Страници

Печено пиле с чесън и карамел, плюс по-бедна пилешка супичка



Менюто днес е пилешко. Отдавна си бях маркирала рецептата за това печено пиле и имаше опасност да хване паяжина от дългото висене в оная специална папка на компютъра "Направи ме". Името на оригиналната рецепта е "Объедение", което звучи като обединение (но в буквален превод значи вкусно)  и това наклони любопитството ми. Но в интерес на истината супичката май беше по-обединяваща и желана.
Да не останете обаче с грешно впечатление. Пилето става крехко, с апетитен червеникав загар, който се дължи на карамела и ухание на чесън (как само звучи ухание и чесън, да, да две несъвместимо приложими думи. Но за такива като мен, които го обичат си е истинско ухание).


Продукти:

  • 1 пиле около 1,4 кг (нарязано на порции)
  • 3/4 с.л. сол
  • 1 с.л. захар
  • 2 - 3 скилидки чесън
  • 220 мл вода

Начин на приготвяне:

  • Нарежете пилето на порции (бутчета, крила, филе. Останалото - за супа).
  • Подредете ги в тава и ги намажете с начуканите скилидки чесън.
  • В сух нагорещен тиган сложете солта и захарта.
  • Изчакайте захарта да се карамелизира до светъл карамел (бъркайте периодично).
  • Налейте водата и оставете на котлона до пълното разтваряне на карамела.





  • С тази карамелена вода полейте порциите пилешко и сложете да печете във фурна, нагрята до 200 - 220 (С) градуса.





  • Времето е около час. Следете да не прегори кожичката и ако трябва намалете малко фурната.




  • Сервирах го топло със сос от печени чушки (или домашна лютеница, която не стигна до консервиране).




Успоредно с печеното пиле направих и по-бедна на месце, но все пак

Пилешка супа

Продукти:

  • Частта от пилето, която остана от горната рецепта.
  • 1/2 морков
  • 1 малка глава кромид лук
  • 2 - 3 стръкчета магданоз с коренчетата
  • 1 дафинов лист
  • 50 г фиде (тук сложих от тънките спагети)
  • 1 яйце
  • 2 с.л. кисело мляко
  • 3/4 с.л. оцет или лимонов сок (предпочитам лимоновия сок, но тук е с оцет)
  • 1 с.л. брашно
  • 1 ч.л. вегета
  • 1 ч.л. сол (или на вкус)


  • Сложете на котлона тенджера с около 2 л вода, Изчакайте да кипне и сложете солта, дафиновия лист и пилето.
  • Варете до готовност на месото (на тих огън и под капак), като периодично отстранявате пяната.
  • Щом месото стане готово го извадете и оставете да се охлади (до толко, че да можете да работите с голи ръце). Извадете дафиновия лист. Ако водата се е изпарила повечко, то налейте нова (т.е да е около 2 л)
  • В кипящата вода сложете нарязаните лук, морков и корени от магданоз. Варете докато омекнат (тъкмо до тогава месото ще е станало поносимо за пипане).
  • Отделете месото от кокалите и го върнете в супата (само месото, а кокалите не изхвърляте в кофата - все някоя животинка ще зарадвате с тях).
  • Добавете фидето и варете до готовност.
  • За застройката разбийте яйцето, киселото мляко, брашното и оцета.




  • Сипете едно черпаче от топлата супа към застройката, като бъркате непрекъснато.
  • След това излейте застройката в супата и тъй като има брашно, ще трябва да изчакаме да кипне. 
  • Отстранете от котлона и подправете със ситно нарязани листа магданоз и малко вегета.  



2 коментара: