петък, 27 март 2015 г.

Турска пица - Пиде


Щом е от семейството на пиците, значи и тук може да си говорим за разнообразие на тема плънка. Срещнах толкова варианти на Пиде в интернет, че ми беше трудно да се ориентирам за оригинала, но от това, което разгледах, ми стана ясно поне едно  - пиде = пица с кайма. (Въпреки, че вегетарианската мина покрай другите със същото име. Вече с гледна точка върху начина на оформяне, а не съдържанието на плънката).

Хареса ми тестото, чиято рецепта избрах и за тази си публикация. Другото, отгоре е въпрос на вкус.


Турска пица Пиде

Продукти за тестото (за 4 пици): Продукти за плънката (за 4 пици):
Източник: povarenok.ru
140 мл (1/2 ч.ч.) прясно мляко 2 с.л. олио
15 г прясна мая (или за 300г брашно) 1 гл. кромид лук
25 мл олио 2 бр. червени чушки
половин ч.л. сол 1/2 скилидка чесън
1 равна с.л. мед 400 - 500 г кайма
1 яйце 3 листчета (60 г) топено сирене чедър
240 г (2 ч.ч.) брашно черен пипер на вкус
кашкавал за поръсване
По желание - варена царевица, кисели краставички, парченца камамбер


Стъпки при приготвянето на Пиде:

1. Замесете тестото
  • Подгрейте млякото. Трябва да е хладко на пипане.
  • Сложете маята и изчакайте да се разтвори. Разбъркайте.
  • Добавете олиото, солта, меда и яйцето. Разбийте с телена бъркалка.
  • Сложете брашното и омесете до меко тесто.
  • Оформете на топка, намажете с малко олио и оставете на топло да втаса.
2. Докато втасва тестото пригответе плънката:
  • Нарежете лука и чушките и ги запържете в 2 с.л. олио. 
  • Щом поомекнат добавете и нарязания на ситно чесън. 
  • Пържете още малко и сложете каймата. Раздробете я и пържете до готовност на каймата.
  • Минутка преди да отстраните от котлона добавете топеното сирене и бъркайте, докато се разтопи в плънката.
  • Поръсете със смлян черен пипер. 
  • Отстранете от котлона и оставете да се охлади.
3. Оформяне на пица "Пиде"
  • От втасалото тестото (без да го размесвате повторно) откъсайте топка с големината на юмрук ( от тази доза тесто направих 4 пици) .
  • На чист плот (не поръсвайте с брашно. Ако лепне тестото намажете с малко олио) разстелете тестото с ръка до овална форма.
  • Направете два разреза по дължина, прехвърлете единия надясно, другия наляво (кръстосано) и оформете нещо като лодка.
  • Прехвърлете питките лодки в тава, застлана с хартия за печене.
  • Включете фурната на 200 (С), да нагрява, докато оформите останалите пици.


  • Разпределете плънката върху питките, отгоре сложете кашкавал (настърган или нарязан на парченца).

    • Сложете пиците в нагрята фурна и изпечете до готовност на тестото.
    • Сервирайте топли.


    Според мен не се нуждаят от допълнителни сосове, но и тук е въпрос на вкус (и навик).
    Да ви е сладко!

    събота, 21 март 2015 г.

    Торта с еклери



    Различна от повечето торти с еклери, които разглеждах. Без сметана, но с имитация на такава, поне външно. С вкус на домашна торта, от ония старите, които се правеха само за специален повод (е, да, еклерите са екстра, която не помня да сме слагали тогава ). И понеже поводът е на лице, и понеже си е за нас, не се поколебах да опитам това-онова ново и различно, което ми изскочи като идея.
    Моята златна рибка (да се подразбира рожденикът), не е придирчива на сладкиши и за това свободата, която ми се дава звучи така "важно е захар да има".
    Поставих кутията с условието на плота и след два дни работа стигнах до финала.

    loading...


    вторник, 10 март 2015 г.

    Букети от мъфини


    Снегът, който поръчах за Коледа пристигна с огромно закъснение. Чак ми се прииска да върна пратката. Ама е красиво, да му се не види. Само дето отвътре ми е пролетно. Коледните звънчетата отстъпиха вече пред птичи чуруликания. Само да разчистя снега и ще видя нацъфтелите кокичета, иглики, луковички с вдигнати ръчички, наедрели пъпки. Ей сега ще ви покажа, само да разчистя снега.


    Букети от мъфини
    По идея на Ирина Купенска

    Материали за аранжировката:
    1. Кашпа (3 бр. при мен - избрах ги с диаметър около 12- 14 см и побраха 13 "цветчета", като използвах стандартни форми за мъфини и такива с по-малък размер.).
    2. Гъба пиафлора (продава се в цветарските магазини)
    3. Цветна оризова хартия
    4. Панделки
    5. Хартиени кошнички за мъфини
    6. Дървени шишове и клечки за зъби
    Избор на рецепти за мъфините:
    Аз заложих на три-четири варианта на вкус:
    1. Бананови, с карамелен бонбон (тип сникерс) и същите бананови с истинско парче сникърс.
    2. С кокосов бонбон.
    3. И нещо много любимо - японски чийзкейк (на мъфини)
    4. За декорация - айсинг (поръчах готов този път, от "Хитрини"-те)
    Бананови мъфини

    Продукти за бананови мъфини:
    • 1 ч.ч. захар
    • 1/2 ч.ч. олио
    • 1 яйце
    • 2 бр. банани
    • половин ч.л. сода
    • 1 и половина ч.л. бакпулвер
    • 1 2/3 - 2 ч.ч. брашно (дали ще сложите чаша и малко повече от половината, или две, зависи от големината на бананите)
    Продукти за карамелените бонбони:

    • 10 с.л. захар
    • 20 г масло
    • 200 мл сметана
    • 80 - 100 г белени печени фъстъци (предпочитам осолени)
    • 5 - 6 оризови блокчета (като тези)
    Приготвяне на карамелените бонбони:
    • Сложете захарта в сух съд и оставете на котлона да се карамелизира (не разбърквайте и внимавайте да не стане прекалено тъмен карамела).
    • Добавете маслото, разбъркайте и налейте сметаната.
    • Намалете котлона и при непрекъснато бъркане изчакайте карамелът да се разтвори напълно.
    • След това отстранете от котлона.
    • Фъстъците счукайте на едро, оризовите блокчета начупете на парчета и ги добавете към карамела. Разбъркайте и оставете сместа да се охлади.
    • След това с влажни ръце късайте от сместа и оформете на топчета.

    Приготвяне на банановите мъфини:

    • Разбийте захарта и олиото.
    • Добавете яйцето и разбийте сместа.
    • Сложете намачканите банани, разбъркайте.
    • Наръсете отгоре 1 ч.ч. брашно, содата, бакпулвера и разбъркайте.
    • Добавете останалото брашно.
    • Подгответе си капсулки за мъфини. Включете фурната на 180 (С) градуса.
    • Налейте малко от сместа за мъфини във формите, сложете по един карамелен бонбон и отгоре сипете още от тестото (напълнете до 3/4 от височината на формите).
    • Изпечете мъфините. Оставете да изстинат напълно, преди да пристъпите към декорирането им.
    Мъфини с кокосов вкус
    Рецептата за тестото е от един кейк, който успешно се внедри от блога Casa Perfetta и в моя. Много любима. 

    Продукти за мъфините:
    • 100 г захар
    • 40 мл олио
    • 30 г масло
    • 2 яйца
    • 100 г заквасена сметана
    • 5 г бакпулвер
    • 150 г брашно
    • 1/2 ч.л. есенция ванилия 
    Продукти за кокосовите бонбони:
    • 100 г бял шоколад
    • 100 мл сметана
    • 100 г кокосови стърготини (в Лидл се предлагат много ароматни) + още малко за овалване
    Приготвяне на кокосовите бонбони:
    • Затоплете сметаната почти до кипване.
    • Сложете начупения на парчета шоколад и изчакайте да омекне. Разбъркайте.
    • Сложете кокосовите стърготини, разбъркайте и оставете сместа да изстине напълно.
    • С влажни ръце оформете на топчета, които оваляйте в кокосови стърготини.
    • Приберете в хладилник до пълно стягане (може и във фризера)

    Приготвяне на мъфините:
    • Оставете маслото на стайна температура, хубаво да омекне.
    • Разбийте заедно олиото, мекото масло и захарта.
    • Добавете яйцата, едно след друго. След всяко разбийте за кратко.
    • Сложете сметаната и ванилията. Разбъркайте.
    • Добавете брашното и бакпулвера.
    • Разбъркайте до хубаво обединяване на продуктите.
    • Във формички за мъфини, сложете малко от сместа, след това поставете кокосов бонбон и пак от сместа.
    • Изпечете мъфините в предварително нагрята до 180 (С) градуса фурна.

    Бананови мъфини с карамелена плънка и мъфини с кокосов бонбон
    След като направих определените бройки по този начин, останалите продукти смесих в едно, т.е смесих част от кокосовата смес, с част от кексовото тесто и получих различни кокосово-шоколадови мъфини. Тях изпекох в по-малки формички за бейби мъфинки.

    Мъфини японски чийзкейк
    Поредната много любима рецепта, с поредното благодаря, Дани (блог Музика за свободното време).
    Рецептата е без промени, за това ще посоча само връзка към нея - Японски чийзкейк.
    В букета, виолетовата розичката е маскиран японски чийзкейк.



     Декорация с айсинг

    Нямам богат опит при работата с айсинг, но готовият, на Wilton, ме улесни много и много ми хареса. Плътен е, с консистенция на гъст маслен крем. Заредих го директно в шприца, но дори и със зверски усилия не можах да изкарам нищо през накрайника. Едва тогава прочетох, че се разрежда. Пише с вода, но използвах вода и лимонов сок, защото обичам леко киселата нотка в иначе прекалено сладкия айсинг.
    Разреждах и оцветявах на малки порции, за да не засъхне по време на работа. 
    С шприц, с различни накрайници, нанасях от айсинга директно върху кексчетата.
    Оставих ги около 12 часа да съхнат, но определено им трябваше още време.

    Последва:
    Опаковане на пиафлората в цветна хартия и поставянето й в кашпите.
    Забождане на кексчетата с дървени шишове и клечки.
    Финални щрихи - поставяне на панделки и цветни късчета хартия. 







    loading...

    Абонирайте се за публикации

    Въведете вашия e-mail:

    Предоставено отFeedBurner

    Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")