неделя, 10 юни 2012 г.

Празничен десерт "Лотос"

Преди време, форумна приятелка ми изпрати снимка на десерт, оформен като лотос (без рецепта). Много ми хареса, но все нямах време и повод, за да експериментирам с рецепти.

Вчера обаче направих един желиран крем, който си го представих сервиран в чашка от листа на лотос. И така най-после реализирах идеята от снимката.


Първо ще ви разкажа за крема:
Загрявам 200мл течна сметана (внимавам да не кипне). Слагам 2 бр. (200г) бял шоколад, начупен на парченца и бъркам до пълното му разтопяване и "изчезване" в сметаната. Оставям да се охлади и след това прибирам в хладилник.

Разбивам 250 г заквасена сметана, 125 г крема сирене, 6 равни с.л. захар, 1 прах ванилия.
Накисвам 2 пакетчета (20г) желатин в студена вода и изчаквам да набъбне.

Когато сметаната в хладилника се е охладила до степен "много студено" изваждам и разбивам с миксер за кратко (леко да бухне и леко да се сгъсти).
Желатинът разтопявам на водна баня.
Към сместа от сметана и крема сирене, добавям сметаната с разтопените шоколади, разбивам с миксер и на тънка струйка сипвам желатина. Разбивам още малко до хубаво хомогенизиране.
Насипвам крема в чашки (9 бр. малки) и прибирам в хладилник до пълно желиране.
Този крем е подходящ и за самостоятелна консумация. Много е вкусен с пресни малини или горски ягоди (поне аз така много го харесвам). Ако набера горски ягоди ще ви го представя.

За лотосите използвах 500г бутер тесто (купувам немско, тип "тухличка", което се разточва допълнително). Разточих тестото на тънко (около 3мм) и с остър нож изрязах цвете с 6 листа (нервите ми стигнаха за 5 броя. Останалите изрезки от бутер тестото изпекох за тригуни (с неправилна форма :))

Поставих цветето върху хартия за печене, която срязах между листчетата:

След това го сложих на дъното на купичка, която съм похлупила с отвора надолу.

Заедно с купичките сложих в предварително нагрята до 220 градуса фурна. След това се наложи да намаля на 200. Когато се запекоха хубаво отгоре, ги обърнах и махнах купичките. Оставих да се запекат и от вътре.


Изваждам ги внимателно от фурната и оставям да изстинат.

Желираният крем обръщам върху кошничката и десерт "Лотос" е готов. Е, не съвсем - трябва да украсим. Аз го направих с разтопен шоколад и сребърни перлички.








Семпъл, оригинален и много вкусен. Да ви е вкусно!

19 коментара:

  1. Elti, поздравления за оригинално поднесения десерт! Много е красив! За вкуса не коментирам - не може да не е вкусен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, tillia! Радвам се, че ти харесва:)
      Приятна вечер и хубава нова седмица!

      Изтриване
  2. Еее, браво, много ефектно направен десерт!
    Сърдечни поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, DSdiva! Приятно ми е да го чуя - не крия :))
      Хубава и успешна нова седмица!

      Изтриване
  3. Много красиво, особено ми допадна идеята за купичката-лотус. Ще си я запазя, чудесно предложение!
    Сърдечни поздрави!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, много благодаря! Радвам се, че ти допада идеята. Нека красиви лотосчета да "цъфнат" и на твоята трапеза :)
      Поздрави и от мен и приятна вечер!

      Изтриване
  4. Много красиво предложение направо онемях.
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. zi4e, благодаря ти! Много ме зарадва!

      Изтриване
  5. Страхотен десерт! Невероятно ефектно и красиво оформление. Запазвам си го за изненада на гостите следващия път :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Много благодаря, Габи! Ефектен е наистина и не чак толкова труден за приготвяне. Кремът ни е много любим, надявам се и на вас да стане. Поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Много много оригинална рецепта и впечатляваща декорация! Какво да кажа повече... Елти, ти си изключителен кулинар! Страхотни рецепти показваш и много апетитни снимки към ястията. Дори и да си на диета няма как да не ти потекат лигите при такава вкусотия! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, сърдечно благодаря за милите думи и добре дошла във виртуалната ми кухня. Коментарът ти ме трогна!
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  8. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване

  9. Еееее,това сега го виждам,обаче ме уби!Страшен десерт,Снежи,страшен!Възхитена съм!
    Толкова хитро си изпекла лотосите,аз не бих се досетила така да изрежа хартията и чашките да ползвам за изпичането.А кремчето е трепач,ще го опитаме непременно!И декорацията е страхотна,а последната снимка е знаменита!Много ми напълни окото,честно!

    п.п. сума грешки направих в бързината,затова се поправям.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси, за милите думи! Наистина е ефектен и спада по-скоро към бързите, отколкото към туткавите рецепти :) Ще се радвам, ако решиш да го направиш, да споделиш дали ви е харесал. На нас кремчето ни е много любимо. Поздрави и слънчева събота!

      Изтриване
  10. Много красиво , Снежи!Завидно въображение и творчески умения!Да не забравям и сръчност!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, много благодаря, Сонче! Десертът е лесен и не изисква кой знае какви умения, но е доста ефектен и си струва да се направи. Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  11. Много красиви лотоси, Елти! Толкова нежни, прелестни са, а при това и много вкусни! Комплименти за оригиналната идея! Честити празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Кате! Радвам се, че ти харесва идеята :)
      Прегръдки и хубаво настроение!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")