Страници

Торта Спартак

Името Спартак изобщо не го свързвам с нежност, но тази торта запомнящо нежно погали рецепторите ми. Много фина и отчайващо (за мен) пристрастяваща. Агресивно примамваща, безмилостна... може би тук е връзката с името. Препоръчвам ви я горещо! Пожелавам ви я, както се пожелава щастие и любов. Тя наистина е любов...



Торта Спартак

Продукти:

За блатовете:
  • 100 г масло
  • 1 ч.ч. (180 г) захар 
  • 4 с.л. какао
  • 2 пълни с.л. (около 60 г) мед
  • 2 яйца
  • 1/2 ч.л. сода
  • 2 ч.ч. (260 г) брашно + 1 ч.ч. (може и малко повече) за омесване и разточване
За крема:
  • 1 л прясно мляко
  • Захар на вкус ( от 6 с.л. за слабо сладко, до 15 с.л. за изразено сладко)
  • 2 пак. нишесте (пудинг) с вкус на ванилия (общо за 1 л мляко)
  • 200 г масло
  • 1/2 ч.ч. пудра захар

Приготвяне:
  • Разтопете маслото в тенджерка.
  • Добавете захарта, какаото и меда.
  • Сложете разбитите яйца и разбъркайте сместа.
  • Сложете съда на слаб (до умерен) котлон и загрейте почти до кипване, като бъркате непрекъснато.
  • Преди точката на кипене сложете содата и изчакайте да шупне (сместа става пенлива и се надига в тенджерата), като не спирате да разбърквате.
  • След около половин минутка, отстранете от котлона.




  • Добавете 260 г брашно (без да чакате да изстива сместа) и бъркайте до пълното му поемане.
  • Обилно набрашнете кухненски плот и изсипете тестото върху брашното. То все още е доста лепкаво.
  • Започнете да го овалвате в брашно и да го мачкате с пръстите на ръцете (така най-добре ще усетите дали тестото има нужда от още брашно или не).



  • Щом спре да лепне (гледайте да не вкарвате много брашно в тестото, за да остане пластично и лесно за разточване) оформете на руло.
  • Рулото нарежете на 8 парченца.




  • Всяко парче разточете на много тънка кора (възможно най-тънка, около и под милиметър дори).
  • Работете на много добре набрашнен плот.
  • С правоъгълен шаблон (ползвах една табла) изрежете от кората правоъгълна форма (размерите на кората при мен са 24 см на 30 см). Изрезките ползвайте за "кръпки" тук-там, защото кората лесно се къса.
  • Подгответе си няколко парчета хартия за печене, с размер малко по-голям от корите.
  • С помощта на точилка (който е точил баници ще се справи :)) прехвърлете кората върху лист хартия.
  • Преди да започнете с печенето си подгответе всички кори или поне половината плюс една.




  • Загрейте фурната на 150 - 160 (С) градуса. (Тавичката, в която ги пекох, е от по-тънък материал и за да не прегорят бързо ги пекох на 150 градуса).
  • Изпечете корите една след друга, като внимавате с времето, защото стават много бързо - около две, три минути, но ги погледнете още на първата минута. Дали са готови ще познаете по балончетата, които са се надигнали по повърхността на платката.

За крема:
  • Извадете маслото от хладилника, още в момента на започване на корите (трябва да е много меко).
  • Кипнете 800 мл от млякото със захарта.
  • В другите 200 мл мляко сложете нишестето и разбъркайте.
  • Добавете разтвореното нишесте към врящото мляко и бъркайте, докато не кипне повторно.
  • Отстранете от котлона и оставете да изстине напълно (важно е, така, че имайте търпение).
  • Разбийте мекото масло и пудрата захар с миксер.
  • Започнете да добавяте по малко от нишестения крем (2 - 3 с.л.) към маслото, като разбивате на бързи обороти с миксера, до пълното поемане на крема. Добавяте на етапи до свършване на крема.
  • Намазвате и слепвате корите с крем, като може да добавите и малко сладко от боровинки (например) на някой ред.



От остатъците от тестото за платките може да изпечете бисквитки с различна форма, които да ползвате за декорация на тортата.


След сглобяването на тортата я приберете в хладилник. Времето за престой е кратко, корите омекват много бързо и тортата е готова за консумация.



Ето, това е клипчето, което ми даде тласък и желание да я направя. Да ви е сладко!

22 коментара:

  1. Ей,оправно момиче си...Тортата е чудесна!И прекрасно си я аранжирала,Снежи,браво!

    ОтговорИзтриване
  2. Снежи, сигурна съм, че тортата е пристрастяваща!
    Чудесно изпълнение и поднасяне!
    Хубава неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Много сочна и примамваща торта, придружена с чудесни снимки!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Ммм, страхотна е, Снежи!
    Твоята даже изглежда по-примамлива от оригинала, някак по-сочна, по-апетитна.

    ОтговорИзтриване
  5. Ще стана и Спартак, за да я опитам тази торта. ;) Снежи, чудесен вкус си създала, браво!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Интересна и вкусно намигаща тортичка. Прилича малко на френска селска, но все пак е по-различна и си заслужава да се опита. Дали е останало парченце?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, технологията има нещо общо с френска селска, но вкусът е различен. Кофти отговор следва на въпроса за парченцето :)) Поздрави и благодаря, Весе!

      Изтриване
  7. Не само ще ни е сладко,Снежи,а направо зашеметително вкусно!Представям си как хрупкат нежните кори в изобилието от крем!Невероятен десерт,за който поднасям адмирации!Прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Корите всъщност омекват, не са хрупкави, а по-скоро се топят в устата. Много нежен вкус, препоръчвам. Поздрави и прегръдка!

      Изтриване
  8. Вече съм пристрастена!:) Няма начин след тези снимки, това описание и чудесният набор на продукти! Прегръдки, изкусителке!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдки и от мен, Катюшка! Наистина води до пристрастяване :) Докато не изчезна и последното парченце развалих пантите на хладилника :)

      Изтриване
  9. Страхотна,много скоро ще я приготвя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Събина! Да ви е сладко и ще се радвам на мнение и снимки! Поздрави и хубав ден!

      Изтриване