Месна запеканка с картофен блат |
- 700 - 800 г картофи
- 250 - 300 мл течна сметана за готвене
- 150 г топено сирене чедър
- 700 г свинско месо
- 300 г гъби
- 2 бр. сладки червени чушки
- 1 скилидка чесън
- 1 глава лук, по-голяма
- 1 малка консерва сварен боб (червен)
- кашкавал за поръсване
- смлян черен пипер
Забележка: не съм мерила количествата, написала съм ги горе-долу, на око.
Приготвяне:
- Обелените картофи сложете в тава (при мен млади, с кората), налейте малко вода (колкото да покрие дъното на тавата. Ако се наложи доливайте по малко, по време на печенето), посолете и добавете малко масло (по желание) и олио (или само олио).
- Изпечете във фурна, до омекване на картофите (и изпаряване на водата).
Докато картофите се пекат във фурната, подгответе месната част от рецептата:
- Нарежете свинското месо на малки хапки и запържете в тиган с малко мазнина, до побеляване.
- Налейте вода, около 1 ч.ч. и оставете месото да се вари, като разбърквате от време на време.
- Посолете и наръсете със смлян черен пипер.
- Щом месото остане само на мазнина, разбърквайте по-често и оставете да се запържи до зачервяване (ако месото е крехко, тази стъпка с добавянето на вода, може да я пропуснете).
- Добавете нарязаните кромид лук, чесън и чушки. Пържете до лек загар на лука.
- Добавете нарязаните гъби и сварения боб.
- Пържете още малко, до промяна цвета на гъбите.
- Налейте около 100 мл от сметаната и дръжте още малко на котлона, до леко сгъстяване на соса.
Картофите са изпечени:
- Извадете и още топли ги натиснете умерено леко, колкото да ги смачкате.
- Отгоре, изсипете останалата сметана и сложете топено сирене чедър.
- След това разпределете сместа с месото.
- Настържете кашкавал за финал и върнете във фурната (горно и долно нагряване, и не забравяйте, като мен, да намалите малко градусите или просто не се отплесвайте :)).
- Печете кратко, до разтопяване на кашкавала и леко сгъстяване на сметановия сос (не знам картофите ли го изпиха или аз прекалих с печенето, но при мен почти изчезна при топла запеканка и съвсем изчезна при студена).
- Сервирайте ястието топло, по желание поръсено със свежи подправки на вкус, свежа салата или сос (доматен, бешамел, сметанов биха му подхождали).
Красивите снимки на Дианка в "И да похапнем" и вече изпробвана рецепта от Веселият готвач ме накараха да направя нов прочит на рецептата.
Записвам я най-вече заради блата. Идеята може да се хареса и на друг, ако по някаква причина не му се занимава с картофено пюре. Споделянето на причините не влизат в рецептата ;)
Отгоре, подобно на пиците, всеки може да сложи свое нещо любимо. Да ви е сладко!
Отгоре, подобно на пиците, всеки може да сложи свое нещо любимо. Да ви е сладко!
Вкусно е, даже много, а това е най-важното. Поздрави, Снежи!
ОтговорИзтриванеПонякога не искам да ми е вкусно :) Ама наистина беше. Поздрави и от мен, Гери!
ИзтриванеОф, много вкусна запеканчица! Как човек да спазва диети..:))
ОтговорИзтриванеТрудно е това с диетите :) Поздрави и хубава вечер!
ИзтриванеС една чашка студено винце и порцийка от запеканката...........-не ме търси:)))))!
ОтговорИзтриванеХайде заедно да се скрием с по чашка винце :)
ИзтриванеХубава вечер, Миленче!
Ама че вкусотия!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Весе! Поздрави и хубава вечер!
ИзтриванеСнежи чудесен е твоя вариант! Иска ми се да се присегна и да си взема порция, а и с този вкусен хляб...ммммм
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря за рецептата, Дианче! Търпи много варианти и всеки може да я нагоди към своя вкус, това е най-хубавото. Сърдечни поздрави и от мен! Хубав ден!
ИзтриванеСнежи, много идейна и вкусна рецепта! Още тези дни ще бъде реализирана :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и весела неделя! :)
Хубава неделя и на теб, Хрис! Ще чакам отзиви, дано ви хареса :*
Изтриване