Страници

Баница с тиквички


На едни се хареса, на други не. Едни си хапнаха добре, а други ги гледаха :)
Какво да се прави. Половинката каза, че с тези тиквички съм развалила баницата.


Баница с тиквички

Продукти:

  • 500 г кори за баница (бяха 18 листа в пакета)
  • 700 г сурови тиквички
  • 2 яйца
  • 200 г сирене
  • 400 г кисело мляко (3,6 - 4,0% масленост)
  • 200 мл олио
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер ( ако решите да заместите със сода, сложете 1/2 ч.л., като предвидите и 1/2 с.л. оцет. Не съм пробвала обаче и не знам дали содата няма да даде дъх.)




  • Настържете тиквичката на едро ренде, посолете леко и оставете в гевгир да се отцеди.
  • През това време разделете яйцата на жълтъци и белтъци - сложете ги в две отделни купи.
  • Към жълтъците добавете сиренето и 100 г от киселото мляко.
  • Белтъците с олиото разбийте с тел (получава се смес като майонеза). Добавете останалото кисело мляко, бакпулвера и брашното. Разбъркайте хубаво.
  • Намажете една кора с белтъчната смес.
  • Отгоре сложете втора кора и нея също намажете с белтъчна смес.
  • Върху нея сложете трета кора, малко от сместа със сирене и разхвърляйте тиквички.
  • Завийте трите кори на руло и сложете в тава, застлана с хартия за печене.
Технологията е едно към едно с тази при вкусната Златиборска пита. Продуктите също, като съм намалила сиренето за сметка на новата добавка тиквички.



Може да промените намазването на корите, като първото да е от белтъчна смес, след това пак белтъчна смес, но и тиквички, а третото намазване да е само с тази смес от сирене и жълтъци.

Пригответе всички кори, намажете ги отгоре с олио и изпечете баницата в предварително нагрята на 190 - 200 градуса фурна.

Изчакайте малко да изстине, нарежете я на парчета, грижливо я сложете в кутия, застлана с няколко салфетки. Кутията сложете в кошницата за пикник и хуквайте някъде на зелено :)
По - вкусна е сред природата :) А ако не носите нищо друго за хапване, това е добрия начин да накарате да я опитат и тези, дето имат навика да казват "такова не ям".


26 коментара:

  1. Снежи, сигурна съм, че е вкусна!
    И аз правя баница с тиквички, но не на този принцип!
    И винаги обработвам малко тиквичките в мазнина!
    Прегръдка и хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знам дали ще правя втори път, но задължително ще погледна в блога ти за технологията с тиквичките. Тази я правих преди да покажеш идеята с царевичното брашно, иначе щях и нея да опитам :) Прегръдки и от мен, Дани! Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване
  2. Тези изрази "Такова не ям" или "Не обичам такова" без въбще човекът някога да е опитвал... Любими са ми!
    А баничката ти, Снежи, е прекрасна! Определено бих била от тези, които ще я харесат, че и за второ парче ще попитат. Иначе съм правила постаната баница с тиквички на Тики, в нея има и ориз. Нещо наистина много вкусно е!
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Ще погледна баницата с тиквички на Тики, с ориз ми звучи интересно.
      Поздрави, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  3. За мен няколко парчета, толкова вкусно ми изглежда. Ще пробвам и аз някой път, с твоите съвети за поднасяне:))) Прегръдки, усмивке!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На теб изобщо няма да ти е трудно и съм сигурна, че ще спазиш всяка стъпка, по поднасянето :)) Прегръдки и от мен, и не забравяй да снимаш красотите, до които се докосваш :*

      Изтриване
  4. На мен Снежи, със сигурност ще ми допадне!

    ОтговорИзтриване
  5. Не съм приготвяла баница с тези мои любими тиквички,а явно ТРЯБВА.....Прекрасна рецепта,Снежи,а и начина по който предлагаш рецептата много,много ми харесва!Поздрави:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миленче! Дано ти хареса (и дано тиквичките не ти развалят баницата ;)). Поздрави и хубав ден, мила!

      Изтриване
  6. Разкошна, вкусна баница! Сега преглъщам, както и вчера докато я гледах лакомо :) Ако знаеш, Снежи как напоследък нищо не ми се готви, а как ми се яде какво ли не и колко ми се ще някой наготово да ме нагости... :)))
    Хубав ден ти желая! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, а на мен учудващо ми се готви при цялата какофония у дома :) И гости посрещам :)
      Прегръдки и от мен! Усмихнат ден ти желая!

      Изтриване
  7. Разкошна баница, Снежи! А и презентацията е прекрасна! Няма как де не изпробвам тази баничка и без това тиквичките за превзели градината :) Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано ти хареса, ще чакам отзиви, Ради. И в татковата градина е пълно с тиквички, ще умуваме върху разнообразната им употреба :) Хубав и усмихнат ден ти желая!

      Изтриване
  8. Не съм опитвала, но като гледам твоята колко е апетитна, си мисля, че много ще ми допадне. Прекрасен ден, другарче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано, дано ти допадне, Танче :) У нас резултатът беше миксиран с "да" и "не" :) Прекрасен да е и твоят ден, мила!

      Изтриване
  9. С тази рецепта и впечатляващо представяне ме очарова, Снежи,
    обожавам тиквички, и ще ми хареса - снимките са разкошни...
    Благодаря, сърдечни поздрави и хубави летни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианче! Хубава си е баничката, само дето половинката ми развали убедителното "опитай" :) Сърдечни поздрави и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  10. Waoowww, I love this banica...I will try to make it sometime next week. Thank you for this great idea.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thank you! Да ви е сладко! Сърдечни поздрави и хубаво настроение!

      Изтриване
  11. Винаги има такива които не харесват, но само губят!
    Снеже чудесна ти е баничката. И аз правя освен сладък вариант и такъв - солен, макар и по по-друг начин. Тази година още не съм правила, добре ме подсети!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз пък още не съм опитвала сладкия, точно с такива тиквички :) Прегръдка и от мен, Инче!

      Изтриване
  12. Снежи, харесва ми баничката, а думите на половинката ти сякаш ги чувам от устата на моята - същите. Правила съм баница с тиквички и кадаиф, която е страхотна, ще я пусна в блога си, по рецепта на Мария Христоу е.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, интересно ми звучи, ще чакам с нетърпение рецептата, Весе. Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  13. Половинките понякога нищо не разбират :) И моят ще се намръщи като разбере, че мисля да правя баница с плънка от боб, ама това е положението. Аз изобщо няма да я чакам да изстива леко тази твоя баничка, направо от фурната като излезе ей такава златиста и я почвам! Прекрасна е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, с боб и праз правих за Бъдни вечер. Много е хубава, да не те спира мръщенето на половинката :)) Обича повечко мазнина обаче. Така и не стигнах да я кача в блога :) (типично в мой стил :)). Ох, чувствам се кофти, като знам, че ти се е прияло баничка от снимките, в твоето състояние, но знам, че си можещо дете и ще си направиш :) Прегръдки и хубав ден!

      Изтриване