неделя, 29 ноември 2015 г.

Кекс с дюли



Тази рецепта открих в един стар тефтер, написана с оня, все още детски, мой почерк. И понеже сладкиша си го бях кръстила с името на баба ми, спомените така ме атакуваха, че не ми дадоха мира, докато не го направих. Хем ми беше мъчно като го опитах, хем мило.

Снимах страничката с телефона и още щом се прибрах у дома го направих и ми замириса на едно друго "у дома".


Продукти:

  • 2 дюли
  • 1 ч.ч. захар (може и малко повече, примерно още 1/3 ч.ч.)
  • 3 яйца
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 бакпулвер
  • 6 с.л. олио
  • 6 с.л. кисело мляко
  • 1/2 ч.ч. нарязани или едро счукани орехи

Приготвяне:
  • Яйцата и захарта се разбиват до побеляване.
  • Добавят се олиото и киселото мляко. Разбърква се.
  • Добавя се пресятото брашно заедно с бакпулвера. Бърка се до получаване на гладка кексова смес.


  • Дюлята се обелва и настъргва на едро ренде. Веднага се слага в кексовото тесто и се разбърква.


  • След това се слагат нарязаните или едро счукани орехи. 


Спомням си тавата на баба, тя беше по-голяма. Но аз го сложих в тортена форма (диаметър 26 см). 


  • Пече се в тава, намазана с олио, във фурна, нагрята до 190 (С) градуса (до суха клечка).

Нямах търпение и го разрязах още топъл. Но и след като истина съвсем, пак при рязането стоеше по-плътен и с леко лепкава среда. Уханието на дюли е нежно, не натрапчиво. Орехите са ми любими, без значени в какво ще ги сложа. Тук са като "късметчета", ако уцелиш орехче вкусът е още по-богат.


Поръсете с пудра захар и да ви е сладко!


Пържени филийки


Най-лесната и бърза закуска, която не познавам човек, който да не може да направи, е тази от заглавието. Не познавам и човек, който да не ги обича тези филийки.

Основно това, което ни трябва, за да се направят са хляб и яйца. Колкото повече яйца, толкова повече филийки. Но ако се случи и при вас, както при мен, да предложите пържени филийки за закуска и отваряйки хладилника да видите едно, само едно самотно яйчице, то можете да спасите положението с тази рецепта.



  • Разбивате 1 яйце с 1 с.л. олио и добавяте 2 ч.ч. прясно мляко.
  • След това слагате 3 с.л. нишесте (може от десертните, с аромат на плод или натурално), 6 с.л. брашно, 1 бакпулвер и щипка сол.
  • Разбивате хубаво сместа, за да няма бучки (сместа трябва да е малко по-гъста от тази за палачинки).
  • Загрявате в тиган малко олио (достатъчно да покрие дъното на тигана).
  • Потапяте една филийка в подготвената смес, с вилица или нож отстранявате излишното (или вдигате филийката над сместа и чакате да се отцеди сама).
  • Мятате я в тигана с нагорещеното вече олио и пържите първо от едната, после и от другата страна.



Сервирате, както сервирате и класическите пържени филийки - със захар, сладко, мед, сирене..., според вкуса.

събота, 28 ноември 2015 г.

Пиле фрикасе


Със сос фрикасе може да се поднесе не само пилешко, но всякакъв вид месо и изделия от кайма. Може и в зеленчуков вариант да се предложи. Сосът има по-лек (сравнение правя с бешамел), слабо кисел вкус, благодарение на киселото мляко. Основните съставки са бульон, брашно, кисело мляко, яйца и масло. Ние го харесваме с препържено олио с червен пипер и допълнително лимон.


Продукти:
  • бялото месо (гърдите) от едно пиле
  • 1/2 гл. кромид лук
  • 1/2 морков
  • 1300 мл пилешки бульон
  • 1 дафинов лист
  • 2 - 3 зърна черен пипер
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. вегета
  • 3 с.л. брашно (с връх)
  • 3 яйца
  • 300 г кисело мляко + 1 с.л. заквасена сметана (но ако нямате пропускате сметаната)
  • 5 с.л. олио + 20 г масло

За сервиране: 5 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, лимон, прясно смлян черен пипер

Приготвяне:
За бульона - сварявам едно цяло пиле, като периодично махам събралата се на повърхността пяна. Във водата, щом кипне слагам 1 ч.л. сол. От този бульон отделям нужното количество (1, 3 л). Отделям и бялото месо.


  • Бульона сипвам в тенджерка, слагам дафиновия лист, зърната черен пипер, половината лук, половината морков (нарязани) и кипвам повторно.
  • Изчаквам зеленчуците да поомекнат и слагам месото (което при мен е вече сварено) накъсано на парченца. Изваждам дафиновия лист.
  • Слагам вегетата, варя около минута и отстранявам от котлона.
  • В тиган загрявам олиото и маслото.
  • Останалия морков нарязвам (или настъргвам) и запържвам в загрятата мазнина. След две обръщания с лопатката слагам и нарязания кромид лук.
  • Веднага след него добавям брашното и запържвам всичко заедно.
  • Наливам от бульона, на малки порции, като бъркам непрекъснато, до получаване на гладка каша.
  • Изсипвам кашата в тенджерата, разбърквам и връщам на котлона.
  • Разбивам хубаво яйцата, след това слагам и киселото мляко (и сметаната) към тях. Пак разбивам, да се смесят добре.
  • На тънка струйка и с непрекъснато бъркане добавям яйцата към кашата в тенджерата. Изчаквам да кипне, като в повечето случаи бъркам сместа в кръг, докато се появят бълбукащи мехури и отстранявам от котлона. 
  • Подправям с прясно изцеден лимонов сок и смлян черен пипер.



Може да сложите малки кубчета масло в тенджерата, които от топлината се разтопяват и придават много хубав аромат на ястието.
Но у нас тази стъпка с маслото се пропуска. При сервиране се полива с няколко лъжици препържено с червен пипер олио (загрявам олиото, но не прекалено и слагам червения пипер. Разбърквам и веднага махам от котлона, за да не прегори пипера и да придобие горчив вкус).
Лимончето е задължително (за допълнително овкусяване).


Ако имате сурови пилешки гърди, не е нужно да ги варите предварително.
Нарежете ги на хапки, посолете и оваляйте в брашно. Изпържете ги в малко олио, да придобият златист загар, залейте ги с вода и оставете на котлона, докато водата кипне. След това добавете зеленчуците и подправките и варете до готовност на месото. След това следват стъпките със запържване на брашното и добавяне на киселото мляко с яйцата.


вторник, 24 ноември 2015 г.

Честит Рожден Ден на лелиното



Честит Празник на моята малка племенница, 
която днес празнува Рожден и Имен ден!


От леля, то се знае - торта. Така им се радва, че не мога и не искам да откажа. Темата този път е "любознайка" :). Когато ми гостува лятото, толкова ми помага в домакинската работа, че мислех да заложа на торта "работливка", но не ми се връзваше да сложа малко момиче пред печка и котлони, примерно (има време за това).
С нея, малката пчеличка-работливка, ви запознах, когато заедно правихме питки, после, когато по нейна рецепта направи (а аз качих в блога) тази торта, включих я като помощник тук, и тук, и тук (последната снимка).


Тази година тортата е без фондан - тя така пожела. Заложих на шоколадови блокчета с трансфер. Фигурките са си захарни и всичко се яде. Мекото фотьойлче е от смес бисквити, течен шоколад и масло, тапицерията - от гъм пейст.
Вкусът е шоколадов - шоколадови блатове (по рецепта за торта Маргарита) и шоколадов крем, тип мус (да няма наМУСени любители на шоколада).

С човешките фигури от захар все още водя нечовешка борба, но един ден ще успея (може би като си купя молдове). Може да не е идеалната торта, но всеки детайл е пипнат с любов. Всъщност, щом детето си я хареса и подскачаше от радост, значи е идеалната торта.

Като се сетя как цяло лято я карах книги да чете и сега тази тема с четящото момиче..., дано не съм прекалила :)



събота, 21 ноември 2015 г.

Ден на християнското семейство и примерни менюта



Честит Празник!
Пожелавам здраво и задружно семейство на всички, изградено с любов, разбирателство, щипка сол и много детски смях.
Щастие и хляб да има във всеки дом!

Днешният Празник съвпада с коледните пости и за това избрах да ви припомня някои постни ястия от блога.


Меню 1

1. Търляни картофи или салата тип пюре от картофи, праз лук и сухи чушки.
2. Зеленчуци, пълнени с боб
3. Постна питка
4. Мармаладеният тортосладкиш (или постна торта с бисквитени платки и мармалад от сини сливи)


Меню 2
1. Зимна салата
2. Скумрия на фурна с хрупкава хлебна коричка
3. Постна питка Листопад
4. Грис халва

Ако сте избрали рецепта от този блог, ще се радвам да споделите снимка на празничната ви трапеза във фейсбук страницата на блога.
Хубав ден, приятели и наздраве!

петък, 20 ноември 2015 г.

Щрудел с дюли, ябълки и (или) круши


Най-после, най-после си намерих рецепта, близка до щрудела на леля, вкуса на който помня от толкова години. След три торби с дюли, ябълки и круши последваха три дни, в които щрудели въртях у нас, но постигнах това, което търсех.


Тя, леля, не помнеше рецептата с подробности - каза ми, че със сигурност съдържа мляко, мас и (или) олио, може би яйца, тестото да бие по на маслено. А това беше много обичан от мен щрудел, лелиния щрудел. Исках да го направя и запиша в блога. Това е рецепта от онези семейните, на които им казвам "рецепта с родова памет". Има такива рецепти, да, които само с една хапка пускат лентата на спомените.

Когато опитах тези плодови вързопчета много, ама много ми заприличаха на така търсения и бленуван вкус, само бяха по-хлебни, а не маслени. Една малка промяна и получих това, което толкова години помнех като най-вкусния щрудел.



Лелиният щрудел

Продукти за тестото:
  • 50 мл мляко
  • 50 г масло (мас)
  • 50 мл олио
  • 1 яйце + 1 белтък (или 2 яйца, ако са по-малки)
  • 1/4 ч.л. сол
  • 1/2 равна ч.л. сода бикарбонат
  • 2 1/3 ч.ч. брашно (280 г)+ още малко за разточване 
За плънката - вариант 1:
  • 2 ябълки (или 1 ябълка и 1 дюла; може и само с дюли; или смес от ябълки, круши и дюли)
  • 5 - 6 с.л. захар
  • 2 с.л. галета
  • 1 ч.л. канела
  • ядките от 3- 4 орехи (по желание)
За плънката - вариант 2:
  • 2 ябълки (или 1 ябълка и 1 дюла; може и само с дюли )
  • 1 белтък
  • 5 - 6 с.л. захар
  • 1 с.л. нишесте
Начин на приготвяне на тестото:
  • В метална купа слагаме маслото (маста), нарязано на парченца и олиото, и леко ги затопляме (маслото (маста) трябва само да омекне, не да се разтопи напълно).
  • Отстраняваме от котлона и разбъркаме от време на време, докато маслените парченца омекнат съвсем и се смесят с олиото (сместа трябва да е приятно топла, не гореща)
  • Добавяме млякото и разбиваме.
  • След това слагаме яйцето и белтъка (или двете цели яйца), и пак разбиваме.
  • Добавяме брашното заедно със содата и солта. Омесваме на меко тесто, което оформяме на топка.
  • Завиваме във фолио за свежо съхранение и прибираме в хладилника за половин час.
  • През това време почистваме и настъргваме плодовете на едро ренде (направих го веднъж само с ябълки, веднъж само с дюли и още веднъж с ябълки, дюли и круши).
  • Изцеждаме ги хубаво като притискаме силно в шепи.
  • Изваждаме тестото от хладилника и на обилно набрашнен плот разточваме на кора, с дебелина около 5 мм.
  • Прегъваме тестото няколко пъти, като на долната снимка.


  • Пак поръсваме брашно, (ако има нужда) и разточваме на правоъгълна кора.
  • Добре отцедените плодове смесваме със захарта, галетата и канелата (плънка по вариант 1).
  • Поставяме плодовете в единия край на кората.
  • Поръсваме със счукани орехови ядки.
  • Завиваме на руло.


Щрудел с плънка от дюли по вариант 1

Печем в предварително нагрята до 200 (С) градуса фурна. (Може да намажете щрудела с разбит жълтък преди печенето. Както и да поръсите с пудра захар преди сервиране (стъпка, която много често пропускам)).



От същото тесто може да направите не едно руло-щрудел, а отделни малки вързопчета-щруделчета (ако ви се занимава и искате нещо по-различно. Идеята видях тук).

Щрудели-възропчета
След като разточите тестото по описания по-горе начин, нарежете на квадрати, поставете плънка и оформете на вързопчета.
Затваряте вързопчетата с фитилчета от алуминиево фолио.

Плодови вързопчета тип щрудел, с плънка от ябълки, дюли и круши по вариант 2

Поставяте ги във форми за мъфини и печете както горния щрудел.


Съветвам след печенето да ги превържете с панделка или канап, за по-красив вид.
Намажете долната част на вързопчетата с разтопен шоколад и оваляйте в счукани ядки.

Плодови вързопчета тип щрудел, с плънка от ябълки, дюли и круши по вариант 2


Може да експериментирате и с друга форма:

Кошнички тип щрудел
От разточеното тесто изрязвате квадрати и ги поставяте във форми за мъфини. Пълните получената кошничка с плънка и печете на 200 (С) градуса, в предварително нагрята фурна.
Плънката тук е по вариант 2.
За нея разбивате белтъка на сняг с 3 с.л. захар
Плодовете нарязвате на малки кубчета или настъргвате на ренде.
Смесвате белтъка, нишестето и плодовете.


Кошнички тип щрудел с плънка от ябълки и дюли по вариант 2

Ще се радвам да споделите кой вариант на щрудел ви хареса най-много
1. първият, тип руло,
2. вторият, тип вързопчета или
3. третият - шрудел кошничка




сряда, 18 ноември 2015 г.

Дюлева торта


Така и така съм подхванала дюлевата тема, нека използвам момента и за една дюлева торта.


Поводът за тази торта е хем рожденият ден на наш много добър приятел, хем раждането на синче, на същия този приятел. Голям, двоен, т.е. дублиран рожден ден. Тортата за приятеля се постарах да украся тематично, но той е един такъв табиетлия, ама от големите, та нищо не ми се получи от раз. А бе, баш като за приятел - с кусури ;) И понеже ни е много добър приятел, та с повечко кусури :)


Успоредно с тази торта, от горната снимка, сглобих и още една, за блога (как само се оправдах, все едно не е за нас, нали :)) Нямаше как след импровизирането и смесването на няколко рецепти да не полюбопитствам за вкуса. Просто се налагаше да я клонирам.

Продукти за блатовете (за торта с диаметър 24-25 см, или 16 порции)
  • 1 яйце
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. олио
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 2 с.л. какао
  • 10 г бакпулвер
  • 2 ч.ч. брашно
Продукти за крема:
  • 300 мл прясно мляко
  • 3 с.л. оризово брашно
  • 10 с.л. захар
  • 2 с.л. пудра захар
  • 70 г масло
  • 100 г крем сирене
  • 2 белтъка
  • 10 г желатин
  • 2-3 ванилии на прах (или 1 ч.л. есенция)
Продукти за палачинките:
  • 1 яйце
  • 250 мл мляко
  • 100 - 110 г брашно
  • щипка сол
  • малко олио за пърженете
За измазване на тортата:
2 - 3 пълни с.л. маскарпоне
6 с.л желе от дюли (проверете как е на сладост и ако искате добавете още захар или сладко)

Допълнително: сладко от дюли (за намазване на блатовете и за палачинките)


1. Приготвяне на част от крема:

  • В част от млякото сложете брашното и разбийте на кашичка.
  • Останалото мляко сложете на котлона с 5 с.л. захар и изчакайте да кипне.
  • Изсипете кашичката с брашното в кипящото мляко и сварете гъст крем.
  • Отстранете от котлона, добавете ванилията и оставете да изстине на стайна температура. (За да не хваща коричка може да го покриете с фолио)
  • Маслото оставете на топло да омекне (но не да се разтопи).
  • Разбийте го с пудрата захар на гладък крем.

Сега пригответе блатовете, а след тях и палачинките. Към довършването на крема ще се върнем след малко.

2. Приготвяне на блатовете:

  • Разбийте яйцето, захарта и олиото.
  • След това добавете прясното мляко.
  • Сложете брашното, какаото и бакпулвера.
  • Разбъркайте хубаво сместа.
  • Разделете сместа на две и изпечете два блата. (Разделих на 4 и изпекох блатове за две торти, но с диаметър 16 см. Сместа иначе е достатъчна за два блата с диаметър 24 - 25 см)). На дъното на тавичката сложете пекарска хартия, намажете я с малко олио и поръсете леко с брашно.
  • Печете блатовете до суха клечка, т.е. като боднете в средата с дървена клечка по нея да не се лепи тесто. Температура на фурната 190 (С) градуса.
  • Оставете блатовете да изстиват.

3. Приготвяне на палачинките (излязоха 6 бр.):

  • Разбийте яйцето и млякото.
  • Добавете брашното и щипка сол.
  • Оставете сместа да отлежи поне 15 минути.
  • След това хубаво нагрейте тиган, леко намазан с олио, и изпържете палачинките.

4. Сглобяване на тортата (снимките са от торта с диаметър 16 см):
  • Сложете един блат във форма с падащи стени.
  • Намажете го с 1 - 2 с.л. сладко от дюли.



  • Намажете и палачинките с дюлево сладко и ги завийте на руло.
  • Сложете палачинките в кръг, върху блата.




Сега се връщаме към крема. Със сглобяването продължаваме след малко.
  • Разбийте 2 белтъка на водна баня с 5 с.л. захар, до плътен сняг.
  • Залейте желатина с 50 мл студена вода и изчакайте да набъбне.
  • Към изстиналия вече крем добавете крем сиренето и разбийте с миксер.
  • Част от крема сложете към маслото и разбийте. После добавете и останалия крем.
  • Желатинът загрейте на водна баня, да се разтопи и излейте в крема. Пак разбийте с миксер.
  • Последно добавете белтъчния сняг и бъркайте нежно до внедряването му в крема.
  • Веднага излейте сместа върху блата с палачинките.

Съвет: При тази торта е важно щом се направи кремът, веднага да се сложи на тортата. Ако го направите целия, в завършен вид, има опасност да се желира и след това няма как да го излеете върху палачинките и блата. За това разделих технологията на етапи и го описах в нужната последователност.



След като сложихме крема, може да продължим със сглобяването на тортата.
  • Поставете втория блат отгоре, леко притиснете и приберете тортата в хладилник.
  • Изчакайте кремът да се желира, освободете тортата от стените на формата.
  • Разбийте маскарпонето с желето от дюли.
  • Намажете тортата с този крем от всички страни.
  • Украсете по желание (при мен малки розички от крем маскарпоне, сладко от дюли и шоколадово-бисквитени листенца и цветенца).




Като цяло тортата има лек вкус. Кремът стои като парфе, една идея по-плътен от истинското парфе. Дюлите придават много добра нотка към вкуса, дори следващия път бих сложила повече дюлево сладко. В плънката на палачинките бих добавила и орехи.
Доволна съм от крайния резултат. И за това я записвам, с идеята да не си изгубя идеята.


Да ви е сладко!


А на малкия бебчо пожелавам да има сладко детство, да расте здраво и щастливо под крилото на мама, тате и сладката, грижовна кака.


понеделник, 16 ноември 2015 г.

Желе от дюли


Когато правя сладко от дюли, "отпадъците" ми служат за желе. Тази част от плода със семките не я изхвърлям, точно тя съдържа най-много пектин, благодарение на който се случва и желирането.

Желето от дюли знам, че е полезно при кашлица. Ние превантивно си го консумираме и без някаква конкретна здравословна причина, просто защото е много ароматно и вкусно.



И така, след като съм отделила плода за сладко, грубата част със семките нарязвам на парчета.


Поставям в тенджера и заливам с вода, колкото да ги покрие.


Варя около 40 - 45 минути на слаб котлон, под капак, за да не изври бързо, бързо цялата течност. На дюлата и трябва около 30 минути за да омекне. Но оставям сместа да ври още 10 минути след това омекване.

Прецеждам течността, без да пасирам, претривам или мачкам плодовете. Само водичката прецеждам.
Меря колко течност е останала и добавям захар. На 1 литър течност слагам 800 г захар.
Отново слагам на котлона и варя до сгъстяване. Но не много, да не стои като гъст захарен сироп, че изстине ли не става да се гребе с лъжица, с нож трябва да се реже. За това внимавам с гъстотата. За мен е по-добре рядко, в тоя случай, отколкото прекалено гъсто. Рядкото и на сок мога да го направя, с малко разреждане с вода.


Насипвам горещото желе в сухи буркани, затварям и обръщам с капачките надолу. Една купичка винаги оставям за проба.


четвъртък, 12 ноември 2015 г.

Сладко от дюли



Продукти:

  • 3,500 кг дюли
  • 1,600 кг захар
  • 0,800 л вода
  • по желание - 3 листа индрише

Приготвяне:
  • Дюлите се измиват хубаво, така, че да им падне мъхестия слой.
  • Почистват се от загнили и червиви участъци.
  • Нарязват се на парчета (аз не ги беля, но ако кората ви се стори дебела и груба ги обелете). Грубият участък със семките запазете, в случай, че искате да направите и ароматно дюлево желе.
  • Рендосват се на едро ренде (ако имате кухненски помощник, от рода на роботите, не го щадете).

  • Цялото количество настърган плод (което не се сетих да претегля) сложете в по-голяма тенджера и разбъркайте със захарта.
  • Добавете водата и включете котлона.


  • Варете сладкото на слаба (към умерена) температура до сгъстяване. Разбърквайте от време на време.
  • Тъй като дюлите имат желиращ ефект, може да си позволите и да го оставите мъничко по-рядко. Проверявам готовността му с малка капчица от сиропа. Капвам тази капчица на студен плод и ако стои като пъпчица, значи е готово. Ако се разлива като вода, значи му трябва още варене. В края на варенето сладкото променя цвета си към кехлибарен.


На сладко от дюли не слагам лимонтузу. Но към края на варенето слагам листа индрише.
  • Горещото сладко насипете в чисти и сухи бурканчета. 
  • Затворете и обърнете с капачките надолу. Оставете ги така да изстинат напълно. (Не го варя допълнително).

Оставих една купичка за бърза консумация и го опитах с печен камамбер (пускам идея :)). 
Иначе приложението си му знаете - палачинки, сладкиши и на хрупкави препечени филийки.


Съвет:
Смесете водата и захарта в тенджерата, в която ще варите сладкото. Настърганите дюли пускайте направо в сиропа, за да не потъмняват.
Не почиствайте цялото количество дюли на веднъж, а почистете една дюля, настържете и пуснете в сиропа.
Аз поръсвах настърганите дюли със захар. След това ги прехвърлих в тенджерата, налях вода и сварих.


loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")