Страници

Паламуд на фурна с лук, орехи и стафиди


Не съм голям познавач на рибите, а това означава, че и готвенето им не е силната ми страна. За това, когато намеря някоя по-засукана рецепта с риба (ще рече не просто пържена) нямам идея какво да очаквам. Ако при другите рецепти си изграждам вкус само от текст, то при рибите попадам в бурно море, което не знам дали ще ме метне на някой екзотичен остров или ще видя дъното.
С тази рецепта уцелих на попътен вятър. И самата риба като вкус много ми хареса, и компанията й в рецептата също. Попаднах на нея в един форум, линк към който сега не намирам. Ако някой си я познае да се отбележи.


Продукти:

  • 1 паламуд (около 1,3 - 1,5 кг)
  • 2 гл. кромид лук
  • шепа стафиди
  • шепа едро счукани орехи
  • около 800 г смлени домати (пресни или консервирани)
  • 1/4 ч.л. кимион
  • сол, смлян черен пипер, щипка канела
  • олио (малко повече от половин чаена чаша)


Начин на приготвяне:

  • Нарязваме лука на шайби и го разпределяме по дъното на тавичката, в която ще печем.
  • Поръсваме със сол и смлян черен пипер.
  • Слагаме орехите и стафидите. 
  • Сипваме малко олио в тавата и запичаме на умерена фурна (щом орехите се запекат го изваждаме).





  • Почистваме рибата от вътрешностите, измиваме много добре коремната кухина и нарязваме на шайби около 2 - 3 см дебели. 

(Прочетох, че е хубаво рибата да се обработва полузамразена. Когато взех да режа моя напълно размръзнал се паламуд разбрах защо е трябвало да не чакам тази крайна фаза. Тази риба се оказа много мека (тук си спомних, че един приятел ми беше споменал "като пастет"))

  • Осоляваме парчетата риба и ги поръсваме със смлян черен пипер.
  • Подреждаме ги върху лука.




  • Смлените домати разбъркваме с кимиона, канелата, щипка-две сол и около половин чаша олио.
  • Изсипваме доматите върху рибата.




  • Печем във фурна на 250 (С) до сгъстяване на соса (може да намалите фурната по средата на печенето).



Месото на тази риба определихме като "свинското" сред рибите. Но нали ви казах вече, че не сме познавачи :) Може да има някоя и по-по-...
Тази рецепта обаче ми хареса много.


Сервирах с картофена салата, прясно изпечена питка и червено вино (ми, нали си заговорихме за свинско :))

Да ви е сладко!


6 коментара:

  1. И сама дори не предполагаш колко силна страна са ти! Великолепно приготвена рибка. Обичам уводите ти:) Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Снежи,
    преди години баща ми ловеше много риба.От Варна сме и баща ми е рибар, голям познавач на рибите е.Паламудът е великолепна риба и става много вкусен осолен.Твоят начин на приготвяне също е много добър.Но ето няколко съвета когато използваш риба :
    - прясна риба може да се замрази като се постави почистена от вътрешностите в бутилка за еднократна употреба с отрязан отвор.Бутилката се напълва след поставяне на рибата с вода и така се замразява.След размразяване рибата е като прясна.
    - когато ще размразяваме риба за да я нарежем по - лесно и почистим / ако е замразена непочистена / не изчакваме пълно размразяване.Почистваме и режем преди да се е отпуснала рибата напълно.По - лесно и по - практично е.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, страхотна си! Не знаех за този трик при замразяването.
      Иначе гледам да обработвам риба полуразмразена, но ми се случва да се размрази преди да се сетя за нея. При паламуда обаче бях изненадана от мекотата му. Т.е. хвана ли паламуд, трябва задължително да следя да не се размрази напълно. (Аз от магазина ги хващам и все са замразени).
      Поздрави и благодаря за съветите!

      Изтриване
  3. Не съм готвила паламуд от поне 3-4 години, за голямо всеобщо съжаление. Страхотно ястие ни поднесе, Снежи! Много ми харесва рецептата и я маркирам за приготвяне и у нас. Благодаря, че я сподели, мила!
    Прегръдки и поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря, Ирме! На мен този паламуд ми беше тестов, но много ми хареса. Поздрави и прегръдки!

      Изтриване