Страници

Торта "Шоколадова целувка"


Съвсем леко "пипнах" рецептата за "Шоколадова целувка" и направих торта, като запазих името. Защото с толкова много шоколад, би звучало обидно за самата тортата, ако я нарека просто шоколадова.


Продукти за блатовете (за диаметър 15 или 20 см - съответно за по-висока или за торта със стандартна височина (около 8 - 10 см)):
  • 6 яйца
  • 80 г захар
  • 200 г натурален шоколад
  • 4 - 5 с.л. брашно (ако са по-големи яйцата може и 6 с.л.)
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • щипка сол
  • 1 ч.л. разтворимо кафе + 2 с.л. топла вода
Продукти за шоколадовия крем:
  • 300 г шоколад (натурален или млечен, в зависимост от вкуса)
  • 200 мл течна сметана
  • 30 мл прясно мляко
Продукти за сметановия крем:
  • 100 мл течна сладкарска сметана
  • 200 г заквасена сметана
  • 2 с.л. захар
  • 1 ванилия
Начин на приготвяне:

Ще ме извините, че не снимах подробно процеса, както и че няма да ви предложа парченце, но се надявам в близко време и това да се случи. Тортата е за подарък и домашните само плакнаха очички. Ще компенсирам с оферта за поизцапани муцунки, някой ден (за добрата атмосфера в дома :);)). Тогава ще открадна и парченце за блога.

Първо приготвяме шоколадовия крем:
  • В метален съд поставяме сметаната, млякото и начупения (или настърган) шоколад.
  • Загряваме на слаб котлон и бъркаме, докато шоколадът се разтопи напълно (не е нужно да завира).
  • Отстраняваме от котлона, оставяме да се охлади и прибираме в хладилник.
След това се захващаме с блатовете:

  • Включваме фурната на 180 (С) градуса.
  • Кафето заливаме с топлата вода и разбъркваме.
  • На водна баня разтопяваме шоколада.
  • Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци.
  • Разбиваме на плътен сняг белтъците, като на малки порции добавяме 60 г от захарта.
  • Разбиваме жълтъците на крем с останалите 20 г захар (яйцата трябва да са със стайна температура. Ако току-що сте ги извадили от хладилника е хубаво жълтъците да разбивате на водна баня, за да се затоплят леко.)
  • Към жълтъците добавяме разтопения (но не горещ) шоколад и кафето. Разбиваме за кратко с миксер.
  • Наръсваме брашното, солта и бакпулвера и пак разбиваме с миксер.
  • С лъжица загребваме от белтъчния сняг и добавяме към шоколадовата смес с жълтъци. Разбъркваме бавно и внимателно, за да запазим обема, до пълното поемане на белтъците. След това отново загребваме с лъжица и пак внедряваме нежно белтъците. И така докато свършат. 
  • Във форма за торта с махащи се стени поставяме хартия за печене.
  • Намазваме хартията с малко олио и наръсваме с брашно (може и малко какао).
  • Сипваме от шоколадовата смес ( 1/4 от общото количество за форма с диаметър 15 см и 1/3 от общото количество за форма с диаметър 20 см).
  • Изпичаме блата в предварително нагрята фурна, до суха клечка (внимавайте да не го пресушите).
  • Всеки блат оставяме да се охлади заедно с хартията (тъй като блатовете са крехки и нежни, след това с помощта на хартията ще ги редим на тортата).

Приготвяне на сметановия крем (продуктите трябва да са студени):

  • Разбиваме течната сметана и захарта с миксер, до сгъстяване.
  • Добавяме заквасената сметана и отново разбиваме.
  • Ароматизираме с ванилията.

Оформяне на тортата:

  • Изваждаме шоколадовия крем от хладилника и 1/3 от него смесваме с 1/3 от сметановия крем.
  • Останалите 2/3 от шоколадовия крем разбиваме съвсем за кратко с миксер.
  • Поставяме един блат, намазваме го тънко с шоколадов крем, след това нанасяме тънък слой от шоколадово-сметановия крем и върху него намазваме от чисто сметановия крем.
  • Отгоре поставяме втория блат и повтаряме действията.
  • Тортата стягаме с ринг и прибираме в хладилник за около 4 -5 часа.
  • След това изваждаме, отстраняваме ринга и измазваме със сметанов крем.
  • Украсяваме по желание - аз шрицовах останалия ми шоколадов крем по стените на тортата, отгоре залях с шоколадова глазура и направих един лилиум от гъм-пейст.



По същата рецепта, но с двойна доза, направих и една торта с мотиви от горска приказка.
За една прекрасна малка рожденичка. Още при създаване на проекта си я представях много пъстра, нещо като водопад от цветове. Декорацията беше изненада и с нетърпение очаквах реакцията на детето.





Няколкото поредни дъждовни дни и влагата ми скапаха част от декорацията. В последния момент установих, че част от фигурките са неизползваеми и направих нови.
Това промени първоначалния ми замисъл, но по-важно е, че детенцето си я е харесало и по думите на майката са изяли всичко до трошичка.




12 коментара:

  1. Наистина си заслужава името, Елти :) Прекрасна торта! А как само си я украсила, с толкова много пъстри детайли! Браво, мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Не зная защо но приготвен по този начин шоколадовия крем ми стана много рядък.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кремът стои рядък, докато е топъл. Трябва да се изстуди много добре в хладилник. След хладилника не е гъст като крем с нишесте, примерно, но не е рядък, не тече. Когато се разбие с миксер се сгъстява още повече. Трябва да се внимава при разбиването, защото по-дългото такова, може да доведе до пресичане (това съм забелязала, че зависи от качеството на използвания шоколад). Сметаната, която ползвам е с 30 % масленост (не трябва да се замества с прясно мляко, тогава със сигурност ще стои рядък). На тортата с лилиума, по стените, със шприц е нанесен точно от този крем. Ако спазвате точно рецептата и технологията не знам защо ви остава рядък.

      Изтриване
  3. Прекрасна е тази шоколадова целувка! И двете торти са много красиви! Горкото ти семейство, как се издържа на тези аромати и вкусове!....

    ОтговорИзтриване
  4. Наистина е обидно, това е прелест, не просто шоколадова торта. Прекрасни са тортите, които твориш, Снежи!

    ОтговорИзтриване
  5. Не мога да си избера фаворит от твоите торти, Снежи -
    всяка една ми е избраник, докато не представиш следващата...
    Страхотни са, много комплименти за теб и още тортено вдъхновение:)

    ОтговорИзтриване
  6. Снежи, такава "шоколадова целувка" бих искала да получа и аз:), чудни са и двете торти!

    ОтговорИзтриване