понеделник, 21 септември 2015 г.

Гарниран пататник



Тази рецепта е по мотиви от италианската кухня, но с родопско вдъхновение. Хрумна ми като идея в момента, в който направих бърз обзор на наличните продукти, с питанката "какво да сготвя за вечеря" (ама без да припкам до магазина). На домашните я сервирах с името родопска пица (нали пица никой не отказва, та си спестих няколко въпроса на този етап). Знаех, че изненадата ще изскочи с първата хапка :) Затаете дъх...

Продукти за картофения блат тип пататник:

  • 3 големи картофа
  • 1 голяма глава кромид лук
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. смлян черен пипер
  • 6 с.л. олио (или зехтин) за сместа + 2 с.л. на намазване
  • 1 с.л майонеза
  • 1 скилидка чесън

Продукти за гарниране:

  • 500 г пресни гъби печурки
  • 1 с.л. соев сос Kikkoman
  • щедра щипка смлян черен пипер
  • щипка сол
  • 2 - 3 с.л. олио
  • 2 - 3 домата
  • 100 г сирене гауда 
  • 1 скилидка чесън
Приготвяне на блата:

  • Обелваме, измиваме и настъргваме картофите на едро ренде.
  • Лука нарязваме на едро и слагаме при картофите.
  • Посоляваме, наръсваме смлян черен пипер и добавяме олиото.
  • Разбъркваме хубаво.
  • В тава (диаметър 28 см) слагаме хартия за печене. Намазваме я с малко олио.
  • Включваме фурната на 240 (С) градуса (горно и долно нагряване).
  • Изсипваме картофената смес в тавата и заглаждаме с лъжица.
  • Отгоре поливаме с 1 с.л. олио (картофите в тази рецепта обичат повечко мазнина)



  • Печем пататника на долна скара, до получаване на апетитна запържено-запечена коричка от долу.
  • През това време запържваме гъбите в 2 - 3 с.л. силно нагрято олио, колкото да сменят цвета си. 
  • Слагаме соевия сос и наръсваме гъбите със смлян черен пипер.
  • Изваждаме патаника от фурната (не я изключвайте все още).
  • След това с помощта на хартията обръщаме, така, че запечената коричка да ни дойде отгоре.
  • Намазваме с 1 с.л. майонеза и поръсваме със ситно нарязан чесън.





  • Разпределяме гъбите върху картофения блат. (Ако има малко сос при гъбите и него също го изсипете върху картофите. Но само, ако е малко.)




  • Върху гъбите слагаме нарязани парчета гауда (около 20 - 30 г).
  • След това подреждаме доматите, нарязани на кръгчета. Посоляваме ги съвсем оскъдно и наръсваме със ситно нарязан чесън.
  • Отгоре разпределяме листа гауда (70 - 80 г).




  • Връщаме гарнирания пататник във фурната и запичаме отново до поруменяване на кашкавала.




  • Сервираме гарнирания пататник топъл.

Получават се 4 парчета, засищаща родопска пица. Да ви е сладко!


събота, 19 септември 2015 г.

Торта Носталгия и тост за нейно величество любовта


"Помниш ли как мама превързваше ожуленото ти коляно?
А как татко те научи да караш колело?..."
М. Алгафари

Пораснахме, но помним... богата съм на хубави спомени! 
И още един неповторим и голям спомен грижливо сложих в сърцето си. 
Златна сватба! На моите родители! 
Тържеството трябваше да е изненада, но се получи малка пробойна. Може и за добре да е, че не знам на тази възраст как се отразяват изненадите.
Празнувахме в тесен семеен кръг - родители, деца и внуци. Върнах се години назад със старите шлагери, които мама и тате не бяха забравили. Видях ги щастливи и млади!
И както се казва в едно стихотворение на Румен Ченков
"Любовта - тази стара вълшебница,
за която са вдигани тостове,
ни обвързва с нишки копринени."
И така 50 години...
Копринените нишки са вече въжета конопени.

Да са ни живи и здрави, още толкова!


Не вярвам да ви изненадам, като кажа, че направих тортата. Намерих и едно златно шампанско, което се връзваше с повода. И едни златни шоколадови "кюлчета" опаковах на букет.



Тортата се казва "Носталгия". Случайно или не на тази рецепта се спрях за блатовете.

Торта "Носталгия"

Продукти за блатовете (При диаметър 15 см, излизат 7 - 8 блата и се получава торта с височина 20 см. Порции 20 бр.):
  • 250 г масло
  • 250 г захар
  • 4 яйца
  • 250 г брашно
  • 10 г бакпулвер
  • щипка сол
  • ванилия
  • 1 - 2 с.л. сок от червено цвекло
Продукти за крем 1:
  • 5 жълтъка
  • 20 с.л. захар
  • 800 мл прясно мляко
  • 1 или 2 пак. нишесте с аромат на ванилия за 1 л мляко (прочетете указанието на пакетчето)
  • 300 г заквасена сметана
  • 200 мл течна сладкарска сметана
Продукти за крем 2 и крем за измазване на тортата:
  • 5 белтъка
  • 200 г захар
  • сладко от зелени смокини
  • 120 г масло
  • 100 г бял шоколад
Тортата е със 7 блата (при мен 8, два от които много тънки и можем да ги броим за 1), белтъчен крем, варен крем и сладко от зелени смокини. Три от блатовете оцветих в нежен розов цвят с помощта на сок от червено цвекло. 

Исках да постигна както ретро визия, така и вкус. 


Приготвяне на блатовете:
Важно е всички продукти да са със стайна температура. Маслото трябва да е меко.

  • Разбиваме маслото със захарта.
  • Добавяме яйцата едно след друго, като след всяко разбиваме за кратко.
  • Слагаме пресятото брашно, солта, бакпулвера и ванилията.
  • Разбиваме колко да се обединят съставките (тестото става с гъстота на сметана). 
  • Отделяме 225 г от сместа и я оцветяваме със сока от цвеклото (ако искаме по-наситен цвят слагаме повечко сок, но тогава ще трябва да добавим и малко брашно).
  • Във форма, с диаметър 15 см, слагаме на дъното хартия за печене.
  • Загряваме фурната на 200 (С).
  • От бялото тесто изпичаме последователно 4 блата (от сместа сипваме и заглаждаме с лъжица), от оцветеното - 3 блата (ориентировъчно - за един блат слагаме около 75 г от тестото. Времето за печене е кратко, така, че наблюдавайте процеса).
  • Блатовете изваждаме заедно с хартията за печене и остававяме да се охладят.
Приготвяне на крем 1:
  • Сложете на котлона 600 мл от млякото с 10 с.л. захар. Включете котлона на средна степен.
  • Разтворете нишестето в 200 мл от млякото.
  • Разбийте жълтъците с останалите 10 с.л. захар.
  • Обединете жълтъците и сместа с нишестето.
  • Сипвайте от тази смес на тънка струйка към млякото и бъркайте в кръг.
  • Варете крема до кипване (става доста гъст, така, че работете на среден към слаб котлон. А най-добре да ползвате съд с двойно дъно).
  • Готовият крем отстранете от котлона и оставете да изстине, като периодично го разбивате с миксер. (Може да потопите съда с крема в друг съд, със студена вода).
  • Разбийте течната сладкарска сметана до крем с твърди върхове. Към нея добавете на етапи и заквасената сметана. 
  • Докато топлия крем изстива, оставете сметановия на стайна температура (да се затопли).
  • Щом се изравнят температурите им, започнете да ги обединявате.

Приготвяне на крем за измазване на тортата:
От него ще отделим една част, която ще играе ролята на крем 2 (той всъщност е нанесен на тънък слой, просто за цвят).
  • Разбиваме белтъците със захарта на водна баня до плътен снежен крем (тук трябва да внимавате - сместа хем трябва да се затопли, хем не трябва да се стига до сваряване на белтъците).
  • Една част от този крем (около 2/5) отделяме. Това е крем 2, с който ще намажем блатовете.
  • Към другата част (около 3/5) добавяме на малки порции мекото масло и разтопения шоколад. Работим с миксер. Това е кремът за измазване на цялата торта.

Подреждането на тортата става в ринг (използвах 2 един върху друг, заради голямата височина).

  • Слагаме един бял блат, намазваме с тънък слой белтъчен крем, след това редим нарязани зелени смокини от сладко, следва по-дебел слой от варения крем. След това розов блат, белтъчен крем, сладко от зелени смокини, варен крем. Пак бял блат и т.н.



Дълъг пост се получи, но ще сложа още няколко снимки:
  • На розите, които са от гъм пейст и кофти оцветени, особено тези в чисто старо злато. Листата са от дворната ми роза, чисто натурални.




  • Ретро-постер на комплекта



  • На златното шампанско - в близък и далечен план




  • На героите в тази публикация - главните и част от второстепенните ;)



Наздраве, за любовта, разбирателството, силния дух и не на последно място съдбата!




сряда, 16 септември 2015 г.

Солени пастички с моркови и плънка от сирене



Преди време, в блога Горски мъх , си намерих рецепта за руло с моркови. Но моите снимки не бяха за показване :) След това попаднах на подобна рецепта и в сайта povarenok.ru. Тази, която сега ще запиша е смесица от двете.

Продукти за морковения блат:
  • 2 бр. големи (или 4 средни) моркови
  • 2 яйца
  • 3 с.л. брашно (може и царевично)
  • 50 г кашкавал
  • 50 г сирене
  • щипка сол 
Продукти за плънката:
  • 180 г крем сирене
  • 100 г заквасена сметана
  • 100 г бяло саламурено сирене (може и повече)
  • 1 скилидка чесън (ситно нарязана)
  • пресен магданоз (ситно нарязан)
Приготвяне на блата:

  • Сваряваме морковите, прецеждаме и пасираме. Оставяме да изстинат.
  • След това добавяме яйцата, настърганите кашкавал и сирене, брашното и солта. Разбъркваме сместа.
  • В тава (моята беше 28 см х 36 см) поставяме хартия за печене. Намазваме хартията с малко олио и поръсваме с брашно.
  • Отгоре изливаме сместа за блата и печем във фурна, нагрята до 180 (С) градуса.
  • От готовия блат нарязваме квадрати, които слепваме с плънката.

За плънката:

  • Настъргваме или намачкваме с вилица бялото сирене и го разбъркваме с останалите продукти.


Оформих пастичките със специална метална форма, която може да видите в тази публикация (тъкмо подсещам, че идва времето и за салатата по руски ;)).


събота, 12 септември 2015 г.

Торта Оля


Предполагам, че вярно съм разбрала името, а ако не съм, то честито ново име на тази прекрасна торта.
Оля-ля... ето я:


Рецептата е от блога Moje Grne.

Намалих продуктите, с идеята да получа малка торта, а то взеха, че се получиха две малки торти. Което беше неочаквано добра случка, защото тортата толкова много ни хареса, че с една (и то малка) само щяхме да раздразним, без да утолим апетита си към сладко. Споделихме това удоволствие с реални приятели, а сега е време да почерпя и вас, виртуалните ми такива:

Продукти (за 4 блата, с диаметър 15 см. Получава се една висока около 18 см торта или две малки):

За блатовете:
  • 8 белтъка
  • 10 с.л. захар
  • 120 г нишесте с вкус на малина или ягода
  • 80 г едро счукани печени бадеми (лешници или орехи)
За жълтия крем:
За белия крем:
  • 150 мл течна сладкарска сметана 
  • 200 г заквасена сметана 
За шоколадовата глазура:
  • 50 мл течна сметана
  • 50 г черен шоколад
Допълнително:
  • 80 г смес от черен и млечен шоколад (за намазване на блатовете)

Начин на приготвяне:
На блатовете:
  • Разбиваме белтъците на плътен сняг, като постепенно добавяме захарта.
  • Към белтъчния сняг добавяме нишестетата и разбъркваме хубаво.
  • Във форма за торта (ф 15см) слагаме пекарска хартия.
  • Наръсваме 2 с.л. от счуканите бадеми.
  • Отгоре слагаме на купчинки от белтъчната смес, след това внимателно заглаждаме.
  • Изпичаме в предварително нагрята до 200 (С) градуса фурна (времето е около 15 минути).
  • По същия начин приготвяме и изпичаме още 3 блата.
  • Готовите охладени блатове поставяме с ядките нагоре и намазваме с тънък слой разтопен шоколад. Оставяме на хладно, да се втвърди шоколадовoто покритие.


На жълтия (маслен) крем:
  • Слагаме жълтъците и захарта в метален съд (ако имате използвайте такъв с двойно дъно).
  • Разбиваме жълтъците на крем. След това добавяме и водата.
  • Загряваме на слаб котлон или на водна баня и бъркаме непрекъснато до сгъстяване, като внимаваме да не кипнат.
  • (Включих котлона на 400W и без водна баня варих директно в съд с двойно дъно.)
  • Отстраняваме от котлона, добавяме ванилията и оставяме да се охлади.
  • Оставяме маслото на топло да омекне и го разбиваме с миксер.
  • Бисквитите смиламе на дребно.
  • Към маслото добавяме малко от изстиналия крем и малко от смлените бисквити. Разбиваме с миксер за кратко.
  • След това пак крем, и пак бисквити.
На белия сметанов крем:
  • Разбиваме сладкарската сметана до твърди върхове (тя е леко сладка, за това не слагам допълнително захар).
  • Добавяме заквасената сметана и отново разбиваме.
На глазурата:
  • Затопляме сметаната и в нея слагаме начупения шоколад. 
  • Разбъркваме до пълното разтопяване на шоколада.




  • Подреждаме тортата като редуваме блат, жълт крем, бял крем, блат и т.н.
  • Измазваме тортата отстрани с маслен (или сметанов) крем.
  • Прибираме в хладилник да стегне.
  • След това заливаме с шоколадовата глазура.



Като повечето торти и тази обича "почивка" на хладно. След 24 часа разлиства цялата си прелест.
Преди да я разрежете я оставете на стайна температура за 10-ина минутки.


Да ви е сладко!


14.10.2015 
Тематично декорирана торта Оля, за новия дом на едно младо семейство:



27.12.2015 - Още една торта Оля, отново за новодомци



сряда, 9 септември 2015 г.

Галет с домати



Рецептата е фантастична, наситена с типично лятно усещане за нещо по селски непретенциозно и вкусно. Много вкусно!
С благодарности към блога Casa Perfetta, където открих тази рецепта.
И към тате, за неговите уханни, градински (някои гигантски) домати.

Продукти за тестото:
  • 1 и 1/2 ч.ч. брашно
  • 1/2 ч.ч. мека мас или масло
  • 1/3 ч.ч. настърган (или нарязан на дребни кубчета) кашкавал
  • 1/2 ч.л. смлян черен пипер
  • щипка сол
  • 5 - 6 с.л. вода
Продукти за плънката:
  • 1 филия хляб (с махнати корички и нарязана на малки кубчета)
  • 2 големи домата (при мен 1, ама доста голям)
  • 1 глава кромид лук
  • 60 - 80 г сирене
  • 2 - 3 щипки мащерка
  • малко сол
  • жълтък (за намазване)
  • семена - сусам, мак, лен (за поръсване)
Приготвяне на блата:
  • Сложете брашното, маста (маслото), кашкавала, черния пипер и солта в купата на кухненски робот и направете бързи два-три оборота. (Ако нямате робот може да претриете продуктите на ръка, така, че да получите ронливо тесто).


Така трябва да изглежда тестото преди и след добавянето на вода

  • Добавете 5 - 6 с.л. вода и оформете на топка.
  • Завийте топката във фолио за свежо съхранение и приберете в хладилник за 2 - 3 часа (или нощ).
  • Половин час преди да извадите топката от хладилника, нарежете доматите на кръгчета, посолете ги леко и оставете да се отцедят на наклонена повърхност.
  • Включете фурната на 190 - 200 (С) градуса.
  • Извадете тестото от хладилника и го разточете върху лист пекарска хартия на кора, с дебелина около 4 мм.
  • В средата на кората поръсете половината от хлебните кубчета.




  • Върху тях подредете резените домати, поръсете с натрошеното сирене, сложете нарязани кръгчета кромид лук и другата половина от хлебните кубчета.
  • С помощта на хартията прегънете краищата на галета.
  • Намажете по периферията с разбит жълтък, сложете семена по избор.
  • Поръсете галета с няколко щипки суха мащерка и поставете да печете в предварително нагрята фурна.




  • Печете до зачервяване (никога не засичам време, но според източника 30 - 40 минути).

Сервирайте с листа пресен босилек и се наслаждавайте. Не мога да кажа топъл или студен ми хареса повече.
Много е добър и в двата варианта.



Ако има нещо, което може мислено да те пренесе в градините на село, това е парченце от този галет. Наистина, едно парченце и си там...


Да ви е сладко!



неделя, 6 септември 2015 г.

Торта Милка


Само една буква да променя в името и ще получа описателното за тази торта - "милва". Наистина милва небцето и любителите на торти (и изобщо на сладки неща) ще оценят ласката.


Оригиналното име обаче свързвам с една лилава кравичка и за това декорацията е съвсем семпла, с акцент - една малка, макар и не лилава кравичка.


Основната рецепта е от блогa Ginger Cookies.
Промените, които направих са незначителни:

Продукти за блатовете (за торта с диаметър 16 см, височина 10 см, порции 10-12):
  • 5 белтъка
  • 125 г пудра захар
  • 100 г фино смлени печени лешници (сложих бадеми)
  • 3 с.л. брашно
  • 1 с.л. олио
  • 1 щипка бакпулвер
Продукти за крема:
  • 500 мл мляко
  • 5 жълтъка
  • 1 пак. нишесте, с аромат на ванилия (за 500 мл мляко)
  • 3 с.л. оризово брашно (или още половин пакет нишесте, с аромат на ванилия)
  • 125 г масло
  • 160 г фин млечен шоколад
  • 160 г бял шоколад
  • 70 г захар
  • 100 мл течна сметана (сладкарска)
  • 10 г желатин
Приготвяне на блатовете:
  • Разбиваме белтъците и захарта на плътен сняг.
  • Добавяме останалите продукти и разбъркваме леко с шпатула, да запазим обема.
  • Загряваме фурната на 180 (С) градуса.
  • От тестото изпичаме три платки (слагаме около 65-70 г тесто за 1 блат. Използваме форма за торта с диаметър 15-16 см).
Приготвяне на крема:
  • Разбиваме жълтъците със захарта.
  • Нишестето и оризовото брашно смесваме в купа и добавяме половината от прясното мляко. 
  • Обединяваме в едно жълтъците и нишестето.
  • Останалото прясно мляко загряваме на котлона в тенджера.
  • Наливаме от сместа с жълтъците и нишесте на тънка струйка и бъркаме. Кремът се получава доста гъст, така, че може да намалите котлона, за да не загори.
  • При непрекъснато разбъркване, изчакваме да кипне и отстраняваме от котлона. Разбиваме с миксер, докато е горещ.
  • Желатинът накисваме в 60 мл студена вода и изчакваме да набъбне (около 5 минути).
  • След това изсипваме желатина в топлия крем и бъркаме, докато се разтопи напълно.
  • Към все още топлия крем добавяме маслото, нарязано на парченца и разбиваме с миксер.
  • Разделяме крема на две.
  • В едната част слагаме настъргания (или начупен на малки парченца) млечен шоколад и бъркаме докато се разтопи от топлината на крема.
  • В другата част слагаме белия шоколад и също разбъркваме хубаво.
  • Оставяме да изстинат напълно двата крема.
  • След това разбиваме сладкарската сметана, разделяме я на две и я добавяме към тъмния шоколадов и към белия шоколадов крем.
  • Подреждаме тортата във форма с падащи стени, като редуваме - първи блат, кафяв крем, втори блат, бял крем и завършваме с третия блат. Оставяме си малко крем за измазване на тортата.



Прибираме в хладилник до пълно стягане на крема (По-вкусна и сочна е чак на другия ден).
Украсяваме с настърган бял и млечен шоколад. Стените измазваме с крем или разбита сладкарска сметана.
Ето парченце от тази доволно креместа торта.




Да ви е сладко - поздрав от кравичката МилВа :)


четвъртък, 3 септември 2015 г.

Фалафели с тиквички



Тазгодишната богата реколта от тиквички ме мотивира да търся точката на насищане. Още не е достигната.
Това ново откритие се оказа доста вкусно и с интересен аромат. Определено ще се задържи в менюто ми.

Рецептата е от книгата на Силвена Роу "Ориент експрес", с малки промени в пропорциите.
С благодарности и към съседката по офис, която ми даде да разгледам и "открадна" някоя и друга рецепта от споменатата книга.

Продукти:
  • 1 голяма глава кромид лук
  • 220 мл прясно мляко
  • 100 г нахутено брашно
  • 12 с.л. нахут от консерва (отцеден)
  • 250 г тиквички
  • 2 ч.л. смлян кимион
  • смлян бахар, на върха на ножа 
  • 3 с.л. лимонов сок
  • 3 - 4 с.л. зехтин
  • 1/2 ч.л сол
Приготвяне:
  • Почистете и нарежете лука на ситно.
  • Тиквичката настържете на едро ренде. Посолете я съвсем леко и оставете да се отцежда.
  • Нахутът от консерва намачкайте с вилица или го пуснете за кратко в кухненски робот или блендер.
  • В тиган загрейте 2 с.л. зехтин и сложете лука, заедно с кимиона и бахара. Пържете 3 - 4 минути и отстранете от котлона.
  • В тенджерка сложете млякото, изчакайте да кипне и намалете мощността, така, че млякото едва да къкри.
  • Добавете 2 с.л. зехтин и изсипете нахутеното брашно. Бъркайте с дървена лопатка.
  • Дръжте на слаб котлон тази смес, като бъркате непрекъснато (в кръг) до сгъстяване и образуване на тестена топка (около 8 минути). (Ако котлонът е силен има опасност да загори и загорчи).
  • Отстранете тестото от котлона и добавете към него пържения лук с подправките.
  • Добавете раздробените зърна сварен нахут и лимоновия сок.
  • След това сложете и добре отцедената тиквичка (допълнително я изстискайте на ръка).
  • Разбъркайте хубаво сместа.
  • С влажни ръце оформете малки кюфтенца, които подредете в поднос и приберете в хладилник за поне един час.





  • Загрейте олио в тиган с незалепващо покритие (сложих количество, което стигаше до 1/4 от височината на кюфтенцата).
  • Слагайте кюфтенцата на порции и пържете до зачервяване. Обърнете и от другата страна.


Според книгата си подхождат със салата от моркови с кимион и кисело мляко.
Аз ги сервирах с чесново кисело мляко, подправено с джоджен.



loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")