Страници

Ден на тиквичката - рецепта за бухтички


То при такава реколта (таткова), плюс изреченото откровение, че ще отидат на боклука, ако не ги взема, ми стовари такова количество тиквички, че около седмица трябва да имаме ежедневно ден на тиквичката у дома :).
Най-често правя кюфтета и бухтички. Разликата е, че в първите слагам по-малко брашно, за спойка ползвам яйца и кашкавал (предимно). А вторите, бухтичките, са с повечко брашно и набухвател. За кюфтетата изцеждам сока на тиквичките, за бухтички - не.

Бухти от тиквички


Продукти:

  • 600 г млади тиквички (или по-големи, но почистени от семките)
  • 1 яйце
  • 1/2 ч.ч. кисело мляко (може и прясно)
  • 100 г сирене
  • 30-40 г кашкавал (може и без него)
  • 1 бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сол
  • 4 с.л. грис
  • 10 с.л. брашно (в зависимост от сочността на тиквичката може да се сложи по-малко или повечко брашно)
  • ситно нарязан копър - количество според вкуса ( слагам около 1 с.л.)


Начин на приготвяне:

  • Настъргваме тиквичката (правя цялата смес в купата на кухненския робот, като първо пускам тиквичката (и в случая е накълцана, не настъргана)).




  • Добавяме към настърганата тиквичка яйцето, намачканото сирене, настъргания кашкавал, млякото и разбъркваме.




  • Добавяме гриса, брашното, бакпулвера, копъра и солта. Сместа трябва да е по-гъстичка.
  • Оставяме за половин час на студено.




  • Загряваме в тиган 3 - 4 с.л. олио и с лъжица изсипваме от сместа на купчинки, които леко притискаме. Пържим до зачервяване и обръщаме от другата страна.


По време на пърженето е необходимо да се налива по малко олио за всяка доза нови бухтички в тигана (но не трябва да плуват, защото поемат повечко мазнина. За това по-добре по-често доливане на малка струйка олио, отколкото наведнъж дълбока баня). За всяко ново зареждане ми отиват около 1- 2 с.л. олио. Правя ги в тиган с незалепващо покритие.

  • Готовите бухти изваждаме на кухненска хартия да се отцедят.



Сервираме топли с чаша студен таратор (или само кисело мляко с чесън и копър).


В този "специален" ;) ден на тиквичката направих и пълнени тиквички с кайма и ориз ( не съм стигнала все още до публикуване на рецепта, макар, че ми се иска да си я имам и тази класика записана).



За десерт - така вкусния шоколадов сладкиш с тиквички, но с друг крем. И понеже съм пропуснала да снимам ще покажа миналогодишната.


Предстоят ми още няколко такива тиквичкови дни. Планувам и сладкото с локум (тук съм споменала бегло за него) да впиша в отделна публикация. Плюс още няколко ново-набелязани.

2 коментара:

  1. Снежи, и у нас напоследък сме на тиквичкова вълна, ама няколко ни почивка от тях си давам!
    Прелестно изпълнение!

    ОтговорИзтриване
  2. Снежи,
    тази година явно е годината на тиквичките.И ние имаме много, правя ги на смутита, но и др. рецепти използвам.Благодаря за твоите идеи, прекрасни са.
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване