Страници

Изпечено с любов

Наскоро четох една статия, свързана с маркетинг и теорията на Фройд за мотивацията. Та там прочетох, че "една жена е много сериозна, когато пече кекс, защото тя несъзнателно преминава през символичния акт на раждането". Виждате ли, каквото и да хвана да чета, все кулинарно нещо откривам :)

Не тествах теорията :), защото кексчетата пекох преди статията, но истината е, че ги правих с много настроение и любов. Особено като разбрах, че наближава рожденият ден на Лидл
И това е моят начин да ги поздравя и да им пожелая да са винаги на върха! 



Те са там, на върха, защото са различни. Различни са с продуктите, различни са с тематичните седмици, със специалното отношение към клиента. А, бе обичам си го тоя магазин...

Различни са дори и в ролята на рожденик - вместо да получават, те раздават подаръци.
Мен ме зарадваха с това:



И сега е време да забъркам нещо с любов, за да последва "Изпечено с любов".
Формичките за печене тествах с четири вида тесто (нали си имаме рожденик на 4 годинки ;):))

Първи тест:


Кексчета с медено - бадемова плънка
"Изпечено с любов"


Продукти:
за кексовото тесто:
  • 2 яйца
  • 4 с.л. захар
  • 6 с.л. олио (около 40 мл)
  • 2 с.л. мед (около 40 г)
  • 1 равна ч.л. бакпулвер (на Belbake)
  • 1 ч.л. ванилена захар (на Belbake)
  • 100 - 110 г брашно
за плънката:
  • 50 г марципан (на Belbake)
  • 50 г едро счукани бадеми
  • няколко бр. цели бадеми
  • 50 г мед
  • 1/4 ч.л. смес от подправки (на Belbake - на снимката по-горе се вижда опаковката)
за декорация:
  • шоколадова глазура - бял и тъмен шоколад  (на Belbake)
  • захарни фигурки
Приготвяне:

На плънката:
  • Отделяме 20 г от счуканите бадеми и целите бадеми.
  • Всички останали съставки разбъркваме до еднородна смес (получава се една такава лепкава)



  • Късаме от сместа топчета (работим с навлажнени ръце).
  • Поставяме по един цял бадем във вътрешността и овалваме в заделените счукани бадеми.



Приготвяне на кексовото тесто:

  • Поставяме в купа яйцата, захарта, олиото и меда.
  • Разбиваме с миксер или тел.
  • След това добавяме брашното, смесено с бакпулвера и ванилията.
  • Загряваме фурната на 180 (С) градуса.
  • Във формичките за печене поставяме малко от кексовото тесто, в средата слагаме от марципановите топчета и отгоре пак малко тесто.
  • Печем в предварително нагрята фурна.


Снимката е от тест номер 2, където тестото е от пандишпанов тип, на два цвята - кафяв и бял. Две- три думи за него, в края на публикацията.


оставяме малко да се охладят и изваждаме внимателно от формата


За декорация използвах шоколадова глазура на Belbake (тъмен и бял шоколад), захарни фигурки и една марципанова пчеличка.


Тази пчеличка е от омесен с пудра захар марципан. Една част е оставена в натурален цвят, а друга - оцветена с хранителна черна боя. Крилцата - от бадем.
След като я гледах известно време разбрах, че нещо ме дразни във формата. Промених на по-дебеличка и нещата си влязоха в норма :)


Ето и едно кексче в разрез:


И част от хвъркатата дружинка:


 На припек на полянка :)

Втори тест:
Кексчета от пандишпаново тесто.
Въздушно пухкави и вкусни, но абсолютно грешен избор от моя страна, точно за тези формички :) За това стоят в периферията.


Рецептата беше хубава (пухкаво-пандишпановата), но ще я напиша някой друг път.

Ако ви остане от марципановата смес, тази за топчетата, може да я използвате за слепване на тестените фигурки две по две. Аз я употребих и ми отиде цялата в двата вида кексчета.

В близките дни ще ви предложа едни сиропирани и едни солени кексчета.
До скоро, а за сега подсладете кафето си с тези, с медено - бадемовата плънка.


34 коментара:

  1. Снежи, прекрасни са! Много апетитни, цветни...много настроение и любов струи от тях! Поздравления от мен и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ради! Поздрави и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  2. Доста старание си вложила при изработка на тези кексчета Снежи.Със сигурност ти е отнело доста време.От къде си закупи тази форма за кексчетата?На мен повече ми допадна варианта с кексовото тесто.Декорацията и снимките са прекрасни.
    Поздрави и лека седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, не ми отне много време, бързо се приготвят. Дори декорацията е бърза. Формичките са ми подарък от Лидл, но видях, че ги предлагат в магазина, макар като минах да имаха останали малко бройки. Имаше и едни други, на цветчета, като маргаритки.
      Благодаря ти и хубав, успешен ден, Ели!

      Изтриване
  3. Снежи, истински празник е тук! Толкова е весело, вкусно, красиво, а настроението е на макс:). Усмивки както винаги не липсват в твоят блог. Честити подаръци, все такива вкусотии да сътвориш с тях. Колкото до сместа за кексчета и аз съм на мнение, че за този тип форма трябва по-плътна структура на кексчетата, за да се откроят по-добре. Иначе и аз правих въздушни, извадих ги и са красиви, но със сигурност по-плътните ще стоят още по-добре. Поздрави, пчеличке:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Катюше! Пухкавите бяха много вкусни, на тях също сложих от тези топчета за плънка, но не ми хареса вида им, не личаха формичките. С кексовото тесто се получиха по-добре на вид. Поздрави и на теб, мила! Прегръдки!

      Изтриване
  4. Внесе пролетта с тези кексчета:))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно това каза и дъщеря ми :)) Много пролетна публикация била :)) Хубав ден, Миленче!

      Изтриване
  5. Много вкусотии да твориш с прекрасните подаръци с които са те изненадали Лидл.
    Прекрасни изглеждат кексчетата!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Много пъстро е при теб,Снежи,направо празнично,честити подаръци!Много ми харесват кексчетата с тази плънка,отлична идея!Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Марципановите плънки са ни любими от коледните щолени. На кексчетата също им отиват :) Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  7. Много хубава идея, Снежи!
    Чудесни кексчета си направила. С удоволствие бих опитала и от тези, които скромно си стоят отстрани. Изглеждат много вкусни :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И двата вида кексчета бяха вкусни, но тези вторите не ги докарах на вид. Черпя те от които си избереш :)) Поздрави и хубав ден, Ил!

      Изтриване
  8. Много е весело, красиво и вкусно у вас, Снежи! Черпя се с удоволствие от всичко.
    Поздравления за теб и Лидл!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  9. Бре, да му се не знае и теорията...то сериозна работа тогава печенето на кекс! Все ще си мисля за това сега като го пека:)!
    А иначе честити подаръци, знае Лидъл къде да ги прати за да стане купона весел!
    Прегръдка,Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хаха :)) виждаш ли, Ив, колко сериозни работи вършиш, а? Време е да се замислиш :))
      Като пекох следващата доза кексчета реших да се самонаблюдавам до колко съм сериозна като цяло. Е, как си го помислих и така се засмях :))
      Поздрави, прегръдки и хубаво настроение, Ивче!

      Изтриване
  10. Чудесен подарък,Снежи!
    И прекрасни кексчета!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасни са, Снежи,
    и подаръкът, и кексчетата, и снимките;
    идеята, оформлението и декорациите - също! Поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианче! Поздрави и прегръдки! Усмихнат ден ти желая!

      Изтриване
  12. Ах, каква трудолюбива пчеличка си, Снежи! Страхотно решение, прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Второ сравнение с пчеличка, прихванала съм нещо от пчеларството :))
      Благодаря, Игличе! Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване
  13. Ей, тия дни се отядох на лидълови сладкиши;) Твоите също са много апетитни, красиви и съвсем като за празник. Снежи, пожелавам ти всеки ден да е някакъв празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Оплакваш ли се? :))
      Благодаря, Мъхче! Като не ми е празнично влизам при теб, там поне ми става красиво :* Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  14. Честити подаръци, Снеже! Вкусно и красиво си започнала да ги оползотворяваш!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Страхотни сте и ти, и Лидл, и хвъркатата дружинка!

    ОтговорИзтриване