Страници

Диетична торта тип Гараш


Направих я за рождения ден на половинката. Каза ми, че не иска торта, а само от онези сладки "Прасковки", които бяха хит в нашите млади години, но реших да го изненадам с цяла касетка с прасковки. Ето такава касетка:

Кето торта Гараш и сладки "Прасковки"
За рецептата се доверих на Кето.бг  и на Gabriela Tsulin



Продукти за блатовете:
  • 6 белтъка 
  • 2 пълни с.л. стевия на прах (ползвах тази)
  • 2 жълтъка
  • 2 равни с.л. брашно рожков
  • 130 г смлени орехи
  • 30г едро счукани орехи
  • масло за намазване на формата

Начин на приготвяне на блатовете:
  • Разбиваме белтъците на сняг заедно със стевията.
  • Слагаме жълтъците и отново разбиваме.
  • Добавяме смлените орехи заедно с брашното от рожков и разбъркваме внимателно, за да не спаднат белтъците.
  • В голяма правоъгълна тава (приблизително 40 х 30 см) слагаме хартия за печене и леко я намазваме с масло. Наръсваме едро счуканите орехи.
  • Отгоре изсипваме сместа за блатовете и внимателно разпределяме по цялата площ на тавата.
  • Печем в предварително нагрята до 180 ⁰С фурна, като времето е около 10 -ина минути. 
  • Готовия блат изваждаме от фурната, изваждаме го заедно с хартията от тавата и оставяме да изстине.
  • След това разрязваме на 4 части.
Готовия блат разрязваме на 4 части
Продукти за крема:
  • 150 г масло
  • щипка сол
  • 4 с.л. какао
  • 250 г маскарпоне + 4 с.л.стевия
  • 4 жълтъка
  • 2 с.л.вода
  • 30 г черен шоколад (75% какао)
  • 1 с.л. ром

Приготвяне на крема:
  • Разтопяваме маслото. Махаме от котлона и добавяме щипка сол и какаото. Разбъркваме до хомогенна смес. Слагаме маскарпонето, което предварително сме смесили с 4 с.л. стевия на прах.
  • Разбиваме на водна баня жълтъците с 2 с.л. вода до леко сгъстяване. (Водата не трябва да пипа съда с жълтъците, за да не се сварят.)
  • Към топлите жълтъци слагаме настъргания шоколад и рома. Разбъркваме.
  • Към яйчния крем добавяме този с маслото и разбъркваме хубаво. 
Сглобяване на тортата:
  • Кремът е устойчив и тортата може да се сглоби без стягащи стени.
  • Другото е ясно - блат, крем, блат, крем...
  • Изпекох 4 правоъгълни бисквити (линк към рецептата)
  • Облякох бисквитите с фондан, моделирах малко, за да заприличат на дъска на касетка и подредих по стените на тортата. 
  • Отгоре натрупах сладки "Прасковки"



Парче диетична торта, тип Гараш


Тортата много ми хареса - има леко горчив какаов вкус, леко сладък (дори мислех да запиша, че трябва да се увеличи количеството стевия, но нека остане така) и силно изразено шоколадово усещане. Мекотата и нежността на крема, плюс това шоколадово усещане ме правят фен на тази диетична торта.
Тортата става малка на външен вид, но реално може да се нареже на 12 парчета и всяко парче е напълно достатъчно.


Рецептата за сладките "Прасковки" очаква пускане.

Насладете се сега на тази кето, здравословна или диетична торта Гараш.
Да ви е сладко без угризения!






1 коментар: