Този десерт прилича на реване, но не точно.  Както и на един друг хитов десерт от старите тетрадки - "жадната монахиня". Рецептата обаче е за най-обикновен кекс, който сиропирам и хоп, лъжа, че е реване. Рядко му слагам крем, в случая е бонус.
Продукти за блата:
- 4 яйца
 - 150 г захар
 - 10 с.л. олио
 - 10 с.л. вряла вода
 - 10 с.л. (с лек връх) брашно
 - 1 ч.л. (с лек връх) бакпулвер
 - 1 ванилия на прах
 
- 3 ч.ч. (580 мл) вода
 - 1,5 ч.ч. (290 г) захар
 - 1 ванилия на прах (или 1 ч.л. есенция)
 
- 500 мл прясно мляко
 - 1 пакетче нишесте ванилия (за 600 мл мляко, прочетете на пакета за колко мляко е пакетчето)
 - 6 с.л. захар (може и повечко, към 8 - 9 с.л.)
 - 180 - 200 г заквасена сметана
 
Първо пригответе сиропа:
- Сложете захарта и водата на котлона да кипнат и варете около 5 минути. Отстранете и добавете ванилията. Оставете да изстине.
 
- Разбийте с помощта на миксер яйцата и захарта до побеляване и сгъстяване.
 - Сложете олиото, разбийте.
 - Добавете врялата вода и отново разбийте.
 - Наръсете пресятото брашно, бакпулвера и ванилията.
 - Разбъркайте с лъжица до гладка смес.
 - Загрейте фурната до 200 (С) градуса.
 - Намажете тавичка (с диаметър 30 см) с олио. Изсипете кексовата смес и печете до готовност.
 - Извадете готовия блат от фурната и оставете да се охлади, така, както си е в тавичката.
 - След това надупчете блата с вилица или шиш и залейте със сиропа (и блатът, и сиропът са студени).
 
- В 100 мл от млякото разтворете нишестето.
 - Останалите 400 мл мляко кипнете заедно със захарта.
 - На тънка струйка и като бъркате сипете нишестето в кипящото мляко.
 - Изчакайте да кипне, като бъркате непрекъснато и отстранете от котлона.
 - Оставете крема да изстине и добавете в него 200 г заквасена сметана. Разбъркайте хубаво.
 
Нарежете на парчета и сервирайте.
Може да полеете сладкиша със сироп от сладко, да поръсите с настърган шоколад, кокос или ядки.
Да ви е сладко!



Няма коментари:
Публикуване на коментар