
  • Посолете филетата и поръсете със смлян черен пипер.
  • Филиите хляб сложете в купата на кухненски робот (или действайте на ръка) и ги раздробете на малки трохички.
  • След това, пак в купата на робота (като сте извадили вече раздробения хляб), сложете сушените домати, заедно с резенчето пресен домат, зехтина и чесъна. Пасирайте сместа.



  • Изсипете доматения сос върху трохите хляб, сложете смления бахар и разбъркайте.




  • Подредете филетата риба в тава, застлана с хартия за печене, с кожата надолу.
  • Отгоре разпределете хлебната смес и налейте виното в тавата.



  • Изпечете рибата във фурна, нагрята до 200 (С) градуса. Времето е около 15 минути.

Вкусът на хлебните трохи много ми напомни за брускети или да кажа доматени крутони. Комбинацията с рибата е чудесна, само да не ме беше домързяло да си изчистя предварително костите и удоволствието щеше да е с няколко степени по-нагоре :). Но вие не пропускайте тази част от технологията.
В оригиналната рецепта има и маслини към доматения сос. Мисля, че са много добро допълнение, но моята половинки маслини не вкусва, та лиших цялата рецепта от тях :)






неделя, 10 август 2014 г.

Торта Спартак

Името Спартак изобщо не го свързвам с нежност, но тази торта запомнящо нежно погали рецепторите ми. Много фина и отчайващо (за мен) пристрастяваща. Агресивно примамваща, безмилостна... може би тук е връзката с името. Препоръчвам ви я горещо! Пожелавам ви я, както се пожелава щастие и любов. Тя наистина е любов...



Торта Спартак

Продукти:

За блатовете:
  • 100 г масло
  • 1 ч.ч. (180 г) захар 
  • 4 с.л. какао
  • 2 пълни с.л. (около 60 г) мед
  • 2 яйца
  • 1/2 ч.л. сода
  • 2 ч.ч. (260 г) брашно + 1 ч.ч. (може и малко повече) за омесване и разточване
За крема:
  • 1 л прясно мляко
  • Захар на вкус ( от 6 с.л. за слабо сладко, до 15 с.л. за изразено сладко)
  • 2 пак. нишесте (пудинг) с вкус на ванилия (общо за 1 л мляко)
  • 200 г масло
  • 1/2 ч.ч. пудра захар

Приготвяне:
  • Разтопете маслото в тенджерка.
  • Добавете захарта, какаото и меда.
  • Сложете разбитите яйца и разбъркайте сместа.
  • Сложете съда на слаб (до умерен) котлон и загрейте почти до кипване, като бъркате непрекъснато.
  • Преди точката на кипене сложете содата и изчакайте да шупне (сместа става пенлива и се надига в тенджерата), като не спирате да разбърквате.
  • След около половин минутка, отстранете от котлона.




  • Добавете 260 г брашно (без да чакате да изстива сместа) и бъркайте до пълното му поемане.
  • Обилно набрашнете кухненски плот и изсипете тестото върху брашното. То все още е доста лепкаво.
  • Започнете да го овалвате в брашно и да го мачкате с пръстите на ръцете (така най-добре ще усетите дали тестото има нужда от още брашно или не).



  • Щом спре да лепне (гледайте да не вкарвате много брашно в тестото, за да остане пластично и лесно за разточване) оформете на руло.
  • Рулото нарежете на 8 парченца.




  • Всяко парче разточете на много тънка кора (възможно най-тънка, около и под милиметър дори).
  • Работете на много добре набрашнен плот.
  • С правоъгълен шаблон (ползвах една табла) изрежете от кората правоъгълна форма (размерите на кората при мен са 24 см на 30 см). Изрезките ползвайте за "кръпки" тук-там, защото кората лесно се къса.
  • Подгответе си няколко парчета хартия за печене, с размер малко по-голям от корите.
  • С помощта на точилка (който е точил баници ще се справи :)) прехвърлете кората върху лист хартия.
  • Преди да започнете с печенето си подгответе всички кори или поне половината плюс една.




  • Загрейте фурната на 150 - 160 (С) градуса. (Тавичката, в която ги пекох, е от по-тънък материал и за да не прегорят бързо ги пекох на 150 градуса).
  • Изпечете корите една след друга, като внимавате с времето, защото стават много бързо - около две, три минути, но ги погледнете още на първата минута. Дали са готови ще познаете по балончетата, които са се надигнали по повърхността на платката.

За крема:
  • Извадете маслото от хладилника, още в момента на започване на корите (трябва да е много меко).
  • Кипнете 800 мл от млякото със захарта.
  • В другите 200 мл мляко сложете нишестето и разбъркайте.
  • Добавете разтвореното нишесте към врящото мляко и бъркайте, докато не кипне повторно.
  • Отстранете от котлона и оставете да изстине напълно (важно е, така, че имайте търпение).
  • Разбийте мекото масло и пудрата захар с миксер.
  • Започнете да добавяте по малко от нишестения крем (2 - 3 с.л.) към маслото, като разбивате на бързи обороти с миксера, до пълното поемане на крема. Добавяте на етапи до свършване на крема.
  • Намазвате и слепвате корите с крем, като може да добавите и малко сладко от боровинки (например) на някой ред.



От остатъците от тестото за платките може да изпечете бисквитки с различна форма, които да ползвате за декорация на тортата.


След сглобяването на тортата я приберете в хладилник. Времето за престой е кратко, корите омекват много бързо и тортата е готова за консумация.



Ето, това е клипчето, което ми даде тласък и желание да я направя. Да ви е сладко!

сряда, 6 август 2014 г.

Баница с тиквички

На едни се хареса, на други не. Едни си хапнаха добре, а други ги гледаха :)
Какво да се прави. Половинката каза, че с тези тиквички съм развалила баницата.


Баница с тиквички

Продукти:
  • 500 г кори за баница (бяха 18 листа в пакета)
  • 700 г сурови тиквички
  • 2 яйца
  • 200 г сирене
  • 400 г кисело мляко (3,6 - 4,0% масленост)
  • 200 мл олио
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер ( ако решите да заместите със сода, сложете 1/2 ч.л., като предвидите и 1/2 с.л. оцет. Не съм пробвала обаче и не знам дали содата няма да даде дъх.)




  • Настържете тиквичката на едро ренде, посолете леко и оставете в гевгир да се отцеди.
  • През това време разделете яйцата на жълтъци и белтъци - сложете ги в две отделни купи.
  • Към жълтъците добавете сиренето и 100 г от киселото мляко.
  • Белтъците с олиото разбийте с тел (получава се смес като майонеза). Добавете останалото кисело мляко, бакпулвера и брашното. Разбъркайте хубаво.
  • Намажете една кора с белтъчната смес.
  • Отгоре сложете втора кора и нея също намажете с белтъчна смес.
  • Върху нея сложете трета кора, малко от сместа със сирене и разхвърляйте тиквички.
  • Завийте трите кори на руло и сложете в тава, застлана с хартия за печене.
Технологията е едно към едно с тази при вкусната Златиборска пита. Продуктите също, като съм намалила сиренето за сметка на новата добавка тиквички.



Може да промените намазването на корите, като първото да е от белтъчна смес, след това пак белтъчна смес, но и тиквички, а третото намазване да е само с тази смес от сирене и жълтъци.

Пригответе всички кори, намажете ги отгоре с олио и изпечете баницата в предварително нагрята на 190 - 200 градуса фурна.

Изчакайте малко да изстине, нарежете я на парчета, грижливо я сложете в кутия, застлана с няколко салфетки. Кутията сложете в кошницата за пикник и хуквайте някъде на зелено :)
По - вкусна е сред природата :) А ако не носите нищо друго за хапване, това е добрия начин да накарате да я опитат и тези, дето имат навика да казват "такова не ям".



събота, 2 август 2014 г.

Не знам за кой път

Наистина не знам за кой път правя този сладкиш - по оригинал, импровизирано променен, според наличните продукти и настроения, но един от най-любимите ми.

И кога, ако не в разгара на ремонт, е най-подходящото време да извадя старите снимки :) Да, вместо черпак съм грабнала четката и боядисвам ли боядисвам. За разнообразие редувам с парцали и мечета. И не му виждам края, все още. Но пък ще разчистя и архивите на компютъра. Та, ако видите снимка на рецепта извън сезона, да не се чудите какво ме е прихванало. Вчера, например, при ревизиране на папките, открих един забравен козунак. Нищо чудно да ви го сервирам посред лято :) То това лято какви ли не ни ги сервира, та един козунак, извън общоприетите норми, си е приемливо мисля :)

Този път сладкишът е по-опростен от миналогодишните ми варианти (този с кокос и този с касис и амарети) и е най-близък до оригиналната рецепта, която взех от Дианка. За това получава право на отделна публикация :)


Продукти и начин на приготвяне в едно :)


Не ми се пише цялата технология по приготвянето ;) Не и сега.


Лесно, бързо и винаги разкошен резултат. Насладете му се.
А аз ще анализирам връзката между измазване на торта и работа с гипс ;) До скоро.
loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")