Страници

Кокосово и постно...

За сладичко иде реч :).
В едно минало време правих сладкиш с кокос, от онези бързите, непретенциозни, но със запомнящ се вкус. Промоцията на кокосово мляко в Lidl ме изкушава всеки път и след като купих една консерва за проба, сега на всяко пазаруване си купувам още и още. Първо подминавам рафта, след това се връщам, колебая се няколко минути, взимам, връщам и накрая... работя по въпроса за оползотворяване.  Странно поведение, да, но то идва от ограничението, което си сложих по отношение на сладкото. А знам, че купя ли мляко ще го сложа в нещо сладичко (въпреки, че една пилешка рецепта чака на опашката), та за това се боря с вътрешното усещане за вина и винаги си повтарям приказката за покритото мляко. Ама аз ли съм виновна, че така ми се открива това мляко :))

Оригиналната рецепта, която съм приготвяла и е много успешна, взех от този сайт (в онова минало време, за което споменах в началото). Тази, която ще предложа след малко, е доста по-различна, но истината е, че се роди от спомена за първата.
Ето варианта на кокосовия сладкиш "Емира", подходящ за пости.

Или Постен сладкиш, с дъх на кокос:



За тавичка 20 х 20 см.
Продукти за блата:
150г захар
100мл олио
50 г мед
100мл кокосово мляко (82%-но)
1 с.л. какао
5г бакпулвер
150 г брашно
щипка сол

За крема:
600 мл кокосово мляко (консерва и половина)
180 г захар
60 г грис (около 8 с.л. - равни)
1 ванилия

Приготвяне на блата:
Загряваме фурната на 180-200 градуса С.
Разбиваме захарта и олиото (или по-скоро смесваме). Добавяме течния мед (разтопете на водна баня, ако е захаросан), кокосовото мляко  и разбъркваме хубаво. Ръсим част от брашното, цялото какао, бакпулвера и солта. Разбъркваме хубаво. Добавяме останалото брашно и пак разбъркваме. В тавичка постиламе хартия за печене и изливаме сместа. Печем до готовност (пробата със суха клечка върши работа, но внимавайте да не го препечете).


Това коксово мляко е много гъсто. Има отделила се течност на дъното, но е невъзможно да се разбърка хубаво директно в консервата. За това изсипвам  цялото съдържание в купа и бъркам на воля.

Приготвяне на крема:
Затопляме кокосовото мляко и захарта на котлона (от топлината или от захарта, не знам, но става течно). Използвах съд с двойно дъно.
Бъркайки от време на време, изчакваме да кипне и добавяме гриса.
При непрекъснато (вече) бъркане изчакваме сваряването му, което отнема около 3-4 минути.
Отстраняваме от котлона, слагаме ванилията и оставяме да се охлади (не съм покривала сместа, но разбърквах на често).

Готовия блат също оставяме да се охлади, но не е необходимо да е напълно студен. (При мен и блатът и кремът бяха леко топли - не горещи, но не и хладки).

Изливаме крема върху блата, заглаждаме и оставяме да изстине напълно преди да го скрием в хладилника (макар, че това е най-лошото скривалище :)). Изчакваме минимум 4 часа и нарязваме сладкиша на порции. Украсих с наръсено какао, колко да не е съвсем гол. По оригинал има шоколадова заливка и ако не държите да е постен, може да му "лиснете" една :) Като се замислих има и постни шоколади. Както и да е - и без глазура става.


След доволно отлежаване, от една нощ в хладилника, блатът стана сочен, като сиропиран (а не е). Има интересна плътност - не от тази характерната за кексове.
Ето, погледнете от близо:



Това е един успешен експеримент (по нашите вкусове). Надявам се и на вас да ви се услади :)


32 коментара:

  1. Прекрасно предложение за времето на пости, Снежи! Напоследък и аз съм изкушена от кокосовото мляко, а тази рецепта минава светкавично в списъка за направа! Хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Иглика! Ще се радвам и дано ви хареса. Поздрави и слънчев ден!

      Изтриване
  2. Снежи, чудесен сладкиш си измайсторила. Изглежда прекрасно, а как обичам кокос...
    Поздрави и слънчев ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  3. Снежи, изглежда много вкусно, а щом е с кокос съм сигурна, че ще е. Аз не съм използвала досега кокосово мляко, но трябва да проверя в нашия Лидл дали го има и да се пробвам.
    Усмихнат ден.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче. В нашия Lidl е свършило, вчера проверих. Преди попаднах на едно лошо кокосово мляко и спрях да купувам, но това много ми харесва. Дано пак заредят.
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  4. Чудесен сладкиш, Снежи! И мнооого сочен!
    При мен е обратното; всяко кокосово мляко се влага в солени ястия, а сладкишите чакат :) Май трябва да обърнем реда :)
    Слънчев и усмихнат ден да ти е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Пепи! О, знам, ти си "силна" в мръвките :))) Но, ако все пак решиш да "изхабиш" едно кокосово мляко в сладкиш, ще се радвам и дано ви хареса. Поздрави и усмихнат да е и твоят ден!

      Изтриване
  5. Кокосово и постно и изглежда много апетитно:)Чудесно предложение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, gogolina! Радвам се, че ти харесва :)
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  6. Снежи,и аз винаги при промоция си взимам кокосово :)
    И аз като Пепи го използвам в соления ястия, хляб, козунак!
    Чудесно сладко предложение!
    Поздрави и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! И аз съм се наканила на една солена рецепта с кокос, от не знам колко време вече, но сладкото у нас побеждава :)
      Поздрави и прекрасен ден!

      Изтриване
  7. Чудесно сладкишче Снежи!Много апетитно и сочно вкусно предложение.И аз съм така с ограничението на сладкото,не си сама :) :) :).Вземам някой продукт от рафтовете,че пак го връщам и така ...ама ако не го купя после съжалявам де.
    Поздрави и хубава вечер Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче! Значи разбираш напълно "изтерзаната" ми душица :)) Много ми се лепят сладкишите и страдам от ограничението, но и като се закръгля пак страдам, та няма две хубави при мен :))
      Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  8. И аз така, Елти, гледам да подминавам рафтовете с изкушения, че съм лаком,а лакома и знам къде ще отидат-винаги в нещо сладичко;)))
    Изглежда прекрасно този постен сладкиш и си го записвам за времето, когато се навия да постя;)))
    Хубава веечр!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мъхче! Имам си другарче в лакомията, значи :))
      И аз не постя, но съм на 90 дневната диета. В деня, с разрешено сладичко, гледам да изключвам протеините и за това предимно постни ги правя десертите.
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  9. Снеже, вкусно предложение да се подсладим по време на пости!
    Не съм пробвала кокосово мляко, предполагам че ще ми допадне, трябва да опитам!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче! Дано ти хареса, опитай. Но внимавай какво мляко купуваш, попадала съм на много лошо.
      Прегръдки и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  10. Ооо Снежи как изглежда само. Имам кутийка кокосово мляко и ще пробвам този сладкиш. Сигурна съм, че ще ми хареса.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианче! Надявам се да ви хареса. На нас тази тавичка ни се оказа малка по размер и количество :)), много ни се услади.
      Прегръдки и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  11. Обожавам кокос и тази торта ще се пробва:)

    Хубав ден!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Да ви е сладко :) Ще се радвам и дано ви хареса!
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  12. Снежи,
    Мога да кажа само-красота, вкус и аромат! направила си нещо много ефектно и много вкусно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бети! Много ми е приятно да го чуя от теб, като знам какви красоти твориш :)Поздрави, с пожелание за хубав ден!

      Изтриване
  13. Много апетитно изглежда сладкишчето :) . А как направи тези красиви какаови листенца отгоре?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Slance! На лист хартия си нарисувах фигурката, после изрязах, сложих над сладкиша и поръсих с какао. На първата снимка се вижда част от листа с фигурката. Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
    2. Много много ми хареса тази декорация с листенцата. Както имам останало мляко с ориз вкъщи, ще взема да си поиграя и аз с ножица и хартия и да видим дали ще постигна листенца, звездички или други формички от канела върху ориза :) Мерси за споделеното ноу-хау :)

      Изтриване
    3. Приятно творчество, Slance! Радвам се, че съм била полезна :)

      Изтриване
  14. Много сочен десерт се е получил,Снежи!С кокосовото и ние от скоро се залюбихме,засега в десерти,а твоят е чудесно съчетание от блат и кремче!И нежно е полегнало листенце за украса,бравос!Прегръдка от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Блатът не бухна много при печенето и реших, че нещо не съм преценила пропорциите на продуктите, но след това с крема се съчетаха чудесно. Сочността му ме изненада, много вкусен стана. Прегръдки и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  15. Ох, Снежи, развихрила си се ти с това млекце! Страхотен сладкиш, много ми харесва и как си го декорирала и как си го поднесла! Честита Първа Пролет, нека все да ни е пролетно!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ми харесва това кокосово, Кате :)Благодаря ти и ведро пролетно настроение и на теб! Поздрави!

      Изтриване