Страници

Торта Маргарита


Веднага след като опитах рулото с печения крем, ме лъхна експериментаторски ветрец. Разроши кулинарните ми мисли и изду платната ми към нови вкусови хоризонти.


Получи се интересна торта - блат, печен чийз крем и още един, нежен шоколадов крем.
Самата украса донесе и името на тортата - ето я моята малка Маргарита:


Продукти (за торта с диаметър 16 см):

За блатовете:

  • 3 яйца
  • 150 г захар
  • 100 мл течна сметана
  • 120 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер (с връх)
  • 3 с.л. какао
  • щипка сол

За белия крем:

  • 2 яйца
  • 80 г захар
  • 250 г заквасена сметана
  • 50 мл течна сметана
  • 30 г нишесте с аромат на ванилия
  • няколко капки лимонов сок

За шоколадовия крем:

  • 50 мл течна сметана
  • 150 г заквасена сметана
  • 250 г течен шоколад
Шоколадова глазура и гъм пейст за декорация, плюс кокосови стърготини (по желание).


Начин на приготвяне:

Смес за блатовете:

  • Яйцата със захарта разбиваме до побеляване.
  • Добавяме половината от брашното (60г), бакпулвера, какаото и солта. Разбъркваме.
  • Наливаме сметаната и пак разбъркваме.
  • След това добавяме останалото брашно и бъркаме до получаване на гладка смес.

Смес за печения чийз крем:

  • В купа поставяме течната сметана и нишестето. Разбъркваме.
  • Добавяме заквасената сметана и лимоновия сок.
  • С вилица разбиваме яйцата и захарта.
  • Добавяме ги към млечната смес и разбиваме всичко заедно до гладък крем.

Изпичане на блатовете:

  • Включваме фурната на 190 (С) градуса.
  • В тортена форма с диаметър 16 см поставяме на дъното пекарска хартия.
  • Намазваме с малко олио и поръсваме около 1 ч.л. брашно. Тръскаме формата, така че брашното да се разнесе по дъното.
  • В така подготвената форма изсипваме 100 г от млечната смес (за белия крем), а върху нея 120 г от шоколадовата (за блатовете).
  • Внимателно заглаждаме шоколадовата смес по цялата повърхност, без да я смесваме с белия слой, който стои под нея.
  • Изпичаме в предварително нагрята фурна.
  • По същия начин приготвяме още 2 блата.



Приготвяне на шоколадовия крем:

  • Оставяме течния шоколад на топло да омекне.
  • В купа поставяме заквасената и течна сметана. Разбиваме с миксер, да се обединят.
  • Слагаме омекналия шоколад и разбиваме до гладка смес.

Сглобяване на тортата:

  • В ринг или тортена форма с махащи се стени поставяме един блат с белия крем нагоре.
  • Намазваме с шоколадовия крем.
  • Отгоре поставяме втория блат, пак с белия крем нагоре и намазваме с крем. 
  • След това и третия блат, и пак намазваме с крем.
  • Прибираме тортата в хладилник до стягане на крема.



Украсяване на тортата:
Освобождаваме тортата от ринга.
Приготвяме глазурата според указанието на опаковката и заливаме тортата.
Стените облепваме с кокосови стърготини.



От захарно тесто изрязваме 9 бр. (или 9 х 2, ако искаме да са двойни) маргаритки.
Подреждаме ги по периферията на тортата.


Хубаво е да престои поне 12 часа в хладилник, преди да я нарежем.


Бележка: Като цяло вкусът на тортата спада към по-тежките. Блатовете стоят влажни и без сиропиране, но трябва да се внимава да не се препекат. По принцип може да се предвиди малко количество лек захарен сироп за тях. Както и допълнителни екстри, като ядки и плодове. От тортата излязоха 10 парчета. Сместа може да се раздели за 4 по-тънки блата (не е тествано, само предполагам). Шоколадовият крем ще е достатъчен като количество и при 4 блата.






6 коментара:

  1. Чудесна торта, Снежи!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Снежи, ами хрумката ти е повече от прекрасна, какво да кажа! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Сърдечни поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване
  3. Това ще да е убийствено на вкус...Харесва ми експериментаторския ти дух, Снежи.
    Днес се гласих да правя рулото, но в крайна сметка друго реших за десерта, но сега си мисля, че по-скоро следващия ни ще е точно това, ще си копирам рецептата веднага, мерси!

    ОтговорИзтриване