Страници

Реване с грис


Рецептата, за реване с грис, видях в една много стара книга. По-различно е от  традиционното реване (или поне от това, което аз съм приела за традиционно). Много ми хареса как се получи и за това получава запис в моята блог готварница.





Продукти (за 14-16 порции):

  • 7 яйца
  • 125 г брашно
  • 125 г грис
  • 125 г захар
За сиропа: 

  • 550 г захар
  • 900 мл вода
  • ванилия
  • щипка лимонтузу

1. На водна баня разбиваме яйцата със захарта до пухкав крем. (Правя го, като първо избирам тенджера с по-малък диаметър от този на купата, в която разбивам яйцата, така, че купата да не влиза до дъното на тенджерата. Наливам на дъното на тенджерката вода (около 2см) и я кипвам. Намалявам котлона на най-ниска степен и слагам купата с яйцата отгоре. Започвам разбиването. Яйцата се затоплят леко.)

2. След това ги махаме от водната баня и продължаваме да разбиваме още малко, за да се охладят.

3. Слагаме пресятото брашно и бъркаме нежно и леко с бъркалка, докато се смеси с яйчната смес. След това слагаме и гриса и отново разбъркваме нежно.

4. Загряваме фурната на 190० градуса.

5. Сипваме сместа в тава (при мен с диаметър 28-30 см, погледната на око), леко намазана с олио.

6. Печем до готовност, като първите 10 -15 минути не отваряме фурната. Проверяваме готовността с клечка (трябва да излиза суха, след като я боднем в центъра на реването). Изваждаме готовото реване от фурната и оставяме да изстине.

7. Слагаме захарта и водата за сиропа да кипнат и след кипването варим 5-8 минути, на не много силен котлон. В края на варенето слагаме лимонтузуто и варим още минутка. Отстраняваме от котлона и слагаме ванилията.

8. Напълно изстиналото реване нарязваме на порции и заливаме с топъл (но не много горещ) сироп. Оставяме да се напои добре.



Може да се сервира:

  • с крем, подобно на тази рецепта "Сиропиран десерт с крем"
  • с неподсладена заквасена (или кокосова) сметана 
  • Разбита сладкарска сметана
  • Поръсено с кокосови стърготини или смлени орехи
  • И други според фантазията и вкуса




1 коментар:

  1. Страхотно е, Снежи! Преди години, когато приготвях реване, винаги беше с грис и много ни харесваше. :) Усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване