четвъртък, 7 юни 2012 г.

Макаронена пита

Или подобие на пица калцоне, с макарони в плънката - така бих я описала. Много любима пита, която обаче не приготвям често, тъй като не е от т.н. бързи рецепти.

В днешния вариант за плънка използвах основно кайма, царевица и домати. Но може да се добавят още неща - гъби, маслини, кисели краставички, бекон ... изобщо всичко, което ви харесва.




За приготвянето ще ви трябват:
250 г макарони или друг вид едра паста
500 г кайма
1 глава кромид лук
250-300 г сладка царевица (замразена или от консерва)
350 г доматен сос (може също пресни домати или салца)
200 г кашкавал
2 скилидки чесън
черен пипер, ронена чубрица (или босилек, риган)

Тестото за питата замесвам от:
300 г брашно
3 г суха мая (или прясна около 15 г)
1 с.л. олио
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
1/2 скилидка чесън

Първо слагам да варя макароните.
През това време замесвам тестото. Маята разтварям в 1/2 ч.ч. хладка вода с 1 ч.л. захар. Към брашното добавям олиото, солта, ситно нарязаната скилидка чесън. Слагам маята и замесвам меко тесто, което става за точене (ако се наложи доливам само вода). Омесвам на питка и оставям да втасва.

След макароните, на котлона се заформя плънката. В дълбок тиган запържвам първо нарязаният кромид лук, след това прибавям каймата и подправките. После идва ред на царевицата и доматения сос. Пържа до извиране на течността.

Добавям сварените макарони, нарязания на ситно чесън, свалям от котлона и хубаво разбърквам.


Оставям плънката да изстива и се заемам с тестото.

Разделям го на две питки (едната приблизително два пъти по-голяма от другата). По - голямата питка разточвам на кора с дебелина около 4-5мм и я поставям в намазнена с олио тава, като краищата на тестото изправям по стените. Оставям в този вид за повторно втасване 1/2 час.
Това време е достатъчно и плънката да се охлади (може да е хладка към топла, но не гореща).
След това слагам плънката върху тестото в тавата. Настъргвам кашкавал (количеството може да коригирате по вкус. Може да добавите и пушено топено сирене).


Подвивам стърчащите краища тесто навътре. Разточвам и малката питка и я поставям като капак върху плънката. Включвам фурната на 220 градуса и щом нагрее пъхам питата.
В повечето случаи мажа питата отгоре само с олио и ръся настърган кашкавал. Днес обаче реших да  я украся. Първо я намазах с разбит жълтък. После направих фигурки от тесто, замесено от брашно, сол и вода.



Изчаквам леко да се охлади и нарязвам на парчета




С добавка на гъби, кисели краставички и маслини вкусът става още по-богат. Пробвала съм я и в зеленчуков вариант (скоро ще кача рецептата). В общи линии чрез плънката внасям разнообразие (както е и при пиците). Много и подхожда майонезено-чеснов сос или пикантен доматен.
Надявам се да ви хареса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")