Страници

Патладжан мусака с пилешко


Патладжан мусака с пилешко месо от кухнята на Elti

Много вкусно ястие се получи и за това бързам да си го запиша, докато не съм забравила нещата, които сложих. Беше бърза сглобка "спаси обяда" с налични продукти.

Продукти за около 4 порции:

  • 1 бр.патладжан (среден по размер)
  • 1 купичка сварено пилешко месо
  • 4 бр. добре узрели домати
  • 5 с.л. гъсто кисело мляко
  • 1 с.л. майонеза
  • 1 скилидка чесън
  • 1 равна ч.л. сол
  • 100 г кашкавал 



Начин на приготвяне:

  1. Нарязваме патладжана на кръгчета, посоляваме и оставяме настрана за около 15- 20 минути.
  2. Настъргваме доматите на едро ренде.
  3. Смесваме киселото мляко с майонезата, слагаме половин ч.л.сол и половин нарязана скилидка чесън.
  4. Отцеждаме патладжаните от сока, който са пуснали и ги запичаме в тиган с много малко олио.
  5. В тиган слагаме 2-3 с.л. олио, добавяме настърганите домати и изваряваме, докато количеството стане наполовина. Към края на варенето слагаме половин нарязана скилидка чесън и половин ч.л. сол. Отстраняваме от котлона.
  6. В малка тавичка подреждаме един ред патладжан, върху патладжана разпределяме половината от пилешкото месо (накъсано на малки парчета).
  7. Върху месото изсипваме половината от киселото мляко с майонезата и разнасяме така, че да покрие всичкото месо.
  8. Отгоре пак нахвърляме късчета месо и отново заливаме с останалата смес от кисело мляко и майонеза.
  9. След това подреждаме останалите парчета патладжан.
  10. Заливаме с изварения доматен сос.
  11. Запичаме в предварително нагрята на 200 ⁰ С фурна за около 20-25 минути (ястието трябва да остане на мазнина). След това наръсваме отгоре настъган кашкавал и връщаме във фурната за още 5 - 10 минути.
  12. Сервираме порциите с пресен магданоз.



Патладжан мусака с пилешко месо от кухнята на Elti




1 коментар: