Страници

Lepinja или плоското хлебче, което е на опашка за плескавица



Прочетох някъде, че това е питката на балканския бургер. Когато видях рецептата все едно отново усетих вкуса на топлата питка и сгушената в нея сочна плескавица. Някъде в сръбско за първи път открих колко ги обичам (с каймак и лук за гарнитура).

Моята lepinja е на опашка за нещо на скара, но не знам кога ще й дойде ред.
В крайна сметка ги сервирах топлички с колбас, топено сирене чедър, масло, шарена сол и кашкавал.

Тестото за питките е постно, много лесно и много приятно за работа.

Продукти:

  • 400 мл хладка вода
  • 25 - 30 г прясна мая
  • 3/4 с.л. захар
  • 1 равна с.л. сол
  • 3 - 4 с.л. олио
  • брашно за меко тесто (не премерих, но на око около 600 г)

Начин на приготвяне:

  • Сложете хладката вода, захарта и маята в купа. Изчакайте маята да се разтвори и разбъркайте.
  • Добавете една чаша брашно, разбъркайте и оставете за 10 минути.
  • Добавяйте на малки порции брашно до получаване на меко тесто. Сложете и солта.
  • Месете около 5 минути, оформете на топка.
  • Сложете тестото в купа и го намажете с олиото. Покрийте купата с кърпа и оставете да отлежи 10 - 15 минути.




  • Размесете повторно тестото, оформете го на продълговато хлебче.
  • Късайте парчета от тестото, оформете ги на топчета и ги сложете на голямо разстояние едно от друго в тава (на дъното на тавата сложете хартия за печене и поръсете с брашно).
  • Оставете така подготвените топчета да отлежат 10 минути (през това време останалото тесто просто приберете в купата).
  • След като времето изтече, намачкайте топчетата с пръсти, да станат плоски питки.
  • Оставете ги да почиват още 10 минути, а през това време включете фурната на 250 - 300 (С) градуса. (Сега е и времето от останалото тесто да оформите още една порция топчета (при мен се получиха две тави със съответно 4 и 5 бр. питки)).
  • Сложете да печете в нагрята фурна, тези намачканите. Готови са за около 10 минути. (В момента, в който сложите първата тава във фурната, намачкайте питките във втората тава - докато едните се пекат, другите си взимат последната 10-минутна почивка)



  • Готовите питки извадете от фурната и покрийте с кърпа за 5 - 10 минути.
  • С риск да стана досадна ще ви посъветвам да ги сервирате с нещо месно, пекнато на дървени въглища.



И така става, но не е същото ;)



То на топлата питка и само масло и шарена сол й отиват. Но... една плескавица... няма да навреди.
Всъщност сервирайте ги според вкуса си.


14 коментара:

  1. Снежи, изглеждат чудесно!
    Наистина си плачат за нещо на скара :)
    Прегръдки от мен и весела Коледа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      Сега покрай многото празници все ще ги уреда с нещо на скара.
      Хубав ден и приятно посрещане на Новата година!

      Изтриване
    2. На мен не ми се получиха! Използвах брашно от лимец, спазих пропорциите, отначало тестото стана много лепкаво, продължи да длагам брашно но започнах да меся по твърдо тесто, прибавих малко топла вода, тестото омекна, но не се получиха мечтаните питки , които сами се надуват във фурната. Станаха питки, все едно съм направила обикновен хляб. Какво се обърка,защо ми се получи толкова лепкаво тесто.

      Изтриване
    3. Предполагам, че причината е в брашното от лимец (има по-ниски нива на глутен). Рецептата е с бяло брашно, стандарт Т500.

      Изтриване
  2. И без плескавица тези питки изглеждат просто невероятно, Снежи! Но непременно ще ги пробвам с нещо пекнато покрай празниците:) Само ме притеснява изпичането на 250-300 градуса. На моята фурна си мисля, че може да останат неизпечени отвътре, но ще опитам с пърават тава. Поздрави от мен и приказна Коледа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ради!
      Включваш фурната на максимална степен. И аз нямам 300, пекох на 260.
      Те ще се изпекат и на по-ниска степен, но им трябва висока температура, за да се надигнат като възглавнички.
      Поздрави и приятно посрещане на Новата година!

      Изтриване
  3. Снежи ,
    чудесни са на вид тези хлебчета.И с постно и с месно все ще са прекрасни.
    Поздрави и весели празници !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Ели. И без плънка също са чудесни.
      Благодаря и весело посрещане на Новата година!

      Изтриване
  4. Ахааа, това е тестото с високо водно съдържание, от което стават едни от най-пухкавите, въздушни хлебни изделия. Твоите питки и аз бих сервирала до някоя вкусна, все още цвърчаща мръвчица, Снежи. Страхотни са! Да ви е сладко, мила!
    Прегръдки и хубава, усмихнат предпразничен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ирме. Наистина са много вкусни, напомниха ми за селски хляб.
      Прегръдки и от мен, с пожелание за весело посрещане на Новата година!

      Изтриване
  5. Честито Рождество на теб и семейството,Снежи !
    Здраве,благополучие и много светлина в душите,мислите и сърцата ви да има!
    Страхотни питки,толкова пухкави!
    Напомниха ми на едни джоб-питки,които съм правила отдавна и се пекат пак така на висок градус,направо на решетката на фурната и вътре стават кухи и могат да се пълнят....с каквото душа иска :) .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Здраве, щастие и много поводи за радост да има и в твоето семейство!
      Права си, че питките може да се напълнят с каквото душа иска.
      Поздрави и весело посрещане на Новата година!

      Изтриване
  6. Весела и щастлива Коледа, Снежи! Много здраве, красота и усмивки! Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Поли! Щастлива да е и твоята Коледа!
      И весело посрещане на Новата година! Прегръдки!

      Изтриване