събота, 1 юни 2013 г.

Рататауи в паничка от маслинено хлебче

Сама по себе си рецептата за рататауи я определям като лека и лятна, но... такава, че след час - два мъжката половина задава въпроса "какво има за ядене?". Поне така се случи, когато за първи път направих рататауи.

Скоро попаднах на една нова рецепта - рататауи в хлебче, подсилено с яйчице. Върши по-добра работа с мъжкия апетит. Лично на мен ми липсваше някакво сосче (представих си комбинацията с чесново кисело мляко, но само си я представих). Ако бях оставила рохки яйцата може би нямаше да има нужда, но пък не обичам такива яйца.


Продукти за 4 порции:

За хлебните панички:
300 г брашно
8 г суха мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. оцет
1 ч.л. сух босилек
1 чаша (с вместимост 160мл) почистени и нарязани маслини
1 скилидка чесън, нарязана на ситно
1 с.л. олио
приблизително 130 мл хладка вода

За плънката:
1 среден по големина патладжан
1 средна тиквичка или 2 малки
1 глава кромид лук
2 домата
4 - 5 скилидки чесън
малко пресен босилек (при мен сух)
зехтин
сол

Допълнително 4 бр. яйца или (и) кашкавал (по желание)

Начин на приготвяне на паничките:

  • Сложете маята и захарта в 60мл хладка вода. 
  • В купа изсипете брашното и всички сухи съставки (сол, чесън, босилек). 
  • Добавете водата с разтворената мая и останалите продукти (олио, оцет, маслини и останалото количество хладка вода)
  • Замесете тесто, оформете на топка и разделете на 4 равни части. С ръка, намазана със зехтин, разстелете топките на питки с диаметър около 15 см.
  • Вземете огнеупорна купичка, обърнете я с дъното нагоре. Отрежете квадрат от пекарска хартия със страни приблизително 17-18 см. Намачкайте хартията по външната страна на купичката и сложете тестената питка. Подгответе така и четирите топки тесто, оставете около 15 - 20 минути (да втасат).
  • Загрейте фурната на 200 градуса и поставете купичките заедно с тестените питки върху тях да се пекат. Щом се зачервят и хванат коричка, махнете купичките и обърнете тестените питки да се поизпекат и от другата страна.




Приготвяне на плънката:

Нарежете патладжана на кубчета. Сложете в подсолена вода за 20-30 минути.
Нарежете и тиквичката, поставете я в купа с капак, посолете, поръсете с 3 -4 с.л. брашно. Затворете капака и разклатете купата. Оставете така, за да може брашното да се овлажни.
Почистете лука и нарежете на дъгички.
Загрейте малко зехтин в по-дълбок тиган. Изцедете патладжана и изплакнете с чиста вода. Пак изцедете, подсушете (пропуснах това действие) и сложете в тигана.


Пържете до готовност и получаване на апетитен загар.
Извадете готовия патладжан и в същия тиган запържете тиквичката, като добавите пак малко зехтин (патладжанът е много лаком на мазнина и ще е погълнал цялото количество. За това не слагайте много зехтин с него).
Когато тиквичките се запържат, добавете към тях две нарязани скилидки чесън и пърженият патладжан. Разбъркайте, посолете и след минута извадете зеленчука.
Изпържете лука и го сложете при тиквичките и патладжаните. Подправете с босилека. Разбъркайте сместа.
Пак капнете малко мазнинка в тигана. Сложете 3 скилидки чесън (необелени)
Доматите нарежете на кръгчета, панирайте в брашно и запържете в тигана за много кратко (няколко секунди).

Последна роля на тигана :) - изпържете в него яйцата (формичките ми за сладки са в нетипична употреба ;)).

Сложете в хлебните панички малко от зеленчуковия микс, резен домат, пак зеленчуков микс, пак домат и най-отгоре пържено яйце.


Яйцата може да са забулени, ако така ви харесват повече.





Поръсете с риган или мащерка.

36 коментара:

  1. Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва, Траянче! Благодаря и хубав ден!

      Изтриване
  2. Паничката изглежда разкошно , мога да ям само нея :) ! Много добро и красиво предложение ,Снежи !
    Прегръдки ! Хубава вечер ,мила :* !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ивче! И аз по тестени залитам :) Прегръдки и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  3. Оригинално и много лятно предложение! :) Хареса ми много! :)
    Хубава вечер, Снежи! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле! Времето хич не е лятно при нас, но ни се хапват все по-леки рецепти :) Поздрави и хубава неделя!

      Изтриване
  4. Снежи, чудесна идея!
    За мен, ако може с рохко яйце :)
    Прегръдка и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! И мъжът ми с рохко яйце си поръча, но се улисах и го сварих съвсем :) Прегръдки и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  5. Ау, страхотна идея, Снежи! Размечтах се за една купичка с рататуи! и какви вкусотии си добавила само! Страхотно ястие. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Сигурна съм, че можеш да реализираш мечтата :) Поздрави и хубава неделя!

      Изтриване
  6. Снежи, чудесно е! Хлебната купичка с този пълнеж изглежда страхотно, а сладкарските формички явно могат да имат и нетрадиционна функция, ама трябва да се сетиш :)
    Поздравления за красивото предложение и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Албенче! Добре, че ми бяха малки яйчицата, та се събраха във формичките :) Прегръдки от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  7. И аз не обичам рохки яйца, но така е идеално. Много ефектно, Снежи, а и вкусно.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Поздрави и широко усмихнат ден!

      Изтриване
  8. Аз почти успях да отуча половинЪТ да яде месо на всяко ядене, сведох го до 2 пъти седмично, но ако прекаля със зеленчуците и той се цупи и бързо огладнява. Даваш ми прекрасна идея, Елти, как да задоволя вълчия мъжки апетити. Изглежда прекрасно и много вкусно!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, моят не търси задължително месо, но по-леките ястия водят до обяд в 1, после в 3 и вечеря в 7, после в 9, плюс леки закуски между тях :))) Разорява ме :) Хубава неделя и на теб! Благодаря ти!

      Изтриване
  9. Какви сладки купички! Пълнежът много по мой вкус! :) А яйцето ме спечели окончателно, всякак го обичам! Миналата седмица ни подариха 4 пресни яйца от едни кокошки, които цял ден пеят отсреща. Направихме си ги рохки, голяма вкусотия. Май от дете не бял яла рохко яйце, в чашка и с шарена сол. Хубав ден ти желая, Снежи :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче! Нещата, които ни връщат към вкуса на детството имат неизмерима стойност, като тези 4 яйчица, които си хапнала с удоволствие. Аз като дете и сурови яйца съм пила, но сега не мога :)
      Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  10. Много оригинално, вкусно и апетитно предложение, Снежи!
    Страхотно изглежда -
    пълнежът е по мой вкус, паничката леко препечена, и ароматите...
    Харесва ми :)
    Поздрави и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианче, благодаря ти! Радвам се, че ти допада предложението. Поздрави и от мен, с пожелание за успешен ден!

      Изтриване
  11. Много оригинално, ефектно, гарантирано вкусно и на всичко отгоре красиво!Поздравления, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Сонче! Понякога умишлено търся различното поднасяне :)
      Поздрави и прегръдки, с пожелание за хубав ден!

      Изтриване
  12. Снежи, страхотно предложение, свежо, апетитно и много вкусно! Прегръдки и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Игличе! Прекрасна седмица и на теб! Прегръдки!

      Изтриване
  13. Това се казва кралско угощение,Снежи!Супер ми харесаха тези панички,време е и аз някой път да се заиграя с едни такива,пък да видим какъв ще е пълнежа,а идеята ти за формичките и яйцата е невероятна!Прелестно вкусно ухае тук,блазе ти!Прегръдка от мен и хубава седмица,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти! С плънката наистина може да се заиграеш, както и с вкуса на хлебчето. Важно е желание да има, а при теб е в изобилие :) Поздрави (кралски :))), с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  14. Страхотно изглежда, Снежи, а за вкус - при това съчетание на продукти не се и съмнявам, че е не по-малко добро. И хляба и манджата в едно, така да се каже - много ми харесват такива предложения :)
    Поздрави, мила Снежи и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Пепи - манджата и хляба в едно :)), като при оная твоя пълнена погача, но тук в по-летен вариант. Поздрави и прегръдки, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  15. Снежи много ми харесаха тези маслени кошнички, а и с пълнеж... прекрасно :)
    Ще се възползвам непремнно. Благодаря за рецептата!
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря, Дианче! Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване
  16. Снежи, каква е тази красива интерпретация? Много апетитно изглежда! Преди година, когато дъщеря ми се запали по детското Рататуи го правих, по оригиналната рецепта. Не бях силно впечатлена, защото се пече. Но твоя пържен вариант подсилва вкуса на зеленчуците. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така да се каже... мъжко рататуи :) Благодаря ти, Ани! Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  17. Снеже, поздравления за интересната и оригинална рецепта! Няколко дни нямам възможност да влизам по блоговете и без малко щях да я изпусна!
    Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче! И аз наваксвам и поправям пропуските през почивните дни :) Прегръдки!

      Изтриване

  18. Sneji , vazhitena sam! Neveriatno predlojenie! I s tia chiniiki! Vpechatlena sa mnogo! Ne razbrah samo po kolko ot tiah servirash-da znam kakvi dozi da zamesvam:)
    Izvini me, molia za latinicata!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, благодаря ти, мила! Сервирам по една паничка на човек, но това за мен дойде голяма порция. Правих питките с помощта на стандарта купичка за супа, но следващия път ще използвам по-малка. Ще се радвам да споделиш, ако решиш да ги направиш :) Прегръдки!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")