Страници

Зимна салата и честит Никулден


Честит Никулден! 

Избрахте ли си рецепта за приготвяне на риба? Аз още се колебая между 3 - 4 и накрая мисля да си тегля томболка :) Търсих и уроци как се хваща златна рибка, но не намерих, няма, никой не споделя такива хитринки.

Днес искам да поздравя всички именици - да им пожелая здраве, попътен вятър и сбъдване на всички мечти (с или без златна рибка).



А докато умувам върху избора на рибна рецепта ще запиша набързо една за салата - лесна (и чудесна). С три продукта - сушени чушки, боб и лук.

Зимна салата

Продукти:

  • 10 - 11 бр. сушени чушки
  • 400 г боб от консерва (червен или бял)
  • 2 стръка праз лук
  • олио, сол, оцет - на вкус

Начин на приготвяне:
  • Сложете на котлона тенджерка с вода и изчакайте да кипне.
  • Измийте чушките.
  • Сложете ги във врящата вода и изчакайте да омекнат
  • През това време почистете и нарежете лука
  • Отцедете чушките. Отстранете дръжките и семките (в случай, че си имат).
  • Нарежете чушките на едри парчета, сложете малко олио и пасирайте (в блендер или кухненски робот). Не ги правете на гладко пюре, трябва да се усещат парчетата чушки.
  • Сложете в купа пасираните чушки, изцедения боб и нарязания лук. 
  • Овкусете със сол, оцет и разбъркайте.
  • Добавете още малко олио и пак разбъркайте.
Салата с боб, лук и сушени чушки

По Празниците (и не само) очаквайте малко и ще получите много. 
Големите очаквания водят до разочарования - а какво му трябва всъщност на човек? 


Хубаво настроение и не забравяйте да се усмихвате!

19 коментара:

  1. Е, това ако не го направя, пък на! Обожавам такива простички и много вкусни ястия, салатки, мезета... дори вече знам към какво и как ще сервирам :) Благодаря ти, Снежи!
    А златна рибка на тебе за какво ти е? Нали си имаш? ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Забравих :) ... Весел празник довечера и прекрасен уикенд!

      Изтриване
    2. Благодаря, Ирме! Радвам се, че ти допада салатката. Златна рибка си имам наистина :))) ама тези, които си нямат ги мисля :)) Поздрави и прегръдки! Хубава неделя!

      Изтриване
  2. Честит празник!Много апетитна салатка!

    ОтговорИзтриване
  3. Влизам усмихната, а излизам още по-усмихната от тук:*! Мама готви зимата често със сухи чушки, аз обаче никога, ама не щото не ми харесва, а когато има чушки кой се сеща да ги суши , пък да продават не съм виждала! Бре, че дълго изречение направих :), поеми дъх преди да стигнеш докрая, Снежи! Салатката е много апетитна....да ви е сладко!
    Хубав празник и наздраве, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То и аз не се сещам или по-скоро знам, че има кой да ми свърши тази работа и не суша. Тате ги отглежда, мама ги ниже, познай кой ги яде :))
      Благодаря ти, Ив! Прегръдка и хубав ден!

      Изтриване
  4. Честит празник, Снежи, да сте живи и здрави! Салатката е бижу, а картичката много закачлива! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бонбонче! Всичко най-добро и на теб, и любимите ти хора! Прегръдка, с пожелание за хубав ден!

      Изтриване
  5. Снежи, салатката ти е чудна и е идеална за гарнитура на рибка. Весел празник! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Честит празник, Снежи! Всичко е страхотно- и салатката и картичката, а рибката ви е карала да си оближете пръстите, каквато и рецепта да си измислила! С пожелания за хубава събота!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Игличе! До сега се облизвахме и за това закъснях с отговорите :))) Хубава неделя на теб! Прегръдка!

      Изтриване
  7. Снежи, честит празник и от мен! Прекрасна салата интересна и зимна! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Поли! Всичко най-добро и много усмивки ти желая! Прегръдка и от мен :)

      Изтриване
  8. Много идейна салата, Снежи!

    Да сте живи и здрави! И нали си падате пътешественици- попътен вятър винаги да имате!

    ОтговорИзтриване
  9. Салатата освен за греяна ракия става и за топене с ръчен хляб/питка.Потекоха ми лиги...Навремето баба,а сега майка ми я прави със мачкани сушени чушки и търлян боб,олио и солчица.Весел празник на всички от Перник, Граово и на родените и израснали в с.Гигинци!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! Ще опитам и варианта с търлян боб, без оцет, харесва ми как звучи, а и щом е от нашия край ще я пробвам задължително. Весел Празник и на теб!

      Изтриване