Страници

Орехова торта "Стари времена"


Това е тортата на мама. Присъства на всички семейни празници, вече повече от 30 години и единствено моята майка я приготвя така, че който я опита веднага иска рецептата. Но тя е като запазена марка и колкото и пъти да съм я приготвяла у дома, все не става, и не става като тази на мама. Включително и тази, която направих и снимах специално за да впиша рецептата в блога.
На вкус е много хубава, нищо, че пак е различна. С тази рецепта се връщам години назад, в едни добри стари времена... Опитайте, може и вас да отвее назад във времето.

Продукти за блатовете (преписани точно от стария тефтер. В скобите съм дала претеглени продуктите и промените):

  • 4 яйца
  • 3 ч.ч. захар (540 г)
  • 1 ч.ч. олио (160 мл)
  • 1 ч.ч. прясно мляко (160 мл)
  • 3 ч.ч. брашно (270 г)
  • 1 ч.ч. едро счукани орехи (150 г)
  • 1 равна с.л. сода бикарбонат (10 г бакпулвер + 1/2 ч.л. сода)

Продукти за крема:
(По оригинална рецепта тортата е с домашен крем - мляко и нишесте, плюс бучка масълце или мляко, жълтъци и брашно, и пак масълце). 
Записвам рецептата за крема, който използвах аз:
  • 500 мл прясно мляко
  • 5 жълтъка
  • 150 г захар
  • 5 равни с.л. оризово брашно (80 г)
  • 100 г бисквити (Роден край с какаов крем)
  • 50 г смлени (или едро счукани) орехи
  • 250 г масло
Начин на приготвяне на блатовете:
  • Разбиваме яйцата, захарта и олиото.
  • Добавяме прясното мляко. Разбъркваме.
  • След това слагаме брашното и содата (може да я угасим с няколко капки лимонов сок или оцет). Разбъркваме до хубаво смесване.
  • Добавяме орехите и пак разбъркваме.




  • Загряваме фурната на 200 - 210 (С) градуса.
  • На дъното на тортена форма с диаметър 25 см слагаме хартия за печене.
  • Изсипваме 1/4 от сместа за блатовете и печем в предварително нагрята фурна.
  • Изпичаме още един такъв бял блат.
  • Към останалото тесто добавяме 2 - 3 с.л. какао (Това е по желание. Може да оставите цялата торта с бели блатове, а може и да разнообразите с два бели и два какаови блата. Аз добавих и допълнително 50 г орехи към какаовата смес).




  • От кафявото тесто изпичаме също два блата.
Оставяме ги да се охладят и през това време приготвяме крема:
  • Разбиваме жълтъците със захарта.
  • 200 мл от млякото и оризовото брашно се смесват и разбъркват на каша.
  • Останалото мляко (300 мл) се кипва.
  • Смесваме жълтъците и брашнената кашичка. 
  • Дърпаме кипящото мляко от котлона и на тънка струйка добавяме сместа с жълтъците.
  • Връщаме на котлона и като бъркаме непрекъснато изчакваме да кипне и да се сгъсти.
  • Отстраняваме от котлона и оставяме да се охлади.
  • Разбиваме мекото масло с миксер.
  • Към него добавяме смлените бисквити и орехите.
  • Към масления крем добавяме от изстиналия варен крем и разбиваме с миксер.
За подреждането на тортата използваме ринг.
  • Поставяме един блат (бял или кафяв). Може да сиропирате съвсем леко със захарен сироп или сок от компот (тортата става влажна и без сиропиране, но чак след 24 часа. Ако обичате по-сочни торти предвидете сироп за блатовете).
  • След това нанесете от крема и пак блат, като редувате цветовете (т.е. ако сте сложили първият блат да е бял, то следващия нека е кафяв).


  • Сложете тортата в хладилник за няколко часа, колкото да се стегне кремът.
  • След това освободете от ринга, намажете тортата от всички страни с крем.
  • Отгоре, за съвсем автентична ретро визия, наръсете само с настърган шоколад или счукани орехи.
  • Приберете отново в хладилник и изчакайте 24 часа преди да я нарежете.


Сиропирах съвсем оскъдно блатовете, защото още при печенето видях, че стоят по-плътни. А и ние не си падаме по дългото чакане. Така, че беше наложително да ги навлажня.
Следващия път ще я направя само със сода бикарбонат, никакъв бакпулвер, за да видя дали в това не е разковничето на така мечтания мамин резултат.

Да ви е сладко!
И приятни спомени по сладкишите и тортите от онези стари времена (за тези от вас, които ги помнят).



- - - - -
По рецептата за тези орехови блатове + крем от този любим сладкиш (с добавка на желатин) направих тортата за рождения ден на приятел.
Високата торта, в ролята на халба бира, не беше устойчива и за това сложих един обиколен пандишпанов блат, който я направи по-дебеличка от желаното.


Тортата е измазана с крем от 2 белтъка, 100 г захар, 120 г масло и 100 г шоколад (за него писах при торта Носталгия).
Пяната е от айсинг и меренге.
Малките елементи - дръжка, плочка, рибки и картофки са от захарно тесто (gum paste).

10 коментара:

  1. Страхотно изглежда тази Орехова торта! С удоволствие бих хапнала едно парче, ако не бях толкова далеч. Но успя да ме е отвее назад във времето! С право рецептата е запазена марка! Поздрави на теб и твоята майка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Петя! С удоволствие те черпя, макар и от разстояние. Поздрави и хубав ден на теб!

      Изтриване
  2. Снежи, на мен не са ми приготвяли такава торта, но със сигурност един ден аз ще направя, защото съм слушала от кого ли не за прословутата орехова торта от едно време. И как няма да е прословута, изглежда и звучи чудесно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знам, Гери, дали това е прословутата орехова от едното време, но рецептата е любима на цялата фамилия. Заслужава си да опиташ.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Поредната или поредните прекрасни торти, Снежи,
    разкошно изглеждат, вкусът е гарантиран - а видно си имала и много добър учител...
    Благодаря! Поздравления за теб и твоята майка!

    ОтговорИзтриване
  4. Даже не искам рецептата, а направо си я взимам :) Чудесни снимки по чудесна рецепта!
    Поздрави, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Албенче! Черпя те виртуално за сега, а един ден може и реално :)
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  5. Снежи, обичам орехови торти, а твоята изглежда безупречна!
    Идейно е това с халбата:)

    ОтговорИзтриване