Страници

Сладкиш Лемингтън


Това е от тези сладкиши, в които влагате малко, а получавате много. Имам предвид малко труд - много сладкишчета. Е, има досаден елемент с топването в сироп и следващо овалване в кокос, но бройката, която се получава е завидно добра.




Рецептата взех от блога на Дианка, като в шоколадовия сироп вместо шоколад сложих тахан с какао (поредното ми добро откритие в Лидл, от гръцката седмица).

Сладкиш Лемингтън

Продукти за блата:

  • 2 яйца
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 1/2 ч.ч. прясно мляко
  • 1/3 ч.ч. зехтин (заместих с олио)
  • 1 1/2 ч.ч. брашно
  • 5 г. бакпулвер (по инерция отиде цялото пакетче, т.е. 10 г)
  • 1 ч.л. настъргана портокалова кора (сложих една пълна супена лъжица портокалово сладко с джинджифил - пак от Лидл)
Чаена чаша = 250 мл

Продукти за сиропа:

  • 1 1/2 ч.ч. мляко
  • 1/2 ч.ч. вода
  • 1с.л. какао
  • 2 1/2 с.л. захар
  • 50 г тахан с какао (в оригиналната рецепта е тъмен шоколад)
За овалване:
  • Разбийте яйцата и захарта до побеляване и сгъстяване на сместа. 
  • Добавете прясното мляко, олиото и портокаловото сладко. Разбийте за кратко.
  • Пресейте брашното с бакпулвера и го добавете към яйчната смес. 
  • Разбийте (ако ползвате миксер, на бавни обороти) до поемане на брашното и получаване на гладко кексово тесто.
  • Изсипете сместа в правоъгълна тавичка (40 х 40 см), предварително застлана с хартия за печене.
  • Поставете в нагрята до 200 (С) градуса фурна и изпечете блата.
  • Готовия блат оставете да се охлади.
  • За шоколадовия сироп сложете всички съставки, без тахана, в метален съд и загрейте до кипване. 
  • Варете 2 - 3 минути и отстранете от котлона.
  • Добавете тахана и разбъркайте до пълното му разтопяване (може да сложите малка част от сиропа при тахана, да разредите до кашичка и след това тази кашичка да излеете в сиропа).
  • Оставете да изстине.
Забележка: сиропът не ми стигна за целия блат, така, че предвидете резервно количество от продуктите. Аз направих малки пастички, като слепих две по две парченца блат с тахан. 

  • Изпеченият вече блат нарежете на квадратчета.


  • Изсипете кокосови стърготини в чиния.


  • Вземете едно парченце блат и го потопете в сиропа. Веднага след това го оваляйте в кокосовите стърготини.


  • Подредете готовите парченца Лемингтън в поднос. 
Дайте им време да се овлажнят чак до вътрешността. 24 часа е достатъчно време за процеса. Тогава стават в пъти по-хубави - не го вярвах, но опитах (преди и след, а за да съм честна и междинен тест минаха :)) и разбрах разликата. Не говоря за същинско сиропиране, но вътрешността я усетих приятно влажна и сочна след като престояха. Преди това беше просто кекс с шоколадова (т.е. таханова) заливка.



С благодарности към Дианка и... да похапнем :) Да ви е сладко!


20 коментара:

  1. Снежи, чудесно са ти се получили! Даже ще си открадна едничко, да не го търсиш...
    Поздрви и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери и да ти е сладко парченцето :)) Хубав ден и на теб!

      Изтриване
  2. Чудесен сладкиш, Снежи!
    И вкусни открития в Лидл!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  3. Вкуснички хапчици, Снежи! Допада ми замяната с халва.
    Изкушаваща последна снимка!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бети! И на мен много ми хареса с тахана :) Такъв продукт за първи път влиза в кухнята ми. Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  4. Снежи, ще си взема цялата чинийка от тези хапчици, не мога да им устоя. Прекрасни са. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче! Има доста, вземи си :) Това на снимката е една малка част. Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  5. Снежи, много ги обичам тези пухчета, да знаеш...в Германия често ги правех, но ги правих по сръбска рецепта, което носеше името "Чупавци" :) Винаги много вкусни, но с недостатък - колкото и да са много, бързо свършват! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За първи път опитвам, а тези сладкишчета се оказаха доста известни :) И чупавци за първи път чувам :) Но пък ми хареса бройката и самия сладкиш, де, но бройката силно ме впечатли. Поздрави и от мен! Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване
  6. Много нежни хапки.....И аз не долюбвам зехтина в сладкишите,така че и аз ще го подменя с оливце:)))Прекрасен десерт,Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знам дали го недолюбвам, но си пестя зехтина и не го слагам в сладкиши :) Само може в хлебче от време на време да капна някоя и друга капчица :) Но и с олио сладкишът си е екстра. Поздрави, Миленче! Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване
  7. Значи това е много подобно на едно дето хапвах в детството и повече никъде, защото се ползваха сухи паст без сто глазури отгоре, само блат и крем в средата и обработени аналогично. Това ще ми върне спомените;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Спомените са хубаво нещо, тези от детството са най-най, така, че ще се радвам да те зарадвам :) Поздрави и хубав ден, Мъхче!

      Изтриване
  8. Снежи, знаеш ли от кога му се каня на този сладкиш.....непременно ще ползвам твоята и на Диянка рецепта!
    Изглежда чудесно и много вкусно!
    Прегръдка! Хубава събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Ив и при мен си стоя в записките може би година :) Но сега трябваше да правя два сладкиша, в ограничен времеви диапазон и се сетих за този. Много е хубав, лесен и получих чудесна бройка. Прегръдки и от мен, мила! Хубава нова седмица! С усмивка :)

      Изтриване
  9. Обожавам този сладкиш и прекрасен в твое изпълнение, Снежи!
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианче! Поздрави и прегръдки от мен! Хубава нова седмица!

      Изтриване
  10. Ааа, колко назад ме върна с това прекрасно предложение. В тефтера на маминка този сладкиш се наричаше "Хапки- Ваня". Явно, рецептата е била от Ваня ;)
    Страницата е от оня тип позацапани, където петната свидетелствата за работеща рецепта и повторяемост. Обожавам го. Не съм пробвала с кокос, а само с много фино смлени орехови ядки. Може да опитате някой път и с орехи, също е много много вкусно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Непременно ще опитам и с орехи, благодаря! Тези рецепти, от старите тетрадки са ми любими, защото освен, че са хубави, ухаят и на приятни спомени :)
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване