Страници

Мармаладеният тортосладкиш

Тази простичка рецепта я имам още от времето на моите студентски години. Даже не помня коя точно колежка ми я даде, но ни стана любима и с времето не се изгуби из многото рецепти, които натрупах. Приготвя се за нула време и е страшно вкусна. Има само една тънкост и тя е при изпичането на блатовете. Трябва много да се внимава да не се препекат, защото стават хрупкави и твърди, като бисквити. Оставят се леко мекички (аз натискам с пръсти отгоре и тестото леко поддава, като се образуват трапчинки. В този момент ако боднете с клечка за зъби по нея не трябва да има сурово тесто. Но аз до такава степен съм му свикнала, че момента с клечката го пропускам. Ако при допир е твърдо значи сте пекли повече от допустимото).
Не, че е фатално препичането, но тогава трябва да минете на друг вариант, който ще опиша по-надолу.
Ето я простичката, дори постна, лесна и изключително вкусна рецепта:

Продукти:
11 супени лъжици вода
11 супени лъжици олио
11 супени лъжици захар
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 чаена лъжичка оцет (лимонов сок)
2-3 капки есенция ванилия (може и на прах)
Брашно около 300 г за получаване на меко тесто за точене. (Сложете първо 300 г и при нужда още 50г. )
500г мармалад от сини сливи (конфитюр от кайсии или друг плод по избор).

Начин на приготвяне:

Вариант 1 : Смесваме всички продукти, без мармалада и омесваме меко тесто. След това продължаваме стъпките от технологията.

----

Вариант 2: Карамелизираме 4 с.л. захар до тъмен карамел (но не прегорял). Слагаме водата (много внимателно!), изключваме котлона и бъркаме до стопяването на карамела. Сваляме от котлона. В купа слагаме останалите 7 с.л. захар, олиото и добавяме горещия карамелен сироп. 
Разбъркваме. Без да изчакваме сместа да изстине напълно (тя е хладка към топла) добавяме брашното на етапи, малко по малко, до получаване на меко тесто, което не лепне и става за точене. Заедно с брашното наръсваме и содата, изгасена с оцета и ванилията. 

Технология:
1.  Полученото тесто разделяме на три равни части. 




Всяка част разточваме върху хартия за печене (като предварително може да си очертаете размера на тавичката - моята тава беше с диаметър 25 см, а дебелината на разточеното тесто стана приблизително 4-5мм). Може да се сложи и директно върху силиконово килимче. 

2. Пече се в предварително загрята фурна на температура 180 С (времето за печене е кратко от 3 до 6 минути). Пак да кажа, че кората трябва да остане мека на допир, бяла на цвят, с леко порозовели крайчета, а не препечена и твърда. 
3. Готовите блатове (още топли) намазваме с мармалад по избор и слепваме като торта. Отгоре може да се намаже с мармалад или да се украси със сметана. 





Със сливов мармалад по средата и крем отгоре.


На снимката по-долу карамелизирах 6 с.л. захар и карамеленият цвят на платките беше по-наситен и на вид, и на вкус (замесена по вариант 2).


Още варианти: 
1. Замесен по вариант 1. С крем и сладко от череши.



Със сладко от череши и крем.


2. Тези бисквитени блатове са много подходящи и за слепване с домашен крем. Ако се случи да препечете платките това е най-доброто решение. От топлината и влагата в крема те омекват, но задължително трябва да им дадете време (т.е. трябва да престои в хладилник поне 12 часа).


 Да ви е сладко!


За Цветница, 2024 г.



Сладкишът, под формата на детска торта с фондан


Няма коментари:

Публикуване на коментар