Страници

Желиран млечен десерт




Продукти:
За основата:
  • 210 г овесени бисквити
  • 2 с.л. мед 
  • 4 с.л. вода
За млечния желиран слой:
  • 200 г крем сирене
  • 400 г заквасена сметана
  • 80 - 100 г фъстъчено масло
  • 200 г подсладено кондензирано мляко
  • 50 стафиди
  • 20 г желатин
  • ванилия
За плодовия желиран слой:
  • 260 г конфитюр от малини
  • 340 г вода
  • 20 г желатин

Част от продуктите за десерта
Приготвяне:
На основата:
  • Смесете меда и водата.
  • Счукайте бисквитите и ги разбъркайте с медения сироп (сместа трябва да стои ронлива, не на каша. Идеята е да се вкара малко влага при бисквитите, за по-хубава спойка на слоя, но да си остане хрупкав).
  • Изсипете сместа във форма с диаметър 24-25 см и оформете равномерен слой, като натискате с лъжица.
На млечния слой:
  • Сложете желатина в малък метален съд (примерно чашка за крем карамел) и го залейте с 80 - 100 мл вода. Оставете да набъбне.
  • Смесете крем сиренето, сметаната, фъстъченото масло и подсладеното кондензирано мляко. Разбийте за кратко, колкото да се смесят всички продукти (хубаво е продуктите да са със стайна температура).
  • В метален съд сипете вода, поставете чашката с желатин, като внимавате водата да не влиза вътре при желатина (да е примерно на 1-2см под ръба на чашката).
  • Сложете на котлона и загрейте, като преди да достигне температурата на кипене, изключете котлона.
  • Оставете желатина в топлата баня до разтопяване. Може да разбъркате с лъжичка (ако по нея не остават видими зрънца, значи желатинът се е разтопил напълно).
  • Сипете разтворения желатин в млечната смес и разбийте хубаво.
  • Сложете стафидите. Ароматизирайте сместа с 1 ванилия на прах
  • Излейте млечната смес върху подготвения бисквитен слой. 
Вариант с ямички: Потопете в млечния слой, по периферията малки чашки (аз използвах силиконови формички за мъфини). Сложете нещо във формичките, за да ги държи потопени (под ръка ми дойдоха едни бонбони). Приберете в хладилник и след като млечния слой се желира извадете внимателно чашките, приберете бонбоните отново в кутийката и върнете десерта в хладилника, докато приготвите плодовото желе.

Вариант без ямички: След като сте изсипали млечната смес, сложете десерта в хладилник и изчакайте да се желира. Намалете продуктите за желирания плодов слой (предполагам, че половин доза ще е добре или малко повече от половината).

При мен десертът е с ямички.


Приготвяне на плодовото желе:

  • Сложете желатина в чашка и го залейте с 80 - 100 мл вода. Оставете да набъбне.
  • В метален съд смесете конфитюра и останалата водата. Разбъркайте.
  • Сложете на котлона и загрейте почти до кипване (температура около 70 градуса).
  • Отстранете от котлона и изсипете в горещата смес набъбналия желатин.
  • Бъркайте до пълно разтваряне на желатина.
  • Оставете плодовата смес на стайна температура до пълно охлаждане.

Извадете млечния десерт, който вече се е желирал добре в хладилника и отгоре излейте охладената плодова смес.
Приберете десерта в хладилник до пълно желиране и на плодовия слой.









2 коментара:

  1. Снежи, много идейно! Тъкмо се чудих как е попаднал плодовия пласт в белия и ти разкри тайната :) Благодаря ти за чудесната рецепта!
    Поздрави и весел месец!

    ОтговорИзтриване