Отивам на гости при едно слънчево момиче!
Виртуалното приятелство непринудено ражда виртуални образи и нейният образ съм докарала до слънчево момиче.Нейният блог е като пъстра дъга и ме зарежда страхотно! Често и ходя на гости. Привлича ме ароматът на уют, който се разнася от открехнатото прозорче. Надничам, почуквам на стъклото, казвам здравей, перденцето се полюшва и тя винаги се показва слънчево усмихната. Понякога ми показва снимки и разказва забавни истории, това ми е любимо.
Днес пак съм тръгнала натам - към кухнята на
My Candy Kitchen, да поседна на
канапето с Катето. Приготвила съм и десерт, вино, слагам в кошницата и карта за пътуване (
за всеки случай). Обличам рокля в летни тонове (ха, увлякох се, та аз не нося рокли :)). Я по-добре тениска и спортни панталони, ластик на косата, удобни обувки и в пълна бойна готовност за разходка. Няма да се учудя, ако бъбрещи на диванчето се заговорим за оная рекичка или горска пътечка и току виж сме хванали гората.
Изборът на рецепта хич не ми беше лесен. Всички идеи ми се струпваха на куп, като шумна тинейджърска компания. А от неспиращото ехо "какво - о- о - о.... каквоооо ... квооо...." на моменти ми пропищяваха ушите. Да знаете, лошо е да ви поканят на гости там, където си имат всичко :))).
Тя, домакинята, винаги ме е учудвала със своята оправност. Как смогва нямам идея, но истински и се възхищавам.
В крайна сметка насочих идеята към реверанса - рецептата и изпълнението да носят специално послание към Candy (нещо от сорта "
това е специално за теб"), "
подписано" от мен (
т.е. да носи вкуса и аромата от кухнята на Елти).
|
Мини тортички с винен сладолед |
Първо направих
графичен модел на името,
избрах рецептата (идеята и рецептата за блата е от
този сайт),
след това
направих шаблони за ползване към рецептата (водена от начина на изписване по-горе, избрах мъфинката за акцент. Опитах и самия надпис да прехвърля на блата) .
Така вече самото изпълнение носеше специално послание към домакинята.
Катенце, най-сърдечно благодаря за поканата и за всичките приятни чувства и емоции, които я съпътстваха! Изваждай чашите за вино :) и да си кажем "наздраве",
|
Малиново вино |
с много любимото ми малиново вино :) Дано допадне и на твоя вкус.
|
Malinella |
Мини тортички с винен сладолед
Продукти за блата:
4 белтъка
2 жълтъка
4 с.л. захар
4 (60 г) с.л. брашно
Продукти за шоколадовото тесто за декорация:
45 г брашно
25 г какао на прах
80 г пудра захар
80 г масло
60 г белтък
Продукти за сладолед сабайон с ягоди и малиново вино:
50 мл малиново вино
100 мл течна сметана
2 жълтъка
200-300 г почистени ягоди (малини)
6 с.л. захар (или на вкус)
Продукти за шоколадов сладолед с малиново вино:
50 мл малиново вино
200 мл течна сметана
200 г млечен шоколад
2 с.л. захар
Първо приготвяме сладоледите.
Сладолед Сабайон:
Жълтъците разбиваме с 2 с.л. от захарта. Добавяме виното и варим на водна баня, като бъркаме непрекъснато. Отсраняваме точно преди точката на кипене. Оставяме да се охлади. Сметаната разбиваме и оставяме на стайна температура.
Смесваме изстиналия яйчно - винен крем и сметаната с помощта на миксер (за да обогатим с въздушни мехурчета). Пасираме ягодите с останалите 4 с.л. захар и ги слагаме в крема. Прибираме в камерата на хладилника. Периодично изваждаме, разбиваме с миксер и пак прибираме. Това се прави няколко пъти, за да се предотврати образуването на ледени кристалчета.
Шоколадов сладолед:
В сметаната поставяме начупените шоколади и загряваме на водна баня. Бъркаме непрекъснато до разтопяването на шоколадите. Отстраняваме от котлона.
Загряваме виното със захарта и бъркаме
до нейното разтопяване.Сипваме виното в сметаната, разбъркваме и оставяме да изстине. Прибираме в камерата на хладилника. На 15 - 20 минути изваждаме шоколадовата смес и разбиваме за кратко с миксер. Тази процедура правим поне 3 - 4 пъти.
След това приготвяме шоколадовата смес за декориране на блатовете:
Мекото масло смесваме на ръка с пудрата захар. Слагаме белтъка и разбиваме с вилица. Добавяме брашното и какаото. Хубаво разбъркваме.
С това тесто може да рисувате всичко, което ви хрумне. Аз исках да изпиша "Candy", но...
Е, изписах го, но се вцепених, когато видях огледален образ на блата :)
С втория опит обърнах в нормално четящ се букворед, но не го докарах на вид,
|
Рисунки с какаово тесто върху белтъчен блат |
а с третия - направо се отказах от буквите и остана само мъфинката от надписа :)
|
Мини тортички с винен сладолед и шоколадова декорация |
За да направя рисунката първо си изрязах шаблон с помощта на макетен нож от тънка пластмаса (конкретно - капак от сладоледена кутия). След това сложих пекарска хартия на дъното на тавата. Поставих макета и нанесох от шоколадовата смес. С шпакличка намазах внимателно от тъмната смес и после още по-внимателно отстраних макета.
|
Подготовка на шоколадови рисунки |
Прибрах тавата в хладилника за около половин час.
За белия блат: Разбиваме белтъците първо на пяна, без да слагаме нищо към тях (купата и бъркалките на миксера трябва да са сухи). След това добавяме лъжица след лъжица захарта, като разбиваме между тях. Белтъчният сняг трябва да е с устойчиви върхове, но да стои въздушен (това ще ви гарантира получаването на хубав и пухкав блат при печенето). Следват жълтъците и брашното, отново на етапи. Разбъркайте сместа с лъжица до хубаво смесване на всички съставки.
|
Белтъчно тесто |
Изваждаме тавата с рисунките от хладилника и отгоре разпределяме бялото тесто. Загряваме фурната до 150 градуса (С). Поставяме тавата и увеличаваме на 170 (С). Съжалявам, че не отмерих времето за печене. Важно е да не се препича и да не се чака образуването на зачервени краища.
Изпечения блат нарязваме на ленти и оформяме ролки в чаши или други формички. Помогна ми и едно кенче от бира (точно от него се получи най-хубавата тортичка):
|
Оформяне на блатовете за мини тортички |
От останалите парчета блат изрязваме кръгла форма и слагаме за дъно.
|
Дъното на тортичките |
Пълним тръбичките с готов сладолед, като редуваме шоколадов със сабайон. Прибираме в камерата до момента на сервиране. След това изваждаме от формичките и украсяваме.
|
Мини тортички с винен сладолед |
|
Сладолед с малиново вино, в чашки от белтъчен блат |
|
Мини тортички с винен сладолед |
|
Мини тортички с винен сладолед |
|
Мини тортички с винен сладолед |
Да ви е сладко!
И...
До скоро!
------------------------------
28.02.2014г.
Рецептата е победител в конкурса на ЖоСи "Пияни от сладка любов". Ето наградата, която получих за нея:
Може да прочетете повече в публикацията "
Десерт Мелодия в ролята на чийзкейк и подарък от ЖоСи".