Страници

Бърза торта на тиган


Тестото се замесва за минута, най-много две. Печенето е около 5 минути и то за всички блатове. Кремът е без варене - бъркаш, бъркаш и нанасяш.

Това е тазгодишният ми фаворит за лятна торта. Лека, мека и пак лека - лека на вкус, мека на усещане и пак лека, за приготвяне. Рецептата, която ще запиша е тип базова.
От тук нататък всеки може да я разнообразява според вкуса си - дали с пресни плодове или от сладко, дали с шоколад, или карамел, или ядки, или...



loading...


Продукти за блатовете:
(диаметър на тортата 20 см, порции 12)



Рецептата за блатовете е от тук "Торт на сковороде"
  • 200 г подсладено кондензирано мляко (купувам го от Лидл, но го има и в други магазини)
  • 1 яйце
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат 
  • 220 г брашно
  • 1 ванилия на прах
  • няколко капки оцет или лимонов сок (за содата)
Продукти за крема:
  • 200 г крем сирене
  • 400 г йогурт (или заквасена сметана)
  • 200 г подсладено кондензирано мляко (разделете си на 2 равни части една кутия - едната част за блатовете, едната за крема)
  • няколко капки есенция ванилия
Начин на приготвяне на блатовете:
  • В купа слагаме кондензираното мляко и яйцето. Разбъркваме.
  • Добавяме брашното и содата, която преди това сме наръсили с оцета.
  • Разбъркваме и омесваме меко тесто. Разделяме тестото на 4 топчета.



  • Включваме котлона на умерена температура и слагаме тиган с незалепващо покритие да се загрее.
  • Взимаме едно топче и го разточваме на тънка кора.
  • С чиния или друга форма изрязваме кръг с диаметър 20 см. 


  • Надупчваме с вилица.



  • Внимателно взимаме кората (много са удобни за случая ония тънки пвц подложки за сервиране). Слагаме я в тигана и печем няколко секунди (докато се появят мехури и кората отдолу покафенее). След това обръщаме и печем няколко секунди и от другата страна. Така изпичаме цялото тесто.
Бележка: Много е важно да се пекат кратичко, за да останат меки.



Бележка: От това количество тесто изпичаме общо 6 бр. блатове (разделихме тестото на 4, но от изрезките излизат още 2 бр. платки).

  • Последните остатъци от тестото изпичаме до хрупкавост (с тях, след като ги счукаме, ще поръсим тортата).

След като изпечем всички платки приготвяме крема. И без да чакаме платките да изстиват сглобяваме тортата.

Приготвяне на крема:
  • Слагаме всички съставки за крема в купа и разбъркваме (или разбиваме) до хомогенна смес. 


  • Кремът не е много гъст, за това е хубаво тортата да се сглоби във форма.



  • Редуваме блат, крем, блат, крем... и т.н. 
Пуснах малко обелени праскови, от ония плоските (тях направо ги обожавам).



  • След като подредим блатовете, отгоре наръсваме тортата с трохи, от онова последното тесто, което си оставихме и пекохме до хрупкавост. 
  • Прибираме тортата в хладилник за най-малко 4 часа.


Ако може да остане още 4 ще е по-добре :)


Гола, прашна и без грим... 
Ако не свързвах този образ с едно от многото лица на лятото навярно щеше да я виждам грозна. Но сега ми харесва в този си небрежно-летен, отпускарски образ. Още повече, че познавам и вкуса.
Да ви е сладко и на вас!


14 коментара:

  1. Много интересна рецепта, Снежи. Заинтригува ме.
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  2. Снежи, прекрасна е тортата ти! Точно такава, неглиже и ,,отпускарска", както ти я нарече е най-примамлива и съблазнителна.
    Интересна рецепта, която в най-скоро време ще я пробвам.
    Благодаря ти!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно предложение, Снежи! Ще се възползвам! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Снежи,
    много интересна и същевременно лесна торта.Ще я пробвам задължително.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. а дали тортата излиза сухичка? Много ми се иска да я спретна днес.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, не е суха. Но при печенето на корите трябва да внимавате да не ги препечете. Стават буквално за секунди. При допир трябва да са мекички. След като престои в хладилника корите поемат от влагата на крема. Като повечето торти е по-вкусна на другия ден, но и след 4 часа е готова.
      Дано ви хареса и да ви е сладко.

      Изтриване
  6. Едвам ме нави:)
    За пръв път чувам подобна идея, но пък как ми хареса...
    Поздрави, Снежи!

    ОтговорИзтриване
  7. Направо си е прекрасна, подстрекаваш ужасно...

    ОтговорИзтриване
  8. Zdraveite, obiknoveno ne pisha komentari, no sega prosto e zaduljitelno :) Tova veche e lubimata torta v nasheto semeistvo! Neveroiatna, tochno kakto e opisana, leka, meka, lesna, burza i sveja. Ogromno blagodarya!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че и на вас е станала любима! Да ви е сладко и благодаря за коментара!

      Изтриване
  9. Такива небрежни ми ги дай на мен,че хич не съм по украсите...тортата е истинско бижу,Снежи,някой ден ще я направя,че имам много сладкА за употреба,идеята е чудесна!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте.Какво крем сирене сте ползвали?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От Лидл харесвам Goldessa, натуралното без подправки. В тази рецепта има снимка как изглежда - https://elti-spodeleno.blogspot.bg/2015/06/lesen-sladkish-s-krem-sirene-i-chereshi.html

      Изтриване
    2. Благодаря.Днес ще направя тортата.

      Изтриване