Страници

Ябълков постен кейк с орехи

 


Наскоро колежка ме почерпи с този сочен, уханен и много вкусен кекс. Нямах търпение да зарадвам и домашните, и така се случи, че по случайност го направих днес. А после прочетох, че традиционно на Димитровден се приготвя ябълков сладкиш. Значи неволно спазих традицията.

Необходими продукти:

  • 3 ч.ч. настъргани ябълки
  • 1 и 1/2 ч.ч. захар (по рецепта са 2 ч.ч. захар, но става доста сладък, особено, ако и ябълките са от по-сладките
  • 1 ч.л. сода
  • 1 ч.ч. олио
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 бакпулвер
  • 1 ч.ч. ситно счукани или смлени орехи (към моя кекс сложих и 40 г брашно от орехи + 1 ч.ч. ситно счукани)
  • щипка канела (или ванилия, или миксирана подправка за меденки)
  • пудра захар за поръсване