Страници

Патладжан мусака с пилешко


Патладжан мусака с пилешко месо от кухнята на Elti

Много вкусно ястие се получи и за това бързам да си го запиша, докато не съм забравила нещата, които сложих. Беше бърза сглобка "спаси обяда" с налични продукти.

Парена туршия


Във вариант за бърза консумация.

Продукти:

  • 1кг селски чушки
  • 300 мл винен оцет 6⁰
  • 100 мл вода
  • 60 г сол
  • 25 г олио
  • 1 с.л. мед
  • 1 с.л. захар (с лек връх)
  • 4-5 дафинови листа
  • 4-5 зърна бахар
  • около 10-ина зърна черен пипер
  • чесън, поне 3 скилидки, може и повече
  • пресен магданоз, 5-6 едри стръка
  • По желание - 2 моркова



  1. Чушките се измиват и дръжките им се подрязват. 
  2. В тенджера се слагат оцетът, водата, солта, олиото, меда и захарта. Течноста се кипва.
  3. Добавят се дафиновите листа, бахарът и черният пипер.
  4. В тази марината, която кипи на котлона, се поставят по 6-7 чушки. Разбъркват се и се държат в сместа около 1 - 2 минути. След това се изваждат и се поставя следващата порция чушки и така, докато чушките свършат. Ако слагате моркови, измийте и нарежета на кръгчета. Сложете и тях да покипят в маринатата около 2-3 минути.
  5. В по-малка тенджерка или друг съд с капак се подреждат чушките, като между тях се ръси нарязан магданоз и обелени скилидки чесън (и морковите, ако слагате).
  6. Заливат се с маринатата и след като изстинат напълно се прибират в хладилник. Консумират се след 24 часа. В ладилник издържат със сигурност седмица (за по-дълго не са ми оставали)
Същата рецепта може да ползвате и за по-дълготрайна туршия. Но вместо в тенджерка, подреждате парените чушки в буркани, като притискате добре. Отгоре се слага вишнева клонка с листата, навита на венец, която да притиска чушките в маринатата. Заливат се с олио и се съхраняват на студено.