Страници

Къпана питка (погача)


За първи път правя погача по тази къпана технология (и питките тръгнаха на "спа" :)) . Преди само бях чувала за нея. Но поводът беше такъв, че трябваше да е не каква да е погача, а по-специална. Поводът беше за бебе. Това задължително ме накара да потърся рецепта за къпана пита. Знам, че тя се прави точно за бебешки празници - погача, прощъпулник, кръщене.




loading...



Втасването на тестото ме учуди - бухна двойно за два пъти по-кратко време от другите погачи, които съм правила. Стоеше като козунак. Единствено съдинката, в която пекох (диаметър 30 см, височина 8 см), ми се оказа малка за количеството тесто и погачата освен нагоре тръгна и встрани.

Ето продуктите (за следващия път да си отбележа, че брашното трябва да е 1600 г и другите продукти намалени пропорционално за толкова брашно):


  • 800 мл прясно мляко
  • Прясна мая за 2 кг брашно (има марки, при които 42 г са достатъчни за 2 кг брашно (YUVA например) и други, при които трябват 84 г)
  • 2 ч.л. сол
  • 5 яйца + 1 белтък
  • 200 г захар
  • 100 мл олио
  • 2 кг брашно
  • 125 г масло (ако ще оформяме погача)


Начин на приготвяне:

  • Затопляме млякото близко до 40 градуса (да се усеща приятно топличко, не горещо).
  • Слагаме в купа маята, 1 с.л. захар, 1 ч.ч. прясно мляко. Изчакваме маята да омекне и разбъркваме да се смеси с млякото. 
  • Добавяме толкова брашно, че да получим кашичка (или тесто малко по-гъсто от палачинково). Оставяме кашичката на топло да втаса (през това време сместа се надига и става пълна с мехурчета).
  • Отделяме 2 ч.ч. брашно.
  • Останалото брашно пресяваме в подходящ съд, в който ще месим питата. Оформяме кладенче.
  • Разбиваме яйцата със захарта, добавяме към тях останалото мляко и всичко това изсипваме при брашното.
  • Добавяме бухналата кашичка с мая и 2 ч.л. сол.
  • Сипваме и олиото и замесваме тесто. 
  • Добавяме малко по малко от отделеното брашно, докато получим хубаво, нелепнещо тесто.
  • Тестото трябва да е меко (както казваха бабите едно време, като възглавничката на ухото).




  • Оформяме на пита, намазваме с олио и поставяме тестото в тензухена кърпа (при мен някакъв тънък воален плат (тип муселин)).
  • Наливаме в голяма тенджера приятно топла вода.
  • Завързваме кърпата и поставяме тестото с нея директно в топлата вода.



Оставяме да втаса. Тестото се надига двойно.


Изваждаме готовото тесто и го освобождаваме от кърпата.


От тук нататък може да оформим питка или погача, както си желаем.

За къпана питка тестото се разстила в тава, намазана с мазнина, без да се меси допълнително. Надупчва се с вилица и се пече в умерена фурна.

За погача (самоинициативно) вкарах малко масло и допълнително месене на тестото.
Отделих една част от тестото, за да направя централното топче и лентите отгоре. (Исках да направя погача като слънчоглед).


След това останалото тесто разделих на три, разточих ги на дебели кори и намазах с меко масло.
Сложих корите една върху друга и разточих още веднъж.
Нарязах на триъгълници и завих триъгълниците на кифлички.
Подредих в кръг, около централното топче. Някои от триъгълниците оформих така, че да играят ролята на листа.
Оставих тестото да втаса още веднъж и сложих да пека в предварително нагрята на 180 (С) градуса фурна. (Завивах с фолио и отвивах по време на печенето, играх си с градусите (нагоре, надолу).  Не е статичен процес, не мога да дам фиксирани градуси и фиксирано време.).
Мога да кажа със сигурност обаче, че се получи една от най-вкусните питки, които съм яла.


Имате ли бебешки повод, то обезателно си направете домашна къпана питка.
Рецептата е от книгата "Българска национална кухня" и е споменато, че е от град Димово (Северозападна България).

12 коментара:

  1. Прекрасна погача, Снежи! Методът за втасване е много интересен, чувала съм за къпани питки и баници, но никога не съм пробвала. След подробно описания процес и аз ще запретна ръкави да изкъпя някоя питка.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле! Много ми хареса бързото втасване, но не знам дали всичко идва само от новата технология с банята. И брашното ми беше хубаво. А и поводът :)
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Снежи, прекрасна питка.
    Никога не съм правила къпана и е време да опитам!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Много хубава стана, ще се радвам да опиташ. И аз за първи път къпя питка.
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  3. Истински разкош, Снежи! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. Снежи,
    правих веднъж къпана погача, втасва по - бързо във водата и става много вкусна и хубава.Твоята е чудесна, снимките - разкошни.Хубав е и поводът.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина във водата втаса като козунак, на конци и пухкава та пухкава. Поздрави и от мен, Ели!

      Изтриване
  5. Снежи, чудесна е! Това е първата питка, която приготвих преди години, като млада булка:) Мама правеше, като бяхме деца, и когато се омъжих реших да опитам, дотогава не бях месила тесто изобщо. Смело е било от моя страна, но явно късмета на начинаещия се прояви и питка се получи от първия път. Обичам да я правя от тогава. Едно е сигурно - втасването е в "кърпа вързано" и винаги се получава, за разлика от обикновеното втасване.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина начинаещите имат късмет, Весе. То е, за да не се отказват :). За първи път ми беше на мен по тази технология, но много ми хареса. Втасването ми допадна много и като време, и като качество.

      Изтриване
  6. И аз ще пробвам да "изкъпя" някоя питка, Снеже :) Тази за вашето бебче ли е? :) Ох, много е красива и със сигурност страшно вкусна!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За погачката на нашето бебче я направих, Зори.
      Лека бременност на теб, мила и да завъртиш една къпана питка за твоето бебе! Прегръдка! :*

      Изтриване