Страници

Солена торта с пушена риба



Студена и отлежала е по-хубава. Със "запотена" чаша бяло вино (и ако може с морска гледка) удоволствието е гарантирано (само за тези, които обичат риба разбира се).

Ароматите, в това рибно предястие, са сплотени, като колектив от соц времето. Нещо като тимуровска команда ;))
Не се чудете за асоциацията :) Сравнението ми кацна на езика от спомените по ученическите бригади, за които пък се сетих на път за морето, минавайки през Габарево... А това, ехеее, беше толкова отдавна... бригадите, де.



Солена торта с пушена риба

Продукти (за 4 големи или 6 по-малки порции):
  • 600 г картофи
  • 120 г моркови
  • 2 гл. кромид лук
  • 250 - 300 мл течна сметана за готвене
  • 15 - 20 млади лозови листа (киселец или лобода)
  • 6 - 8 бр. гъби печурки
  • 1 пушена риба (топло пушена скумрия при мен)
  • 1 ч.л. куркума
  • 1/2 ч.л. лимонова трева
  • сол, олио
Начин на приготвяне:
  • Сваряваме картофите (не обелени), изцеждаме водата и оставяме да изстинат напълно. След това ги обелваме.
  • Настъргваме картофите на едро ренде.
  • Почистваме лука и нарязваме на кубчета.
  • Морковите настъргваме на едро ренде.
  • Рибата накъсваме на парчета и почистваме от костите.
  • Лозовите листа измиваме и нарязваме на лентички (по желание отделяме за декорация. Тях само попарваме с вряла вода, за да омекнат)
  • Почистените и измити гъби нарязваме на лентички или по-малки парчета.
Първа смес:
  • Половината лук (1 глава) и настърганите моркови запържваме в малко олио до омекване.
  • Добавяме половината (3 - 4 бр.) нарязани гъби и пържим за кратко, колкото да сменят цвета си.
  • Слагаме 1/3 (или малко повече) от настърганите сварени картофи.
  • Посоляваме, наръсваме куркумата и лимоновата трева. Разбъркваме.
  • Наливаме половината от количеството сметана (130 - 150 мл) и държим на котлона, докато сместа се сгъсти. Разбъркваме от време на време.
  • Първият слой е готов. 


Втора смес:
  • В друг тиган запържваме до омекване останалия лук и нарязаните лозови листа (киселец или лобода).
  • Добавяме останалите гъби. Пържим кратко, колкото да сменят цвета си.
  • В тази смес добавяме част от настърганите картофи (горе-долу 1/3 от първоначалното количество или около 200 г).
  • Наливаме останалата сметана и като бъркаме от време на време изчакаме сместа да се сгъсти.

Подреждане на тортата:
  • В тортена форма (ако не е с махащи се стени я облепете с фолио за свежо съхранение, за по-лесно изваждане) или в индивидуални формички слагаме отстрани по едно попарено лозово листо (не е задължително, но това ползвах като част от украсата).
  • Слагаме от първата смес на дъното на формата и заравняваме.
  • Отгоре подреждаме късчета пушена риба.


  • Върху рибата поръсваме от останалите настъргани сварени картофи (не са подправени с нищо при мен).


  • Отгоре слагаме от втората смес и заравняваме.


  • Прибираме тортата в хладилник и оставяме поне 3 - 4 часа (може и една нощ) да отлежи.



Да ви е сладко, лятно и морско!

6 коментара:

  1. Снежи,
    прекрасна солена торта, могат да се добавят и кисели краставички и ще стане чудна.Но идеята с лозовите листа много я обогатява.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Да, биха и подхождали и кисели краставички, но нали не им е сезона. Исках с киселец да е горния слой, но и с лозови листа стана добре.
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  2. Перфектно предястие, а за морския бряг си е направо идилия...Само със соца сравнението не ми се понрави:)) Хубави слънчеви дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Весе! Аз от тези бригади, от соц-времето си имам страхотни спомени. Бяхме една силна и задружна група, и приятелството с някои си остана и до днес.
      Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване