Страници

Печени ябълки с крем, ядки и семена


Неподозирано добра комбинация. Не очаквах, така лесно да се влюбя в десерт, предвид, че съм имала срещи с хиляди. Правя го за... не знам кой път. Харесва ми нежността на крема, в комбинация с ароматната печена ябълка и многото ядки и семена, които по принцип обичам под всякаква форма.



loading...





Продукти (официално за 8 порции, но у нас стига едва за 4-ма):
  • 4 ябълки
  • 5 с.л. захар + 1 ч.л. канела + кората от 1 портокал
  • 2 с.л. мед
  • 2 с.л. захар
  • 20 г тъмен шоколад
  • 80 г стафиди
  • 3 с.л. овесени ядки
  • 3 - 5 с.л. едро счукани орехи (и/или други ядки - бадем, лешник...)
  • по 2 с.л. слънчогледово семе, тиквено семе (и/или всякакво друго по желание)
  • сокът от 1 портокал
  • филирани бадеми (за поръсване)

За крема:
  • 650 мл прясно мляко
  • 8 равни с.л. захар
  • 3 жълтъка
  • 40 г нишесте ванилия (за 500 мл мляко (вижте указанието на опаковката))


Начин на приготвяне:

1. Първо приготвяме крема. 
  • Разбийте жълтъците с 2 с.л. захар и 120 мл от прясното мляко.
  • Отделно разтворете нишестето в малко мляко и го сипете при жълтъците.
  • Останалото мляко кипнете с 6 с.л. захар.
  • Излейте на тънка струйка сместа с нишестето във врящото мляко.
  • Изчакайте да кипне повторно, като не спирате да бъркате.
  • Отстранете от котлона и изсипете крема в подходяща тавичка (ползвах правоъгълна, приблизително 18см х 28см)


Приготвяме крема и го изсипваме в правоъгълна тавичка

2. След това приготвяме сместа, в която ще овалваме ябълките. 
Сложете в купичка 
  • 5 с.л. захар + 1 ч.л. канела + кората от 1 портокал и разбъркайте. 
  • В друга купичка изстискайте сока на портокала.
5 с.л. захар + 1 ч.л. канела + портокалова кора




3. Почистваме ябълките:


  • Разрежете ябълките на две, по хоризонтала. Издълбайте частта със семките.
  • Напръскайте ябълките с портокаловия сок и ги оваляйте в захарта с канелата.
  • Сложете ябълките върху крема, с разреза нагоре.




4. Приготвяме сместа с ядките:


  • Слагаме на котлона 2 с.л. мед + 2 с.л. захар + 20 мл вода + 20 г тъмен шоколад.
  • Щом сместа кипне добавяме стафидите, всички ядки и семената.
  • Разбъркваме, държим за кратко на котлона, колкото да се посгъсти сместа и отстраняваме.
  • Във вдлъбнатината на всяка ябълка слагаме по лъжица или две от тази смес.
  • Поръсваме с филирани бадеми.

Бележка: Шоколадът може да се пропусне. Може да се сложат всякакви сушени плодове, ядки и семена, според вкуса. Ако сместа се получи повече, отколкото могат да поемат ябълките, то може да я съхранявате в затворен съд в хладилник (2 дни издържа със сигурност, но мисля, че и седмица би изкарала).
Варена смес от мед, захар, вода, шоколад, стафиди, овесени ядки, орехови ядки, слънчогледово, тиквено семе



Ябълки върху крем, с плънка от ядки и семена - преди печене


  • Включваме фурната на 180 ⁰ С
  • Печем десерта, покрит с фолио, до омекване на ябълките. След това махаме фолиото за добиване на лек карамелен загар.


Сервираме в индивидуални купички и по желание може да украсим със сметана или топка сладолед.

Бележка: Не беля ябълките, но при някои сортове, с по-дебела и груба кора, предполагам, че ще е добре да се обелят предварително.


Да ви е сладко!

5 коментара:

  1. Прекрасно е Снежи! Честит празник Благовещение!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесия! Честито Благовещение, Снежи!

    ОтговорИзтриване
  3. Много хубав десерт, Снежи!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Снежи,
    чудесен десерт.Великолепно лесно и красиво предложение и за празник, и за делник.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. И за мен двойна порция,моля!

    ОтговорИзтриване