Страници

Шоколадова прелест в стил Fedora

Празник без сладкиш е като зима без сняг или пролет без птички, и т.н. в този дух. Т.е. има го на календара, но не му ли придадеш багри (по свои критерии) си остава един обикновен ден. В кулинарния ми блог, съвсем логично, ще представя "багрите", свързани с трапезата. Другите са за друго място :) Отдавна си бях набелязала едни мъфини от блога Ossigeno на Fedora. Изглеждаха ми достатъчно бързи, за да не ме държат в кухната повече време, отколкото пред огледалото :) и в същото време достатъчно вкусни, за да предизвикат вулкан от шоколадови чувства. Голям сладколюбец съм и с усмивка приемам всякакви празници, само и само да цопна етикет "позволено" на някой сладкиш.


Единствената забележка, към мен самата е, че ги препекох. Дънцето и горната коричка станаха твърди и хрупкави. Меката, силно изразена шоколадова вътрешност, ми хареса повече. Не засичах време и това мое "на око" ме излъга.

Ще си позволя да копирам рецептата за мъфините от Инчето . Кремът е по-различен.


Шоколадова прелест в стил Fedora

Продукти за 10 мъфини:
2 яйца
1/2 чаена чаша захар
90 грама натурален шоколад
60 грама млечен шоколад
60 грама маргарин (заместих с масло)
60 грама краве масло
1/4 чаена чаша какао (по невнимание го пропуснах)
1/2 чаена чаша брашно
10 бр. труфели, бонбони Ferrero Rocher или Milka Crispello Vanilla (Използвах тези на "Милка")

Приготвяне на мъфините:

  • В купа разбъркваме леко яйцата заедно със захарта. 
  • Прибавяме разтопения шоколад (натурален + млечен) и разбъркваме. 
  • Добавяме какаото и брашното. Разбъркваме. 
  • Накрая прибавяме и разтопените масла, разбъркваме до хомогенизиране на сместа. 
  • В гнездата на форми за мъфини поставяме по една хартиена капсула. 
  • Пълним капсулите до 1/2 от височината им с получената смес. 
  • Печем в предварително загрята фурна на 170С за около 20-23 минути. 
  • Вадим мъфините от фурната, но не и от гнездата. 
  • Изчакваме около 2-3 минути и поставяме в средата на всяко кексче по един трюфел или бонбон. 
  • След около 10-ина минути изваждаме кексчетата от гнездата, за да се охладят напълно. 
В част от мъфините сложих освен бонбони и сушени боровинки.



Продукти за крема:
250 г крема сирене (ползвам си българско)
1 с.л. кокосово мляко (купих с 82%-но и беше гъсто като маргарин. Сложих пълна лъжица с връх. Снимка)
2 с.л. заквасена сметана
4 с.л. захар (или на вкус)
1 ванилия

Приготвяне на крема:
Разбиваме крема сиренето със захарта до гладкост. Добавяме ванилията, кокосовото мляко и сметаната. Разбиваме отново. 
Кремът не стана пухкав, а плътен и гладък. Не държеше форма. Исках да "нахлузя" високи шапчици на мъфините, но минаха и с одеялце :) Вкусът на крема е чудесно допълнение към доминиращото шоколадово усещане. 
Fedora има друго предложение за крем и при нея мъфинките са с красиви снежни върхове. При мен пролетта е разтопила снега :)



Така изглеждаха преди да ги заснежа:

И след шоколадовата прелест ви поднасям още една (която не става за ядене) - ранункулус:

Ровейки се в интернет, за да видя как да НЕ уморя това нежно създание, попаднах на следното определение за ранункулус (нарочно повтарям името му, та белким го запомня:)) - божур, който е скъсан на изпита за роза :))

За днес стига толкова - слънцето се е усмихнало и хващам по разходки :)
Поздрави,  с пожелание за красива нова седмица!



32 коментара:

  1. Колко вкусно изглежда... Голямо изкушение си приготвила, Снежи.
    Приятна разходка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Красиви, топящи се мъфини, и в прекият и преносен смисъл! Чудесно предложение, Снежи! И цветето е прекрасно! Любимо ми е точно в бял цвят :)
    Поздрави, мила с пожелание за хубава, семейна вечер и спорна, нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ирма! Предложението е на Инчето, а аз съм от изкушените :) Наистина се неустоимо вкусни. И тази бонбонка по средата, и кремът придават допълнителна разкошна нотка. За цветето събирам информация, че до сега не съм имала такова и не знам как се отглежда. Дано го опазя! Поздрави, с пожелание за хубав ден!

      Изтриване
  3. Много точно си ги кръстила, Снежи! Прелестни кексчета, а този нов десерт на Милка не съм го опитвала. :)
    Приятна разходка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле! И аз за първи път купих този десерт на Милка. Показа ми се тъкмо навреме в магазина, като по поръчка :) Много е хубав и чудесно пасва на мъфините. Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  4. Фантастично изкушение,Снежи!
    И цветето е прекрасно!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Прегръдки и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  5. Ха, тези бонбонки са много сладурски, Снежи! Аз не виждам да си ги препекла, даже ми изглеждат идеално, но ти най-добре знаеш. Много са сладурски. А и това нежно цвете как са го скъсали на изпита, тююю, изпитващите нищо не разбират! Разкошно е!

    Усмихнат неделен следобед от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, от мен огромно БЛАГОДАРЯ за рецептата! Препекох няколко бройки, не всичките и не фатално :) И те бяха хубави на вкус, само дето беше по-хрупкава коричката. От вътре си бяха дъвчащо меки и вкусни (ти знаеш колко :)) И кремът, този който ми остана и престоя една нощ в хладилника, вече е достатъчно плътен, за да държи форма, но мъфинки няма :))Много ми хареса рецептата, много! Поздрави, хубава вечер и щастлива нова седмица!

      Изтриване
  6. Елти, и аз ги бройкам отдавна тези, ама още не съм стигнала до генерална репетиция, камо ли до представление;) Прекрасни са! А на божура му кажи, че си изглежда съвсем като роза;)) Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, освен, че са много вкусни, са и много бързи за приготвяне. Благодаря ти и хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  7. :) Това с божура ме разби:) Кексчетата са много вкусни, още помня при Федорска как ми зацикли нета:). Правила съм кексчета с шоколадови яйца вътре за Великден обаче твоят разрез е жесток! Изглеждат неустоимо! Прекрасна нова седмица, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Наистина са много хубави кексчетата и са много бързи. Поздрави и прекрасна седмица и на теб!

      Изтриване
  8. Елти така пролетно си го разтопила този снежец и така изкушаващо си показала какво има скрито вътре, че с удоволствие бих ги пробвала тази шоколадова прелест :) А божурът е много красив :) Слънчева нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи! Ние много бързо им видяхме сметката иначе можеше да покажа и снимка с натрупал сняг :) Дано опазя божура, че и на мен много ми харесва. Поздрави и усмихната нова седмица!

      Изтриване
  9. Снежи, мнооооого вкусни кексчета!
    А ранункулусът ми е сред любимите пролетни цветя!
    Хубава, усмихната, пролетна седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Още помня тортата ти с ранункулуси, Бети :) Когато ми подариха цветето, веднага се сетих за теб и влязох в блога ти, за да копирам името. Иначе нямаше как да проверя за подробности относно отглеждането :)). Благодаря ти и хубава нова седмица и на теб!

      Изтриване
  10. Снежи,кексчетата са повече от страхотни за всеки празник,дори и за делник да си поглези човек душичката!Много апетитна сърцевина имат!
    Божурът или там както му е дългото наименование е като подреден от невидима божия ръка,толкова е симетричен и красив!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Наистина са чудесни и за делник, и за празник, но по празници не ме човърка гадното усещане, че всичко ми се лепи :)Цветето е прелестно, само дано му опозная капризите. Много искам да го опазя живичко. Поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване
  11. Кексчетата са много ефектни,Снежи!
    Истинско шоколадово изкушение!
    Ранункулусът е разкошен!
    Желая ти пролетно настроение и много усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мира! А аз току-що се наслаждавах на тигровите ти хлебчета :)Не по-малко изкушаващи са! И на теб хубав и усмихнат ден!

      Изтриване
  12. Много са ефектни кексчетата ти, Снежи!Красиви, вкусни и фотогенични!А цветето със сложно име ме омая, по-красиво еот роза!Поздравления за чудесния пост!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Сонче! Много му е завъртяно името на това цвете, но наистина е много нежно и красиво. Поздрави, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  13. Чудесно кексчета ,Елти ,ама скъсания на изпита божур ми взема сърцето ! Много е красив !
    Прегръдка :* !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Иве! И аз много му се радвам на цветенцето :)
      Прегръдки и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  14. Снежи, фантастично изпълнение на рецептата, а цветето със загадъчното име е толкова нежно! Пожелавам ти прекрасен уикенд и пролетни емоции! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Иглика! Кексчетата минаха и заминаха, но се надявам цветето да ме радва още дълго. Прегръдки и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  15. Наистина е прелест - в идея, изпълнение и представяне!
    Комплименти за теб и Ина,
    много усмивки и пролетно настроение, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Дианче, за милите думи! Усмихна ме :) Поздрави и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  16. Съвсем случайно попаднах на публикацията ви, и съм възхитена от простотата и уникалността на рецептата! Смятам да я приготвя съвсем скоро. Благодаря ви :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, Любима и добре дошла! Рецептата наистина е бърза, лесна и много вкусна. Да ви е сладко :)! Поздрави и приятна вечер!

      Изтриване