вторник, 16 юли 2019 г.

Сироп от индрише


Или индрише-лимонада. Не само разхлаждаща, а и събуждаща. Събужда спомени от детството и все едно виждам и сега цъфналото индрише на бабиното пенджере (прозорче).





Вариант с варене:

Направих малка, пробна доза с около
20 - 25 пресни листа от индрише, 500г захар и 1-2 лимона

1. Избирам здрави листа, измивам ги и ги слагам в съд с 500 мл вода
2. Кипвам и оставям да изстине напълно, заедно с листата вътре.
3. Прецеждам и отмервам количеството вода.
4. Слагам толкова захар, колкото е водата. Бъркам докато се разтвори напълно.
5. Изцеждам сокът от 1 лимон и го добавям към сиропа. Може да се сложи и един нарязан лимон и да се остави сместа 24 часа на студено.
6. След това се прецежда и е готов за консумация.
7. При сервирането се разрежда със студена вода и се пускат няколко резенчета лимон в чашата.


Вариант без варене:

1. Листата индрише се измиват и накъсват. Заливат се с вода, колкото да ги покрие.
2. Оставя се на студено за една нощ и след това се прецежда.
3. Добавя се захар 1:1, т.е. колкото е прецедената вода, толкова захар (при мен беше 480 г).
4. Добавя се 1 ч.л. лимонтузу (или прясно изцеден сок от 1 лимон) и 1 един нарязан заедно с кората лимон.
5. Държи се в хладилник и се разрежда с вода при сервиране.


1 коментар:

  1. ПРекрасно! Непремено ще си направя, и от двата варианта, отглеждам си едно индрише на бюрото в службата.

    ОтговорИзтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")