вторник, 19 юни 2012 г.

Тиквички с елда и ориз

В горещ летен ден, като днешния, хич не ми е до готвене, но настроението ми няма нищо общо с апетита на домочадието ( и с моя, ако трябва да съм честна). И за да спася вратата на хладилника от разваляне, направих нещо бързо и вкусно, и насочих посегателствата към фурната.

Ето продуктите:
3 бр. тиквички
1 глава кромид лук
1 морков
1/2 ч.ч. ориз
1/2 ч.ч. елда
300 г кайма
1 малък домат
1 скилидка чесън
няколко стръка пресен копър
1 яйце
100 г кашкавал
2 - 3 с.л. кисело мляко
сол, черен пипер



Нарязах тиквичките на дебели шайби и ги издълбах като кошнички. Поръсих леко със сол.

В дълбок тиган загрях мазнина (4-5 с.л.) и сложих нарязания лук, морков и издълбаната вътрешност от тиквичките.


Когато всичко това се запържи добре, добавих каймата и черния пипер. Продължих с пърженето, като бърках често. Поставих почистените ориз, елда и дребно нарязания домат. След кратка термична обработка налях 1 ч.ч. вода и изключих котлона. Посолих на вкус, добавих нарязаният копър и нарязаната скилидка чесън .
Оставих на котлона до поемане на водата.
С тази смес напълних тиквичките, подредих в тава и залях с 2 ч.ч. вода. Сложих ги във фурната на 240 градуса.
Кашкавала нарязах на дребни кубчета и го смесих с яйцето и киселото мляко.

Когато оризът и елдата станаха готови, а тиквичките поомекнаха, сложих по лъжичка от кашкавалената смес, върху тиквичките (като шапчица). Върнах във фурната на горно нагряване и след получаване на апетитно зачервена коричка приключих с готвенето.



Продължавам да се наслаждавам на прекрасния летен ден. Хубав да е и вашият!



7 коментара:

  1. Много симпатични тиквички, макар ние с елдата нещо да не се харесахме. Може в тази комбинация да ни се получи , знам ли?;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, в тази комбинация ми харесаха много повече, отколкото само с ориз или само с елда. Ако решиш да пробваш, дано се зароди симпатия към елдата :)))
      Благодаря ти и хубав ден!

      Изтриване
  2. Много интересна идея!
    Харесвам елда, която купувам от руските магазини
    и то определена марка :)
    А твоите изглеждат много апетитно!
    Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, сърдечно ти благодаря! Много се радвам, че ти харесват! Би ли споделила за марката? Аз рядко купувам елда, но все от масовите магазини (елдата от руските мисля, че ще е още по-вкусна).
      Хубав ден!

      Изтриване
    2. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    3. Елти, интересно съчетание на елда и ориз. Определено ще се пробва!
      А снимката е супер!

      Изтриване
    4. Благодаря ти, tillia! В последния момент открих, че оризът ми е на свършване. Сложих елда и имах притеснения относно времето за варене на едното и другото, но се получи добре.

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")