Съвсем леко "пипнах" рецептата за "Шоколадова целувка" и направих торта, като запазих името. Защото с толкова много шоколад, би звучало обидно за самата тортата, ако я нарека просто шоколадова.
Продукти за блатовете (за диаметър 15 или 20 см - съответно за по-висока или за торта със стандартна височина (около 8 - 10 см)):
- 6 яйца
- 80 г захар
- 200 г натурален шоколад
- 4 - 5 с.л. брашно (ако са по-големи яйцата може и 6 с.л.)
- 1 ч.л. бакпулвер
- щипка сол
- 1 ч.л. разтворимо кафе + 2 с.л. топла вода
- 300 г шоколад (натурален или млечен, в зависимост от вкуса)
- 200 мл течна сметана
- 30 мл прясно мляко
- 100 мл течна сладкарска сметана
- 200 г заквасена сметана
- 2 с.л. захар
- 1 ванилия
Начин на приготвяне:
Ще ме извините, че не снимах подробно процеса, както и че няма да ви предложа парченце, но се надявам в близко време и това да се случи. Тортата е за подарък и домашните само плакнаха очички. Ще компенсирам с оферта за поизцапани муцунки, някой ден (за добрата атмосфера в дома :);)). Тогава ще открадна и парченце за блога.
Първо приготвяме шоколадовия крем:
- В метален съд поставяме сметаната, млякото и начупения (или настърган) шоколад.
- Загряваме на слаб котлон и бъркаме, докато шоколадът се разтопи напълно (не е нужно да завира).
- Отстраняваме от котлона, оставяме да се охлади и прибираме в хладилник.
След това се захващаме с блатовете:
- Включваме фурната на 180 (С) градуса.
- Кафето заливаме с топлата вода и разбъркваме.
- На водна баня разтопяваме шоколада.
- Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци.
- Разбиваме на плътен сняг белтъците, като на малки порции добавяме 60 г от захарта.
- Разбиваме жълтъците на крем с останалите 20 г захар (яйцата трябва да са със стайна температура. Ако току-що сте ги извадили от хладилника е хубаво жълтъците да разбивате на водна баня, за да се затоплят леко.)
- Към жълтъците добавяме разтопения (но не горещ) шоколад и кафето. Разбиваме за кратко с миксер.
- Наръсваме брашното, солта и бакпулвера и пак разбиваме с миксер.
- С лъжица загребваме от белтъчния сняг и добавяме към шоколадовата смес с жълтъци. Разбъркваме бавно и внимателно, за да запазим обема, до пълното поемане на белтъците. След това отново загребваме с лъжица и пак внедряваме нежно белтъците. И така докато свършат.
- Във форма за торта с махащи се стени поставяме хартия за печене.
- Намазваме хартията с малко олио и наръсваме с брашно (може и малко какао).
- Сипваме от шоколадовата смес ( 1/4 от общото количество за форма с диаметър 15 см и 1/3 от общото количество за форма с диаметър 20 см).
- Изпичаме блата в предварително нагрята фурна, до суха клечка (внимавайте да не го пресушите).
- Всеки блат оставяме да се охлади заедно с хартията (тъй като блатовете са крехки и нежни, след това с помощта на хартията ще ги редим на тортата).
Приготвяне на сметановия крем (продуктите трябва да са студени):
- Разбиваме течната сметана и захарта с миксер, до сгъстяване.
- Добавяме заквасената сметана и отново разбиваме.
- Ароматизираме с ванилията.
Оформяне на тортата:
- Изваждаме шоколадовия крем от хладилника и 1/3 от него смесваме с 1/3 от сметановия крем.
- Останалите 2/3 от шоколадовия крем разбиваме съвсем за кратко с миксер.
- Поставяме един блат, намазваме го тънко с шоколадов крем, след това нанасяме тънък слой от шоколадово-сметановия крем и върху него намазваме от чисто сметановия крем.
- Отгоре поставяме втория блат и повтаряме действията.
- Тортата стягаме с ринг и прибираме в хладилник за около 4 -5 часа.
- След това изваждаме, отстраняваме ринга и измазваме със сметанов крем.
- Украсяваме по желание - аз шрицовах останалия ми шоколадов крем по стените на тортата, отгоре залях с шоколадова глазура и направих един лилиум от гъм-пейст.
По същата рецепта, но с двойна доза, направих и една торта с мотиви от горска приказка.
За една прекрасна малка рожденичка. Още при създаване на проекта си я представях много пъстра, нещо като водопад от цветове. Декорацията беше изненада и с нетърпение очаквах реакцията на детето.
За една прекрасна малка рожденичка. Още при създаване на проекта си я представях много пъстра, нещо като водопад от цветове. Декорацията беше изненада и с нетърпение очаквах реакцията на детето.
Няколкото поредни дъждовни дни и влагата ми скапаха част от декорацията. В последния момент установих, че част от фигурките са неизползваеми и направих нови.
Това промени първоначалния ми замисъл, но по-важно е, че детенцето си я е харесало и по думите на майката са изяли всичко до трошичка.
Наистина си заслужава името, Елти :) Прекрасна торта! А как само си я украсила, с толкова много пъстри детайли! Браво, мила!
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря, Люси!
ИзтриванеНе зная защо но приготвен по този начин шоколадовия крем ми стана много рядък.
ОтговорИзтриванеКремът стои рядък, докато е топъл. Трябва да се изстуди много добре в хладилник. След хладилника не е гъст като крем с нишесте, примерно, но не е рядък, не тече. Когато се разбие с миксер се сгъстява още повече. Трябва да се внимава при разбиването, защото по-дългото такова, може да доведе до пресичане (това съм забелязала, че зависи от качеството на използвания шоколад). Сметаната, която ползвам е с 30 % масленост (не трябва да се замества с прясно мляко, тогава със сигурност ще стои рядък). На тортата с лилиума, по стените, със шприц е нанесен точно от този крем. Ако спазвате точно рецептата и технологията не знам защо ви остава рядък.
ИзтриванеПрекрасна е тази шоколадова целувка! И двете торти са много красиви! Горкото ти семейство, как се издържа на тези аромати и вкусове!....
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Бети!
ИзтриванеДомашните винаги ги компенсирам с нещо :)
Наистина е обидно, това е прелест, не просто шоколадова торта. Прекрасни са тортите, които твориш, Снежи!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Зори! Тази шоколадова ми е най-любима за сега.
ИзтриванеНе мога да си избера фаворит от твоите торти, Снежи -
ОтговорИзтриваневсяка една ми е избраник, докато не представиш следващата...
Страхотни са, много комплименти за теб и още тортено вдъхновение:)
Благодаря, Дианче! Окуражаваш ме и се чувствам щастлива.
ИзтриванеСнежи, такава "шоколадова целувка" бих искала да получа и аз:), чудни са и двете торти!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Весе!
Изтриване