Страници

Пиле в сос фахита и домашни тортии

Хванаха ми прах готварските книги и списания с този интернет, ей :) Но друго си е някой да ти отвори очите за хубавите неща в кухнята. Да ти покаже снимки, да напише коментар, нали?
Скоро Пепи показа пиле фахита кесадияс (което чак сега разбрах, че НЕ е касиядас :)), после в Lidl видях бурканчето с готов сос и се върнах за пиле, гъби, боб, чедър, тортии. Но цената на тортиите ме отказа, та избрах варианта да вложа труд вместо пари ;)
Рецептата, от която четох и нагаждах е на Танита.


Пиле в сос фахитa
Продукти:

  • 500 г пилешко месо
  • 430 г готов сос "Фахита" (следете за мексиканска седмица в Lidl, там ще го намерите)
  • 250 г гъби (кралска печурка)
  • 240 г червен или бял боб от консерва, отцеден
  • 120 г чедър (пак си взех от любимото топено, на листчета)
  • половин гл. кромид лук или 1 малка
  • 1 ч.л. лимонова трева 
  • смлян черен пипер на вкус
  • 1 - 2 с.л. лимонов сок
  • 2 с.л. зехтин (за мариноване на месото, ползвах с подправки )
  • сол
  • олио (зехтин) - за пържене
Приготвяне:

  • Месото се нарязва на малки парченца и се подправя със сол, лимонова трева, смлян черен пипер, лимонов сок и зехтин.
  • Разбърка се хубаво и се оставя да отлежи половин час (може и повече).
  • В по-голям тиган или сач се нагрява малко олио (зехтин).
  • Слагат се пилешките хапки и се запържват до побеляване.
  • Добавя се нарязания кромид лук и продължаваме с пърженето, до съвсем лек загар.



  • След това добавяме нарязаните гъби. Пържим за кратко, колкото да сменят цвета си.
  • Добавяме готовия сос "Фахита". Намаляваме огъня. Държим ястието на котлона минутка, две. 


  • Слагаме отцедения боб и пак изчакваме минутка, две (да се опознаят).
  • След това в тигана добавяме и 5 - 6 листчета чедър. Изчакваме да омекнат и разбъркваме, да се скрият в соса.
  • Подправяме със смлян черен пипер и отстраняваме от огъня.


Домашни тортии
Източник: Готвач.бг
Продукти:
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 к.л. сол
  • 15 г (мл) животинска или растителна мазнина
  • 1/2 ч.ч. топла вода

Приготвяне:
  • Сложете в купа брашното солта и мазнината.
  • С ръка претривайте брашното, така, че да получите омаслени трохи.
  • Налейте топла вода и омесете на питка. 
  • Разделете питката на топчета с големината на яйце.
  • Покрийте топчетата с фолио за свежо съхранение и ги оставете за 15 минути.
  • От всяко топче разточете много тънка, кръгла кора.




  • Загрейте плоча или тиган.
  • Съвсем леко намажете с мазнина и сложете една питка.
  • Щом се появят мехурчета по повърхността я обърнете и печете и от другата страна.




  • Готовите питки покрийте с кърпа.



  • Сложете от пилето фахита върху тортиите. 



  • Прегънете питката на две или завийте като палачинка.
  • Лютата чушчица е опция, почти задължителна при мен :)



С благодарности към Пепи, Танита и Lidl, за вкусната вечеря у дома!

22 коментара:

  1. Ох, и аз благодаря за вкусните снимки, Снежи, човек и с очите си може да се нахрани, като е толкова апетитно показано. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това с очите още не съм го усвоила, Гери :)) Завиждам, на който го може ;)
      Благодаря ти и успешен ден!

      Изтриване
  2. На една вълна сме, СНежи :) ама аз и питките купувам, няма кога да ги правя. Тези дни сме на бурито пък :))) много се хареса тази месиканска кухня на човеците у дома :)
    Чудесно изглежда твоето пиле така, поздравления и за питките, че си правиш сама!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Видях, че сме на една вълна, Пепи :) И бурито ще опитаме скоро, че и у нас мексиканската кухня се прие радушно. Питките са лесни и стават много бързо. Преди и аз съм си купувала, но ме обзе желанието да опитам сама да си ги направя и не съжалявам. Поздрави и хубав ден, Пепи!

      Изтриване
  3. Съблазнителни снимки на явно много вкусно ястие....Поздрави,Снежи:)и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  4. ПП: Аз от соса се отказах, имам си достатъчно хубав, доматен сос, за да купувам този :) А питките са 6 броя :))) по-приемливо е от соса (за мен)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Следващия път ще опитам с домашен сос. Аз заради подправките го взех този, че е с аромат на мексиканско :) Но от питките не се отказвам, тях ще си ги правя :)

      Изтриване
  5. И у нас се харчат подобни произведения. Твоето е изкуство, щото и питките сама си правиш, а аз като видна столична мързелана, си ги купувам. Прелестно е, Снежи! Хайде спорен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Купуваш си ги, защото не си опитала да видиш колко лесно и бързо стават, Мъхче. Не, че и аз не съм купувала, или че ще спра да си купувам, но просто дойде моментът да ги опитам в домашен вариант.
      Поздрави и хубав ден ти пожелавам, Мъхи!

      Изтриване
  6. Снимките изглеждат върховно вкусни!
    Поздрави, Снежи!

    ОтговорИзтриване
  7. Ммм, усещам аромата от тук :) Много вкусно, Снежи! Снимката на сача с къкрещия сос просто говори какво се случва когато стане готов :) Определено ще го опитаме!
    Поздрави и хубав есенен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Използваме последните слънчеви дни за сача, а и там бърка мъжка ръка :));)
      Поздрави и от мен, Албенче! Хубав ден!

      Изтриване
  8. Снежи, голямо преглъщане падна :)
    Гледам ви рецептите с Пепи, но нещо не съм стигнала
    до там!
    Но със сигурност ще опитам при тези апетитни снимки!
    Сърдечни поздрави и прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С Пепето разнищваме тънкостите на мексиканските вкусотии :)) Опитай ги, Дани, мисля, че ще ти допаднат.
      Сърдечни поздрави и от мен, с пожелание за хубав ден!

      Изтриване
  9. Олеле, Снежи, отново ме изкушаваш за кой ли път. Тези тематични предложения много ги обичам, пренасят ни къде ли не. и ето след твоята публикация сякаш съм някъде далеч и похапвам традиционно това ястие. Много вкусни снимки. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, ох, кой ми говори за изкушения :) Точно ти ме запали по тематичните, нали знаеш :)
      Прегръдки, Катюше и хубав ден!

      Изтриване
  10. Аз направо си глътнах граматиката, ама много вкусно да му се не види, искам от всичко и по много! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Поли, ако можеше щях да изпратя от всичко и по много :)) И пак, ако можеше, щях да съм най-голямата крадла на вкусотийки от твоя блог. Една твоя шоколадова прелест стои в главата ми и не ми дава мира :)))
      Прегръдки и от мен, с пожелание за хубав ден!

      Изтриване
  11. Браво снежи, друго си е с домашни питки, сигурна съм.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Весе! И като се вземе под внимание, че са лесни и бързи тези питки, наистина си струва да се опита с тях. Поздрави и хубав ден!

      Изтриване