неделя, 28 юни 2015 г.

Сладко и желе от касис



След малините, черното френско грозде е любимият ми плод. Него използвам не толкова за прясна консумация, колкото за сладка, сиропи и компоти. И понеже храстчето ми не ражда кой знае колко, прибягвам до разни хитрости, за да затворя това черно злато в колкото се може повече буркани. За компоти го комбинирам с други плодове, за сироп използвам и листата му, които засилват аромата, дори да сложа шепа плодчета. За сладко слагам повечко захар, вода и накрая получавам освен сладко и желе, което има същия страхотен вкус.

Рецептата, която ще запиша е за едновременна направа на сладко и желе. От 650 - 700 г касис се получават около 1300 г краен продукт.

Сладко и желе от касис

Продукти:

  • 650 - 700 г касис
  • 1 кг захар
  • 320 - 350 мл вода
  • 1 ч.л. лимонтузу
Начин на приготвяне:
  • Почистваме плодовете от дръжчиците.
  • Измиваме ги под течаща вода (най добре в гевгир)
  • Поставяме ги в съда, в който ще варим сладкото и изсипваме отгоре захарта.
(Ако нямате време да варите сладкото веднага (както се случи при мен), може да оставите покритите със захар плодчета в хладилника. Те няма да пуснат сок, както това се случва с други плодове или, ако пуснат ще е малко). 



  • Добавяме водата и поставяме съда на котлона.
  • Включваме на умерено силна степен и загряваме до кипване.
  • Разбъркваме леко, в началото по-начесто, до разтваряне на захарта.


  • Варим до сгъстяване на сиропа (проверяваме готовността като капнем малка капчица върху порцеланова чинийка. Ако капчицата запазва формата си, без да се разлива значи сладкото е готово)
  • Слагаме лимонтузуто и варим още 3 минути.
  • Отстраняваме от котлона.
  • С решетъчна лъжица изваждаме плодчетата и ги насипваме в буркани, добавяме и част от сиропа.
  • Затваряме с капачки, докато е още горещо и обръщаме бурканчетата с капачките надолу.
  • Оставяме така до пълното изстиване на сладкото.
  • Останалият сироп насипваме в бурканчета и затваряме по същия начин. Касисът съдържа пектин, който ще желира сиропа.
  • Не варя повторно бурканчетата, но винаги работя с горещ продукт и затоплени буркани и капачки. Ако искате може да кипнете бурканите за 2-3 минутки.
Получих общо 5 бурканчета (всяко с различен грамаж) - 3 бурканчета (общо около 760 г) сладко и 2 бурканчета (общо около 600 г) желе.


 Има и друга технология - първо кипваме водата и захарта. След това слагаме плодчетата в захарния сироп и варим до готовност.

Желето използвам най-често в торти. Сладкото - за палачинки, за филийки, но най-любимо ми е с панирани сиренца.


Малко информация за касиса, прочетена и копирана от интернет

Източник: agronet.bg:
"Касиса (черно френско грозде) има висока биологична стойност на плодовете, които са много търсени и добре платени на световния пазар. Освен високото съдържание на захари, на органични киселини, на багрилни и пектинови вещества, на етерични масла и др. това са едни от най-богатите с витамин С и Р плодове, а също и с други витамини. Те се консумират ограничено в прясно състояние, но се преработват в много и разнообразни продукти. В листата на касиса също се съдържа голямо количество витамин С и други ценни съставки. Изсушени, те се използват за приготвяне на чай, който има лечебни свойства."

Източник: aquamat2000.com
"Касисът е много полезна храна, действа и лечебно - укрепва сърцето, тонизира кръвното налягане, подобрява дейността на храносмилателната система.
Касисът превъзхожда всички останали ягодоплодни видове по съдържание на витамин С, който е стабилен и не се разгражда лесно при преработка на плодовете. ... плодовете на касиса подпомагат лечението на някои заболявания - на бъбреците, на черния дроб и на червата. Не случайно продуктите от касис са сред задължителните храни за космонавтите."

В заключение на прочетеното - готова съм за изстрелване в космоса ;) :)
Кой ще ми прави компания?


Сладко от касис
Да ви е сладко!

събота, 27 юни 2015 г.

Ципура на фурна със сос ладолемоно и време за море



Нашето си море.
Хубаво е, ако успееш да игнорираш някои неща направени (или не направени) от хората. Но то, самото море, си е хубаво. Обичам да ми говори на неговия език, когато не е крайно сърдито, да заплита морски бриз в косите ми, да държи влажно ръката ми. И онези слънчеви зайчета, хиляди, подскачащи над водата, да бръчкат челото ми, да ме гъделичка на босо пясъкът. Обичам го все още. Чакам го, прегръщам го... И така всяка година.

Тази го видяхме край Царево. Наехме си къща на брега и "плажувах" от терасата.
Юни и септември е моето време за море - юни в очакване на туристи, септември вече уморено от тях, но и в двата варианта ми харесва самотата му.

Плаж Нестинарка

Къща Анели, плаж Нестинарка

Времето беше като мартенско, с капризи. Но нямах време да му се разсърдя, за това му се радвах, каквото и да бе.

Плаж Нестинарка

Когато валеше си намирах занимание в кухнята.


Когато грейваше слънчице се качвах на високата тераса или (любимо ми бе) се шляех из околността.







И търсех риба да си купя. Парадоксално, но не беше лека задачка. Чак в Ахтопол намерих. И вечерта замириса на истинско море. Не като оня фалшив мирис, когато съседите пържат риба за вечеря.

Залез на Нестинарка

По повод рибката, вместо рецепта за пържен сафрид, какъвто всъщност хапнахме там на брега, ще си запиша такава за печена ципура. Правих я преди морската ни почивка. Беше един вид кулинарна настройка за море.

Ципура на фурна със сос Ладолемоно
По рецепта от: My Cooking Book Blog

Продукти:
  • 2 риби Ципура (общо около 1 - 1,1 кг)
  • 4 - 6 с.л. зехтин
  • сол
За соса:
  • 1 - 2 лимона
  • зехтин, равен на количеството сок, изцеден от лимоните
  • 1/4 ч.л. сол (или на вкус)
Приготвяне:
  • Почистваме рибите и хубаво ги измиваме (особено коремната кухина)
  • Поръсваме ги със сол.
  • В тавичка наливаме малко вода (около 1/4 ч.ч.)
  • Поставяме рибите и ги поливаме със зехтин (по 2 - 3 с.л. на риба).
  • Поставяме ги в предварително нагрята на 230 (С) градуса фурна и печем до готовност.
  • За соса - разбиваме с пасатор съставките, за да се получи емулсия (може да ползвате кухненски робот, с приставка нож, блендер или телена бъркалка, но с последната трябва да бъркате енергично).


Много ми хареса крехкото и сочно месо на рибата в комбинация с този сос.
И това, че веднага след нея ме чакаше и викаше едно море, нашето си море, с любимите ми човечета, любимите приятели и следващата порция красиви и весели спомени.


И още в края на почивката започнахме да търсим нови дестинации :)

Царево

сряда, 17 юни 2015 г.

Руло от кълцано свинско месо



Продукти (за 8 порции):

За каймата от кълцано месо:

  • 1200 г свинско месо
  • 3 с.л. соев сос Kikkoman
  • смлян черен пипер
  • 1 равна с.л. горчица
  • 1 равна с.л. майонеза
  • 1 равна с.л. сол (или на вкус)
  • 2 с.л. олио
  • 1 гл. кромид лук
  • 1 жълтък
  • 1 люта чушка (по желание)

За плънката:

  • 440 г (2 ч.ч) сварен червен боб (отцеден, от консерва)
  • 1 гл кромид лук
  • 2 пълни с.л. лютеница
  • 60 мл течна сметана
  • 40 г топено сирене чедър
  • суха ронена чубрица
  • 4 бр. кренвирши, увити в бекон (купих готови от Lidl, по 4 в опаковка)

За оформяне на рулата:

  • 1 - 2 с.л. брашно
  • малко олио (за намазване на листата от фолио)
  • 1 белтък
  • 1 ч.л. соев сос 
  • 50 - 60 г настърган кашкавал (за поръсване)

Начин на приготвяне:

1. Мариноваме месото 

  • Нарязваме месото на хапки.
  • Посоляваме го и заливаме със сос, приготвен от смесването на горчицата, майонезата, соевия сос и олиото.
  • Наръсваме смлян черен пипер и разбъркваме.
  • Оставяме за 1 час на студено.


Докато месото се маринова

2. Подготвяме пюрето от боб.

  • Нарязваме двете глави кромид лук (тази за каймата и тази, предвидена за пюрето).
  • В тиган загряваме малко олио и запържваме лука (заедно с него и ситно нарязана люта чушка, ако слагаме).
  • Изваждаме половината от пържения лук в отделна купа.
  • В тигана, при останалия лук слагаме сварения боб и лютеницата.
  • Пържим и едновременно с това мачкаме бобените зърна.
  • Наливаме сметаната, слагаме чедъра, бъркаме непрекъснато и държим на котлона още малко, докато се разтопи сиренето. 
  • Подправяме с чубрица и сваляме от котлона.
3. Подготовка на каймата от кълцано месо
  • Изваждаме месото от маринатата (прецеждаме и изхвърляме течността, която се е отделила при мариноването).
  • Поставяме го в купата на кухненски робот (с приставка нож) и накълцваме месото до желаната едрина на късчетата.
  • Поставяме кълцаното месо в купа, удобна за размесване с ръка.
  • Добавяме 1 жълтък, още смлян черен пипер и пържения лук, който отделихме при подготовката на бобената плънка.
  • Омесваме като кайма.
4. Подготовка на рулата
  • От каймата оформяме 8 бр. големи кюфтета.
  • От алуминиево фолио изрязваме 8 бр. парчета (достатъчно големи да завием рулата в тях)
  • Върху едно парче алуминиево фолио ръсим малко олио, разнасяме го хубаво по повърхността и поръсваме с брашно.
  • Отгоре поставяме едно кюфте от кълцано месо и го разстиламе до правоъгълник.
  • Нанасяме от бобеното пюре по цялата повърхност.
  • Отгоре поставяме половин кренвирш, обвит с бекон.
  • Завиваме на руло, с помощта на фолиото и поставяме в тава.


  • Подготвяме така всички рула.
  • В тавата наливаме 1 ч.ч. вода и поставяме да печем във фурна (200 - 220 градуса, около 1 час, час и половина, отмерено след завирането)  
  • Периодично наливаме по малко вода на дъното, ако се е изпарила.
  • Разбиваме белтъка със соевия сос.
  • Изваждаме тавата с рулата от фурната, развиваме само отгоре фолиото (да се покаже рулцето)  и с помощта на четка намазваме рулата с разбития белтък. 
  • Връщаме във фурната и печем до зачервяване на рулата (около 10 - 15 минутки).
  • Отново изваждаме рулата, намазваме ги повторно с белтък и поръсваме с настърган кашкавал.
  • Печем до зачервяване на кашкавала.
  • Изваждаме ги от фурната и оставяме малко да се охладят, след това внимателно отстраняваме алуминиевото фолио.
Сервираме с печени (пържени) картофи и останалото бобено пюре (на мен ми остана, предполагам и на вас).


Когато е напълно изстинало се реже по-лесно на красиви кръгчета. A на вкус си е все така добро.


Подходящо е както за специален повод, така и за една отпускаща приятелска вечер (аз за това второто го направих).



неделя, 14 юни 2015 г.

Палачинкови рула и (или) кошнички


С днешното ми предложение се включвам в предизвикателството "Приготви най-апетитната рецепта с Кикоман".

Рулцата са с три вида плънки, съвсем лек сладко-кисел вкус (едва доловим) и нежен полъх на азиатски вкус, благодарение на любимия ми соев сос с марка Kikkoman.
Получиха колективно одобрение у дома и бързам да ги споделя, докато не са изстинали.



Палачинкови рула

Продукти:

1. За палачинките (6 бр. с диаметър 20 - 21 см):
  • 1 яйце
  • 200 мл прясно мляко
  • 100 - 110 г брашно
  • 1 с.л. соев сос Kikkoman
  • 1 с.л. олио (в тестото)
  • още олио (за пържене)
2. За плънката с пилешко месо
  • 280 г пилешко филе
  • 2 с.л. соев сос Kikkoman (в маринатата)
  • 3 щипки смлян черен пипер
  • 1 щипка лимонова трева
  • 1 щипка сол
  • 1 с.л. зехтин с подправки (или чист)
  • 1 ч.л. захар
  • 1 с.л. балсамов оцет
  • 1 с.л. соев сос Kikkoman
  • 60 мл течна сметана
  • 20 г топено сирене Чедър
  • 2 - 3 с.л. олио (за пържене)
3. За плънката с моркови
  • 180 г моркови
  • 90 г кромид лук
  • 4 с.л. олио
  • 1 ч.л. захар
  • 1 с.л. балсамов оцет
  • 1 с.л. соев сос Kikkoman
4. За бобената плънка
  • 200 г червен сварен боб (от консерва)
  • 1/2 гл. кромид лук
  • 3 - 4 с.л. олио
  • 60 мл сметана
  • 20 г топено сирене Чедър
Продукти

1. Приготвяне на палачинките:
  • Смесваме първите 5 продукта, разбиваме сместа и оставяме за 30 минути.
  • Намазваме тиган с малко олио и го загряваме на котлона.
  • Изпържваме палачинките.
2. Приготвяне на плънката с пилешко месо
  • Месото накълцваме с кухненски робот.
  • Поставяме го в купа и добавяме 2 с.л. соев сос, черния пипер, лимоновата трева и зехтина.
  • Разбъркваме и оставяме да се маринова на студено около 30 минути.

  • Загряваме в тиган 2 - 3 с.л. олио и слагаме месото. (Пържим като кайма, стремим се да раздробим на малки парчета).
  • Пържим до зачервяване на късчетата.
  • След това добавяме захарта, балсамовия оцет и соевия сос.
  • Разбъркваме и пържим още половин минута.
  • Добавяме сметаната, сиренето Чедър.
  • Разбъркваме, изчакваме сиренето да се разтопи и сваляме от котлона.

3. Приготвяне на плънката с моркови
  • Почистените моркови настъргваме на едро ренде. Лукът нарязваме на кубчета.
  • Загряваме в тиган около 4 с.л. олио и слагаме заедно да пържим лука и морковите.
  • Щом зеленчуците се зачервят слагаме захарта, балсамовия оцет и соевия сос.
  • Разбъркваме и след кратко сваляме от котлона.

4. Приготвяне на бобената плънка
  • Нарязваме лука на кубчета и го запържваме в 3 - 4 с.л. олио до зачервяване.
  • Добавяме боба, като едновременно пържим и мачкаме на пюре.
  • Слагаме сметаната и сиренето Чедър.
  • Разбъркваме до разтопяване на сиренето и отстраняваме от котлона.

5. Оформяне на рулата
  • Върху 1 палачинка, в единия й край слагаме бобено пюре. В другия й край ред пилешко и до него ред моркови.


  • Завиваме палачинката от двата и срещуположни края (в единия край да се получи завиване на бобената плънка, а в другия край едновременно завиване на морковите и пилешкото).
  • Втора палачинка намазваме тънко с бобена пюре.
  • Върху нея поставяме завитата вече палачинка с 3-те вида плънка.
  • Всичко завиваме на руло.

  • Подреждаме палачинките в тава и преди сервиране ги затопляме във фурна.
  • Сервираме нарязани на цилиндърчета, със сос от сметана и сирене Чедър.
  • Може да ги предложите за топло предястие или за основно, с гарнитура от свежа салата.




Сосът е от 60 - 70 мл сметана и 40 г топено сирене Чедър. 
  • Загряваме сметаната заедно със сиренето на слаб, към умерено силен котлон, като бъркаме непрекъснато. 
  • Щом сиренето започне да омеква разбиваме хубаво с вилица или телена бъркалка.


Листата салвия са с декоративна цел, но подозирам, че ще си отиват и като подправка в пилешката плънка. 


От тези продукти се получават 3 рула. Но аз завих по този начин 2, а от останалите палачинки направих кошнички. Те са по-подходящи за основно ястие.

Кошнички от палачинки

  • В подходяща купичка поставяме една палачинка, надипляме крайчетата й, а на дъното поставяме лъжица-две от бобената плънка.



  • След това поставяме от плънката с моркови и най-отгоре - пилешката плънка.


  • Малко преди сервиране загряваме фурната на 180 градуса и поставяме да печем купичките с палачинки. Щом надиплените крайчета порозовеят, изваждаме от фурната.
  • Оставяме съвсем леко да се охладят и внимателно изваждаме палачинковата кошничка от купичката.
  • Сервираме със сос от сметана и чедър или само с настърган кашкавал.






събота, 13 юни 2015 г.

Лесен сладкиш с крем сирене и череши


Тази рецепта е супер бърз и лесен вариант на плодов щрудел. При това без да бъркате и разточвате тесто. Съвсем семпла, такава, с която и начинаещите да изпъкнат в кухнята.
Вкусът е разкошен!

Рецептата заимствах от Хриси (блог "Животът може да е вкусен"). Още щом я показа ми влезе като мигла в окото. Няколко поредни дни ме "дразнеше" и мирнах (намигнах доволно) едва след като я направих.
Всяка година се явяват по едно -две кулинарни открития и за тази (до тук) съм записала разкошния десерт от Дани и сега този на Хриси. Горещо ви препоръчвам да го опитате.
Направих някои леки промени, защото изварата не е от най-любимите ми продукти, но запазих основната идея.

Лесен сладкиш с крем сирене и череши




loading...

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")