Страници

Брауни рулца със сладолед и Честит Празник


Това е тазгодишното ми откритие за летен десерт :) Правя го по мързеливия начин, с готов сладолед, но съм си обещала и с домашен да го опитам. Видях го в блога на Еми Таракчиева и както се казва дойдохме си на думата, тоест на десерта :) Беше финалът на оная тематична испанска вечеря, с която ви запознах в предишните две публикации.
Поднесох рулцата незавършени и се забавлявахме с фонтанът от шоколад и удоволствието всеки да си го ошоколадИ на вкус (снимка 5А).

Брауни рулца със сладолед



Домашна машина за фонтан от шоколад



Брауни рулца със сладолед

Продукти за блата (за тава 40 х 40см):
  • 200 г шоколад (млечен, натурален или готварски)
  • 170 г краве масло
  • 4 яйца
  • 300 г захар (може 50:50 бяла и кафява)
  • 1 ч.ч. брашно (около 140 г)
  • 1 прахче ванилия

Продукти за плънката:

Продукти за глазурата:
  • млечен шоколад 
  • течна сметана
Източник: The secret-with love
Приготвяне:
На блата:
  • Загряваме фурната на 180 градуса (С)
  • Разтопяваме заедно маслото и шоколадa (на водна баня или в съд с двойно дъно, на слаб котлон).
  • Разбиваме яйцата и захарта съвсем за кратко (може с вилица или телена бъркалка). Оставяме захарта да се разтопи в яйчната смес. 
  • Към яйчната смес добавяме охладената шоколадова и разбъркваме хубаво.
  • След това слагаме ванилията и брашното.
  • В квадратна тава (40 х 40 см) поставяме хартия за печене. Наливаме шоколадовата смес.
  • Печем около 20 - 25 минути. Важно е да не се препича! Трябва да получите мек и влажен блат.
На глазурата:
  • Начупваме шоколада на парченца (200г при мен, заради фонтана).
  • Загряваме сметаната (сложих 120-150мл) и я изливаме върху шоколада. Бъркаме до пълното му разтопяване.
За шоколадовия фонтан е препоръчително да се ползват специални шоколади. Първият път пробвах с такъв специален. След това реших да разтопя обикновен млечен шоколад, но някои от шоколадите на блок, съдържат нишесте и не се получи. С течен шоколад също опитах  - доколкото си спомням добре се разливаше. А сега реших да тествам смес от сметана и млечен шоколад. 
Много нежна заливка се получи. Количеството беше 200г шоколад и около 100 -150 мл сметана, защото трябваше да запълня легенчето на фонтана (снимка 4А). Мисля, че половината от посоченото количество ще е достатъчно за глазура на рулцата. 
   
На рулцата:
  • Готовия блат нарязваме на 8 - 10 правоъгълника.
  • Всеки правоъгълник разточваме внимателно с точилка, така, че да получи по-тънка кора, удобна за увиване (снимка 1А).
  • Намазваме със сладолед и завиваме на руло (снимка 2А и 3А).
  • Прибираме в камерата на хладилника.
  • Преди сервиране оставяме за минута, две да се отпусне малко рулото. Заливаме с глазурата.
Да ви е сладко с Elti!


Снимка 1А - Разточваме внимателно правоъгълните парчета
Снимка 2А - Ползвам готов сладолед за плънка на рулата

Снимка 3А - нанасяме слой сладолед
Залчета - награда за готвача :)

Ако се случи да препечете блата по края, наградете се, както направих аз
Вечерни снимки:

Снимка 4А - Шоколадов фонтан с шоколадово - сметанова смес

Снимка 5А - шоколадова глазура. Готино е да си сложиш на вкус :)
Снимка 5А - шоколадова глазура

Снимка 5А - някой се опита да повтори шарката на чинийката :)
От количеството продукти по рецепта направих 10 рулца, така, че ми останаха за снимка и на дневна светлина. Лошото е, че беше не просто светло, но и жарко-слънчево :)
Брауни рулца със сладолед
Зеленичкото тук играе ролята на мента, но в живота си е просто джоджен :)

Брауни рулца със сладолед

Брауни рулца със сладолед

Брауни рулца със сладолед

Честит Имен Ден на всички, които празнуват днес, в деня на Успение Богородично!
Да сте живи и здрави! Дано Богородица ви закриля и напътства!


Хубав Празник!

22.08.2013
С малко закъснение, но ти благодаря от все сърце за рецептата, Еми!

22 коментара:

  1. ЕЕЕЕ ама това е голямо престъпление от твоя страна :))))
    Невероятен десерт,гледам и се облизвам,а фонтана ми е мечта !!!!
    Благодаря за пожеланията!
    Прекрасна вечер ти желая

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз така се облизвах пред блога на Еми :))
      Благодаря ти, Мария! Хубав петъчен ден и приятен уикенд!

      Изтриване
  2. О, любимо, много любимо съчетание - шоколад, сладолед, рулца, страхотна комбинация! Честит празник и на теб, Снежи! Бъдете здрави и благословени!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Всичко най-добро и на теб! Прекрасен уикенд!

      Изтриване
  3. Леле, леле... как ми се прияде, ако знаеш... И този шоколад, дето се лее, та лее... То освен многоточие, друго не ми остана в главата при тази гледка!!!
    Страшни снимки и много, много убийствен десерт, Снеже!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче! Десертът си заслужава многоточието :)))
      Хубав петъчен ден и приятни почивни дни!

      Изтриване
  4. Ох, Снежи, направо ще остана без думи, че и без очи след твоите публикации... Може ли такиви вкусотии, такива красоти... Това предложение просто е невероятно!
    Поздрави и нека всички именници са здрави и честити! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Герче! За тази вкусотия Еми има заслуга, а аз съм щастлива, че я открих :) Поздрави и хубави почивни дни!

      Изтриване
  5. Нека да помълча.....гледам...
    Великолепен десерт!Снежи,съвършена съблазнителка си!:))))))

    ОтговорИзтриване
  6. Снежи, направо ме разби. Красота неземна, а този фонтан с шоколада ме подлудява. Страхотни рулца и снимки си направила. Поздравления и поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Е, Снежи, изби рибата с този фонтан и браунисовата съблазън! Не мог да пиша повече, хуквам да търся шоколад из шкафовете...

    ОтговорИзтриване
  8. Снежи и дневни и вечерни снимките са неустоими! Голямо забавление е паднало! Честит празник и нека Света Богородица бди и закриля теб и семейството ти!

    ОтговорИзтриване
  9. Снежи, десертьт е точно за мен и с този шоколадов фонтан, не ми се мисли какво поливане ще е...

    ОтговорИзтриване
  10. Не мога да го пропусна - великолепно предложение, Снежи.
    Прекрасно съчетание на оформление, вкус и акцент - комплименти!
    Дано Богородица закриля и напътства теб, семейството и близките ти, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Леле мале...ще се покапя!Милост нямате с Еми,изкусителки такива!
    Снежи,безобразно вкусни снимки,облизвам се яко!
    Страшен десерт си приготвила отново!
    Поздрав с усмивка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Рецептата е страшно бърза и още по-страшно вкусна :)) Еми заслужава аплодисменти!

      Изтриване