tag:blogger.com,1999:blog-47988231587756209892024-03-13T20:09:43.445+02:00Споделено от кухнята на EltiГотварски рецепти, пътеписи и преживявания Снежанка Драгомирова-Eltihttp://www.blogger.com/profile/05940570868329720837noreply@blogger.comBlogger544125tag:blogger.com,1999:blog-4798823158775620989.post-4339719839611629182023-12-25T21:39:00.000+02:002023-12-25T21:39:28.520+02:00Честита Коледа! Снежанка Драгомирова-Eltihttp://www.blogger.com/profile/05940570868329720837noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4798823158775620989.post-80770523537300914432022-06-02T08:59:00.001+03:002022-06-10T08:13:50.654+03:00Сладолед за диетуващи (кокосов сладолед в кето вариант) Бих го нарекла полусладолед, защото не го замразявам до пълно стягане. Може дори изобщо да не се слага в камерата. Но на мен лично най-много ми харесва точно в това състояние на полусладолед, при което замръзването е тръгнало по периферията, а средата е мека. Продукти:250 мл течна сметана (33% масленост, животинска)60 г еритритол3 жълтъка + 3 белтъка10 г желатин + 30 мл вода 400 гСнежанка Драгомирова-Eltihttp://www.blogger.com/profile/05940570868329720837noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4798823158775620989.post-26831058671918725932022-05-28T22:50:00.003+03:002022-07-31T17:50:58.258+03:00Ликьор от зелени орехчетаОбичам този ликьор. Преди време си записах рецептата в бележките на фейсбук, но сега като реших да погледна и хоп, изненада. Няма бележки. Сетих се да потърся с лупичката и изкочиха, но си я записвам и тук, за по-сигурно.Ликьор от зелени орехчетаПродукти:40 бр. малки зелени орехчета (берат се, когато са приблизително с размер на лешник)1 л ракия 4 бутилки (от 700мл) червено вино3 кг Снежанка Драгомирова-Eltihttp://www.blogger.com/profile/05940570868329720837noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4798823158775620989.post-40569769120791008912022-05-11T08:33:00.001+03:002022-05-11T08:33:45.873+03:00Крем парфе Това беше най-масовият десерт на лято 2021, а все още не съм го записала в блога. Харесва ми лекотата му, тази въздушност, както и това, че с една малка добавка и може да промениш вкуса му според настроението си - дали ще е с плодове, какао, ядки, кафе, карамел, кокос или букет от няколко взаимно допълващи се вкусове, всичко зависи от теб.Крем парфе, вкус ванилия и какаоПродукти:1 л Снежанка Драгомирова-Eltihttp://www.blogger.com/profile/05940570868329720837noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-4798823158775620989.post-8781600122644102602022-05-06T15:10:00.003+03:002022-05-06T15:13:06.657+03:00Кето торта с ягоди Кето торта с ягодиПреди време, когато за първи път направих облачния хляб, си представих една хубава солена торта с него (която все още не е видяла бял ден). Днес обаче си спретнах една диетична ягодова торта със същия този облачен хляб и се убедих, че е универсален. Продукти за блатовете (както вече казах те са по рецептата за облачния хляб, като тук добавих малко подсладител):3 яйца3Снежанка Драгомирова-Eltihttp://www.blogger.com/profile/05940570868329720837noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4798823158775620989.post-67679552430260916572022-01-23T06:54:00.000+02:002022-01-23T06:54:30.427+02:00Супа от спанак и нахут Продукти ( 4 - 6 порции):200 г пресен или замразен спанак1 консерва нахут от 400 г (отцедено нето тегло 240)1 глава кромид лукполовин морковполовин скилидка чесънфиде или начупени тънки спагети около половин чаена чашасолсмлян черен пиперщипка индийско орехче1 - 2 с.л. заквасена сметана1 яйцелимонов сок3 - 4 с.л. зехтинпресен копърНачин на приготвяне:Нарязаните лук, морков и чесън Снежанка Драгомирова-Eltihttp://www.blogger.com/profile/05940570868329720837noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4798823158775620989.post-77782101359631469602022-01-13T10:39:00.002+02:002022-02-19T10:57:14.586+02:00Пилешки (свински) рула в бутер тесто Пилешки рула в бутер тестоПродукти за 4 порции:1 с.л. соев сос "Кикоман"1 с.л. мед1 с.л. горчица4 бр. пилешко филе (или свинско)8 бр. тънки резени шунка или бекон8 бр. тънки парчета топено сирене Чедъркашкавал, приблизително по 30-40 г на порциябутер тесто (в зависимост от големината на получените рула може да отиде от 250 до 400 г)сол, черен пипержълтък за намазванесусам за поръсванеНачин Снежанка Драгомирова-Eltihttp://www.blogger.com/profile/05940570868329720837noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4798823158775620989.post-90741851371902126812021-12-19T22:33:00.003+02:002021-12-19T22:37:23.793+02:00Сиропирани охлювчета Едни сладки хапки ви предлагам днес. Залчета охлювчета, известни и под името чатал татлъсъ.Сиропирани охлювчета (чатал татлъсъ)Необходими продукти:1. Продукти за сиропа:2 ч.ч. захар3 ч.ч. вода1 с.л. прясно изцеден лимонов сокаромат ванилия или вода от портокалов цвят 2. Продукти за тестото:1 яйце1/3 ч.ч. кисело мляко1/3 ч.ч. олио10 г бакпулвер (или 1 равна ч.л. сода)2 и 1/2 ч.ч. Снежанка Драгомирова-Eltihttp://www.blogger.com/profile/05940570868329720837noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4798823158775620989.post-82582480065152057172021-11-22T11:35:00.001+02:002021-11-22T14:51:58.622+02:00Голяма палачинка на фурна Ще започна с цитат от блога "Вкуснотека":"Това е най-вкусната палачинка на света - пухкава, мека, плътна и ухаеща на масло",защото това е най-точното определение за тази палачинка. Печена палачинкаПродукти:3 яйца1 ч.ч. брашно (190 г.)1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко (300 мл.)щипка захарщипка сол60 г качествено масло Препоръчително, за най-добър резултат, ползвайте тава с незалепващо Снежанка Драгомирова-Eltihttp://www.blogger.com/profile/05940570868329720837noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-4798823158775620989.post-3731093739195884692021-10-26T19:50:00.003+03:002021-10-27T07:41:39.495+03:00Ябълков постен кейк с орехи Наскоро колежка ме почерпи с този сочен, уханен и много вкусен кекс. Нямах търпение да зарадвам и домашните, и така се случи, че по случайност го направих днес. А после прочетох, че традиционно на Димитровден се приготвя ябълков сладкиш. Значи неволно спазих традицията.Необходими продукти:3 ч.ч. настъргани ябълки1 и 1/2 ч.ч. захар (по рецепта са 2 ч.ч. захар, но става доста сладък, особено,Снежанка Драгомирова-Eltihttp://www.blogger.com/profile/05940570868329720837noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-4798823158775620989.post-14198690040500808542021-09-29T08:45:00.000+03:002021-09-29T08:45:10.665+03:00Сурова туршия Зеленчуци за туршияПродукти:зелени доматикарфиолморковичушки (селски)краставичкилиста целина вишневи листа и клонкилозови клонкиСаламура:на 10 л вода- 3 л оцет 6% и 500 г солна 5 л вода - 1,5 л оцет и 250 г солна 1 л вода - 300 мл оцет и 50 г солТук няма точни количества за зеленчуците. Зависи от големината на съда, в който ще слагаме туршията и личните предпочитания за зеленчук, койтоСнежанка Драгомирова-Eltihttp://www.blogger.com/profile/05940570868329720837noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4798823158775620989.post-11262426673727630682021-08-12T18:46:00.002+03:002021-08-12T19:58:24.593+03:00Конявска планина, към връх Виден"Виден" е най-високият връх на Конявската планина с височина 1487 м. и може би най-лесният връх за изкачване, защото до 300-ина метра под върха води асфалтов път. В края на пътя се намира телевизионна кула. Имахме един полуден за разходка и решихме да изберем хем някое по-близко място, хем ново, което не сме посещавали. Услужливо си спомних, че някъде в интернет бях прочела за телевизионнатаСнежанка Драгомирова-Eltihttp://www.blogger.com/profile/05940570868329720837noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-4798823158775620989.post-30407277725738502382021-06-24T10:41:00.000+03:002021-06-24T10:41:01.729+03:00Спаначена торта - тортата с най-пролетно излъчванеПо-пролетна рецепта за торта от тази не намерих, а зеленото така напираше в душата ми. Беше април. Зимата си отиваше, а с нея и сивото в очите. Тортата направих за рождения ден на дъщера ми, моето пролетно цветенце. Декорацията е според хобито й, така визията извикваше двойно пролетно усещане - веднъж с флоралните ухания на парфюмите (мислено разбира се) и друг път с парчето в разрез, което Снежанка Драгомирова-Eltihttp://www.blogger.com/profile/05940570868329720837noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-4798823158775620989.post-55256078673099043992021-06-15T07:45:00.003+03:002021-06-30T18:08:56.958+03:00Плескавица и рецепта за домашен каймак Плескавици на дървени въглища с домашен каймакПродукти:2 кг кайма смес2 големи глави лук1 стрък пресен кромид лук 6 бр. печени червени чушки, обелени и почистени от семето1 връзка магданоз2 ч.л. смлян черен пипер1 ч.л. къри на прах1 ч.л. смлян кориандър2 ч.л. пушен червен пиперсол (да се внимава, ако каймата е предварително осолена) по желание - 1 скълцана скилидка чесънЗа Снежанка Драгомирова-Eltihttp://www.blogger.com/profile/05940570868329720837noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4798823158775620989.post-10959921705798709442021-04-12T08:50:00.003+03:002021-04-12T08:54:10.679+03:00Многослоен козунак със стафиди и сладко от вишниПрилича на многолистна козуначена баница, ламелите в тестото се открояват и допринасят за удоволствието при неговото хапване, (особено хрупкавите по повърхността). Тестото стои плътно, поело тежестта и аромата на маслото. Не е типичният ми познат козунак, но е една разновидност, която опитах, харесах и реших да споделя с читателите на блога и с читателите на списание GoodFood (априлският брой 205Снежанка Драгомирова-Eltihttp://www.blogger.com/profile/05940570868329720837noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4798823158775620989.post-5424767764657037592021-03-20T10:42:00.001+02:002021-03-20T10:42:13.354+02:00Кюнефе Отвориха турски магазин в града ни и първото нещо, което мина през главата ми, когато го посетих беше кюнефе. За този турски десерт трябват продукти, които не се намират в нашите магазини - на първо място суров кадаиф и после вода от цвят на портокал или роза. Сиренето, което се ползва може да е моцарела, но ми предложиха тост пейнир и се доверих, като за първа проба. ПродавачътСнежанка Драгомирова-Eltihttp://www.blogger.com/profile/05940570868329720837noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-4798823158775620989.post-38230184308571666862021-03-06T08:55:00.001+02:002021-03-06T08:58:06.537+02:00Кето брауни с лешници и ягоди Кето брауни с лешници и ягодиПродукти:100 г шоколад с минимум 60% какао 180 г кокосово масло3 големи яйца1 с.л. ром (или есенция ром)1/4 ч.л. сол120 г лешниково брашно (финно смлени сурови лешници)1 с.л. заквасена сметана100 г лешници, едро счуканиЗа декорация: пресни ягоди, бял шоколад със стевия, кокосово маслоБележка: Сладкишът изпробвах без добавяне на никаква захар илиСнежанка Драгомирова-Eltihttp://www.blogger.com/profile/05940570868329720837noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4798823158775620989.post-18103043983982453192021-02-20T21:11:00.002+02:002021-02-20T21:13:01.162+02:00Кисело зеле със свинско месо, сметана и горчицаЛеко предателско чувство изпитвам към родното вариво (свинско с кисело зеле), което все още не присъства с рецепта в блога, но което е много, наистина много уважавано зимно ястия в нашия край. Дори в някои домакинства задължително присъства в празничните менюта. Та дано не ми се сърди родното вариво, но опитах нова рецепта, нещо като вариво от ново поколение, която толкова ми се услади, че би Снежанка Драгомирова-Eltihttp://www.blogger.com/profile/05940570868329720837noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-4798823158775620989.post-91480921161412545432021-02-14T20:01:00.002+02:002021-02-14T20:01:56.513+02:00Домашни кето бонбони Домашни кето бонбони за Св. ВалентинВариант 1 (с кардамон):Продукти:80 г шоколад с висок процент какао 70 г кокосово масло1 с.л. ром, коняк или ароматен ликьор1/2 ч.л. кардамон (и/или лют червен пипер)Начин на приготвяне:Разтопяваме шоколада, заедно с кокосовото масло на водна баня.Разбъркваме до еднородна смес. Добавяме 1 с.л. ром или др. алкохол по избор.В силиконови форми, наръсвамеСнежанка Драгомирова-Eltihttp://www.blogger.com/profile/05940570868329720837noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4798823158775620989.post-27398893500647381462021-02-09T22:34:00.002+02:002021-02-09T22:35:44.535+02:00Пълнени пилешки пържоли Имах желанието да направя кордон бльо, но както често ми се случва, промених някои неща в технологията и получих ястие колкото близко, толкова и далечно от познатото кордон бльо. Спестих си панирането, пекох на фурна, а за завършек сложих пържени бабек и гъби в масло.Пълнени пилешки пържоли с шунка, чедър и топено сирене, гарнирани с пържени в масло резенчета бабек и Снежанка Драгомирова-Eltihttp://www.blogger.com/profile/05940570868329720837noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4798823158775620989.post-59342063247244791642021-02-07T21:15:00.003+02:002021-02-07T22:50:53.221+02:00Салата Колсло Позната и непозната. Гледаш, съвсем позната салата от зеле, моркови, майонеза. Но във вкуса има нещо различно, неочаквано и много приятно.Продукти:Половината от една средна по големина зелка2 моркова2 с.л. ситно нарязан кромид лук сол на вкус3 с.л. майонеза3 с.л. заквасена сметана1 ч.л. горчица1 с.л. слаб ябълков оцет2 с.л. лимонов сок1 ч.л. захар (вместо захар може да се сложи 1 Снежанка Драгомирова-Eltihttp://www.blogger.com/profile/05940570868329720837noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4798823158775620989.post-90791821704465735562021-02-05T20:17:00.002+02:002021-10-29T06:30:20.632+03:00Торта "Ябълката на Ева"Изборът на торта за моя рожден ден се въртеше около няколко неща - да е плодова (въпреки, че в средата на зимата изборът не е много голям), да е лека и свежа, да ми звучи непознато, така, че способността ми да определям вкуса само по рецепта да бъде заблудена и да се радвам на някаква вкусова изненадка при първата хапка.Успях да се зарадвам с тази торта "Ябълката на Ева"Източник: Снежанка Драгомирова-Eltihttp://www.blogger.com/profile/05940570868329720837noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4798823158775620989.post-89121292587513889872021-02-02T13:11:00.002+02:002021-02-02T13:38:49.744+02:00Самоков- град на творци За да усети човек духа и красотата на Самоков трябва да е запознат с историята на този добре развит някога и съвсем обикновен сега град. Но до колко може да се нарече обикновен един град, който носи наследствените белези на минал разцвет? Град на творци, така го наричам. Заради Самоковската художествена школа и нейните майстори зографи, гравьори, иконописци и резбари, които пренасят своето Снежанка Драгомирова-Eltihttp://www.blogger.com/profile/05940570868329720837noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4798823158775620989.post-43270156758876216192021-01-10T22:36:00.002+02:002021-01-10T22:37:51.382+02:00Новогодишната ни торта, 20-21
Новогодишната ни торта беше семпла и лишена от тежки украси, фондани и захарни фигурки. Получих пренасищане от тези неща и който следи страничката ми за декорирани торти и сладкиши във фейсбук Cake Time by Elti вече знае, че си дадох почивка за неопределено време. Преди използвах всеки семеен повод, за да моделирам и да се заигравам със захарно тесто. Снежанка Драгомирова-Eltihttp://www.blogger.com/profile/05940570868329720837noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-4798823158775620989.post-19799892806048099262020-12-18T07:07:00.003+02:002020-12-28T10:01:12.102+02:00Сладки балеринки
Ретро сладки от моето детство, които обожавах и все още обожавам. Те продължават да стоят много високо в личната ми вкусова класация. Сигурна съм, че причините се крият точно в чекмеджето с етикет "детство". За това бъркам сега там и като една истинска баба предавам спомените на новото поколение. И може би един ден те ще носят мил спомен на някой друг.Снимка 1Дребни сладки балеринки с домашни Снежанка Драгомирова-Eltihttp://www.blogger.com/profile/05940570868329720837noreply@blogger.com2