Ще цитирам една форумна приятелка, която живее в Германия:
"Тук такива къпани в соден разтвор печива се продават на всеки ъгъл и са много популярни. В завимост дали са пръчки, хлебчета, кроасани, брецели се казват Laugenstange, Laugenbrötchen, Laugen-Croissant, Laugenbrezel. Lauge е разтвор на основа във вода (в случая сода). Солта отгоре трябва де е просто едра - дали морска или каменна няма значение".
Преди време попаднах на една универсална рецепта за питки, мекици и др. Останах много доволна от резултата и често си я ползвам. Понякога внасям малки промени (като в днешната рецепта).
Замесих тесто от:
500 гр брашно
150г кисело мляко
1/2 ч.л. сода бикарбонат
200 мл прясно мляко
7 г суха мая (или прясна, но количеството съобразено за 500г брашно)
1 ч.л. сол
1 с.л. захар (пчелен мед)
1 ч.л. горчица
1 ч.л. олио
1 с.л. захар (пчелен мед)
1 ч.л. горчица
1 ч.л. олио
1 ч.л. лимонов сок
Като:
В затопленото прясно мляко сложих маята и захарта (със суха или с прясна мая винаги така процедирам).
Смесих горчицата, лимоновия сок и олиото.
В киселото мляко разтворих содата.
Пресях брашното, направих кладенче и изсипах 1/2 част от прясното мляко с маята, след това горчицата (1) и започнах да меся.
Добавих малко от киселото мляко, после пак от прясното и така ги редувах до свършване на двете смеси. Омесих на питка и оставих да втасва.
После размесих наново тестото, разделих го на по-малки питки (8бр.) и оставих повторно да втасва.
За "къпането" на питките избрах тесен и висок съд. Сложих 700-800мл вода да кипне. Във врящата вода сложих 1 пълна (с връх) супена лъжица сода бикарбонат. С помощта на решетъчна лъжица пусках питките в този разтвор една по една. За всяка питка, "банята" беше регламентирана на 15 секунди. Тази технология открих тук.
Изваждайки ги, изчаках да се отцедят и ги подредих в тава, покрита с пекарска хартия. Наръсих ги с едра морска сол и сложих да ги пека в предварително нагрята до 210 градуса фурна. Наблюдавах ги често, защото за първи път приготвях такива питки и не знаех какво да очаквам от поведението на тестото във фурната.
Приказни са!
(1) Ако се чудите защо горчица, ще ви кажа, че тя се появи в тестото, при едно предишно месене, когато се питах къде да оползотворя една малка част от дресинг (останал след салатата). Добавянето на горчица изобщо не е задължително, спокойно може да я пропуснете. Но тогава, когато сложих споменатия салатния дресинг, ми се стори, че тестото се получи по-влажно и меко, а хлябът - по-вкусен. Изобщо не мога да твърдя, че горчицата е причината за добрия краен резултат, но от тогава слагам по малко (когато се сетя, разбира се). Т.е. правя си дресинг и за хляба :))
Непременно ги опитайте. На нас определено ни станаха много, много любими! Пожелавам ви хубав, слънчев и топъл (като току-що изпечен хляб) ден.
Добавих малко от киселото мляко, после пак от прясното и така ги редувах до свършване на двете смеси. Омесих на питка и оставих да втасва.
После размесих наново тестото, разделих го на по-малки питки (8бр.) и оставих повторно да втасва.
За "къпането" на питките избрах тесен и висок съд. Сложих 700-800мл вода да кипне. Във врящата вода сложих 1 пълна (с връх) супена лъжица сода бикарбонат. С помощта на решетъчна лъжица пусках питките в този разтвор една по една. За всяка питка, "банята" беше регламентирана на 15 секунди. Тази технология открих тук.
Изваждайки ги, изчаках да се отцедят и ги подредих в тава, покрита с пекарска хартия. Наръсих ги с едра морска сол и сложих да ги пека в предварително нагрята до 210 градуса фурна. Наблюдавах ги често, защото за първи път приготвях такива питки и не знаех какво да очаквам от поведението на тестото във фурната.
Приказни са!
(1) Ако се чудите защо горчица, ще ви кажа, че тя се появи в тестото, при едно предишно месене, когато се питах къде да оползотворя една малка част от дресинг (останал след салатата). Добавянето на горчица изобщо не е задължително, спокойно може да я пропуснете. Но тогава, когато сложих споменатия салатния дресинг, ми се стори, че тестото се получи по-влажно и меко, а хлябът - по-вкусен. Изобщо не мога да твърдя, че горчицата е причината за добрия краен резултат, но от тогава слагам по малко (когато се сетя, разбира се). Т.е. правя си дресинг и за хляба :))
Непременно ги опитайте. На нас определено ни станаха много, много любими! Пожелавам ви хубав, слънчев и топъл (като току-що изпечен хляб) ден.
Ммм, разкошни са тези питки :) Аз имам много не успешен опит с една къпани пита, но ти така добре си го обяснила, че май ще се навия отново да пробвам. Поздрави и хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеГаби, благодаря ти! Наистина станаха разкошни и изобщо не са трудни. Ще се радвам, ако се решиш да ги направиш и споделиш резултата. Поздрави от мен, с пожелания за прекрасен ден!
ИзтриванеХлебчетата са фантастични. Кухнята ухае на истински хляб, а хрупкавата коричка подканя закачливо: "изяж ме, изяж ме..."
ОтговорИзтриванеЕй, Деска, добре дошла! Много се радвам, че са ви харесали! Да ви е вкусно и пак заповядай :)
Изтриване