Страници

Супа от челядинки

Или сгряващи спомени от детството


Ако сте гъбари, знаете какво е удоволствието сами да си наберете и наготвите гъби. Една от любимите ми гъби за супа е челядинката.
 Името й идва от "челяд", защото расте по много.

Самата супа събужда мили спомени от времето, когато с татко обикаляхме ливадите и горите. Той ме научи да разпознавам някои гъби, научи ме и как се готвят. Никога няма да забравя вкуса на печурката, поръсена само със сол и пекната набързо на котлона. И тази, челядинковата супа, никога няма да забравя. Ето сега с всяка вкусена лъжица се пренасям там, в спомените от прекрасното ми детство.

Прозвънява телефонът ми. След земетресението от 22-ри, най-често чувам в слушалката: "Как сте?", "Усетихте ли го?", "Съобщиха ли магнитута, къде е епицентърът?"...
Но това позвъняване беше различно. Беше татко: "Тате, набрах челядинки!". Да, вече е така - нямам време, пораснах, имам други задачи, не ходя за гъби (или се случва много, много рядко). Но имах удоволствието да си сготвя тази сгряваща и ароматна челядинкова супа.

Продукти (приблизително):
600 - 700 г гъби челядинки
1 глава кромид лук (може и пера от пресен)
1 морков
150 г фиде или други дребни макаронени изделия
1 яйце
200г кисело мляко
1 с.л. брашно
лимонов сок
черен пипер
сол

Почиствам гъбите и ги измивам под течаща вода. Слагам на котлона тенджера с около 3 л вода да заври. През това време почиствам и нарязвам на дребно моркова и лука.

В кипящата вода слагам гъбите и зеленчуците. Посолявам. Варя около 15 минути. След това отстранявам от котлона.
В нагрят тиган запържвам половината част от фидето (пастата), с около 2 с.л. олио, до леко покафеняване (това не го правя винаги, но определено променя вкуса към по-добър).


Изсипвам запържените макаронени фигурки в супата, добавям и суровите. Пак поставям тенджерата на котлона и варя до полу-готовност на пастата.

Вариант 1 -------------------
Ако харесвате бистри супи (без застройка), тук трябва да изчакате сваряването на фидето (пастата) и сте готови. Ето така изглежда супата без застройка:


Вариант 2 -------------------
Аз предпочитам супи със застройка и продължавам с готвенето. Запържвам 1 с.л. брашно в малко олио. Разреждам с бульон от супата до получаване на рядка каша. Разбивам яйцето с киселото мляко и ги добавям на тънка струйка към кашата.

Бъркам непрекъснато и щом тази смес кипне я сипвам в супата. Варя до готовност на фидето (пастата). Наръсвам малко черен пипер, овкусявам с лимонов сок и супата е готова за сервиране.






3 коментара:

  1. Обичам ги и аз тези дребни, сладурски гъбки!!! Най-често ги похапвам при мама, баща ми е причината да ги познавам :)))даже нерядко той е и майстора на ястията с гъби :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Мдаааа, жестока супица. Тъкмо се чудех, какво да направя с челядинките и обикновено си открадвам по нещо от различни рецепти, та смесвам. Сега обаче, тази ще я изпълня почти 1:1. По-скоро ще ползвам масло и в него ще запържа лука и моркова, преди да ги добавя към гъбите, след като с поврели. Чудя се, за застройката дали да не ползвам сметана, но ще реша в магазина. ;)

    ОтговорИзтриване