Страници

Ябълков сладкиш Ивана, с шоколадово-карамелен сос

Понякога мога да се мотая с часове в кухнята, но понякога търся нещо бързо и достатъчно красиво на вид, за да ме представи пред гости. Петък вечер - време за приятели. Но има петъци, в които не мога да си тръгна от работа по-рано от 19:00. И тогава търся бързички рецепти. Трудът по приготвянето на основното, може да си го поделим с мъжа ми, но десертите са мое задължение. Случайно попаднах на предложението на Ивана за ябълкова торта с шоколадов сос (така открих и нейния блог "С нож и вилица в ръка", пълен с доста вкусотии).


Признавам си, че ми е досадно да пиша рецепти и предпочитам да дам линк към вече написана, но наскоро попаднах на такъв блог, като моя (с линкове) и ми беше не по-малко досадно да ме препращат насам натам. За това ще копирам рецептата на Ивана и ще напиша какво ново от мен :)

Продукти:
180 гр. брашно
1 яйце + 1 жълтък  (останалия белтък употребих в ореховата бисквитка)
160 гр. захар
60 гр. орехови ядки
1 портокал (замених с лимон)
50 мл. прясно мляко
1 пак. бакпулвер
1-2 ябълки
20 гр. краве масло
сокът на един лимон.

Разбийте с миксер яйцата и захарта . 
Смесете брашното с бакпулвера .Прибавете към яйчената смес . 
Изцедете сока на портокала (при мен лимон) и заедно с прясното мляко го добавете към яйчната смес.
Настържете и половината кора от портокала (лимона) ,прибавете и нея заедно с едро нарязаните орехи. 
Разбъркайте всичко много добре и изсипете в подмазана и посипана с брашно тавичка (26 см). (Аз разпределих в купички).
Обелете ябълките ,почистете ги от семките и ги нарежете на тънки лентички. 
Полейте ги със сока на лимона и поръсете с малко захар. 
Наредете ги върху сладкиша (Завих лентичките на розички, за по-атрактивен външен вид, но ме предадоха :)). Скриха се в бухналото тесто).
Отгоре нарежете на малки парченца кравето масло .
Печете на 180 гр. в предварително загрята фурна до суха клечка . 



Шоколадовия сос направих от течна сметана, шоколад и масло. Затоплих 100мл сметана, сложих бучка масло (около 30г) и 80г шоколад. Бърках до пълното разтопяване на шоколада. 

За карамеления сос сложих 3 с.л. захар в тиганче на котлона и карамелизирах. Добавих около 20-30 г масло и 100мл течна сметана. Дръпнах от котлона, бърках, после пак върнах на котлона и пак бърках, и така до пълното разтваряне на захарта.

Готовите ябълкови мини тортички сервирах в компанията на двата соса. 


Получи се доста хубав сладкиш, богат на вкусове и аромати. 
Благодаря, Ивана, за прекрасната рецепта!



В днешния ден няма да умувам върху петъчно меню, а ще гостувам. Друг да му мисли :)
И по повод ДИМИТРОВДЕН, добавих нови поздравителни картички!



ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!



18 коментара:

  1. Снежи, много апетитно изглежда десерта!
    А и направен в индивидуални формички
    е много подходящ за гости!
    Прегръдка и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти ,Елти ,че си се доверила на рецептата ми и то за пред гости :) !
    А съм доволна и щастлива ,че ви е харесала ! Изглежда много вкусна и даже ''предалите '' :) те ябълки симпатично надничат от тортичките :) !
    Спомням си като я направих колко много се хареса в къщи и как исках и някой друг да сподели вкуса и :) !
    А картичката с благодарност ще си я ''отмъкна ''да ми краси блога :)...може ,нали?
    Хубава петъчна вечер ! С прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря, Ивана - и за рецептата, и за милия коментар! Разбира се, че може да си вземеш картичката, даже ще ми е много приятно. Тя си е персонално за теб :)Прегръдки и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  3. Елти, чуден е сладкиша, направо неустоимо вкусен! А относно линковете и рецептите, аз съм ЗА, да се пишат текстовете - първо защото така е по-удобно и са ни под ръка, второ, заради честите проблеми с блоговете, и трето - пишем рецептите от чуждите блогове, защо да не пишем и нашите. Важно е да се посочи източника. Страхотни снимки си направила! Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Виж, това, че някой блог може да зачезне, не се бях сещала. Но си права, така, че ще пиша, колкото и да ми е досадно :) Радвам се, че ти харесва сладкишчето и ти благодаря! Хубави почивни дни, Candy!

      Изтриване
  4. Снежи,чудесно оформление и решение за индивидуални порции,много вкусни тортички и така сочно и богато сиропирани!Блазе им на гостите ти!
    Приятен празник и уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина са много вкусни и с двата соса станаха превъзходни. Те за това всички приятели се натискат в нас да гостуват :)))
      Сърдечно ти благодаря, Роси и хубави почивни дни!

      Изтриване
  5. Много ефектен и оригинален десерт! С тези два соса и комбинацията от ароматните мини сладкишчета страшно вкусно ми звучи - ще се пробва! :)
    Хубава вечер, Снежи! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай, Светле. Много добре се получиха - блатът стои сочен от ябълките, а сосчетата допълнително "нажежават" обстановката. Благодаря ти, мила и хубави почивни дни!

      Изтриване
  6. Стархотен сладкиш,много красиви снимки!
    толкова е съблазнително....
    поздрави и хубави почивни дни

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, miriams28! Радвам се, че ти харесва :)
      Поздрави и от мен! Хубав да е и твоят уикенд!

      Изтриване
  7. Елти,
    то и аз бях на гости тези дни, та не минах още в петък да се изкажа, но днес съм тук и да знаеш, че тази торта, особено в индивидуалните порцийки, много ми харесва. Ивана е чуден източник на добри попадения, а и ти си се представила отлично!
    Аз също мразя да пиша рецепти, но по-добре да копнем , отколкото да оставим без ( макар на мен да ми се случва).
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Мъхче! При Ивана наистина е богато на рецепти и се радвам, че я открих. Ще копвам вече, че е доста по-прегледно :)
      Хубава неделя и у вас!

      Изтриване
  8. Сега откривам този блог и съжалявам, че не съм идвала по-рано в това красиво и уютно местенце!Чудесна публикация!Сладкиша е много сполучлив в варианта му в индивидуални купички!Абе тази Ивана....сладурана, все хубави рецепти дава!Поздрави Снежана!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла, Сонче! Приятно ми е и ти благодаря за милите думи :)
      И аз скоро открих теб и твоето прекрасно блог-местенце. Ще надничам с удоволствие там. Поздрави и от мен, и хубав старт на новата седмица!

      Изтриване
  9. Снежи, съблазнително превъплъщение на сладкиша на Ивана си направила! И на мен ми допада това индивидуално поднасяне и тези ябълкови розички!
    Прегръдки и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, tillia! Радвам се, че ти харесва :) Прегръдки и от мен, с пожелание за прекрасна нова седмица!

      Изтриване