Скоро попаднах на една нова рецепта - рататауи в хлебче, подсилено с яйчице. Върши по-добра работа с мъжкия апетит. Лично на мен ми липсваше някакво сосче (представих си комбинацията с чесново кисело мляко, но само си я представих). Ако бях оставила рохки яйцата може би нямаше да има нужда, но пък не обичам такива яйца.
Продукти за 4 порции:
За хлебните панички:
300 г брашно
8 г суха мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. оцет
1 ч.л. сух босилек
1 чаша (с вместимост 160мл) почистени и нарязани маслини
1 скилидка чесън, нарязана на ситно
1 с.л. олио
приблизително 130 мл хладка вода
За плънката:
1 среден по големина патладжан
1 средна тиквичка или 2 малки
1 глава кромид лук
2 домата
4 - 5 скилидки чесън
малко пресен босилек (при мен сух)
зехтин
сол
Допълнително 4 бр. яйца или (и) кашкавал (по желание)
Начин на приготвяне на паничките:
- Сложете маята и захарта в 60мл хладка вода.
- В купа изсипете брашното и всички сухи съставки (сол, чесън, босилек).
- Добавете водата с разтворената мая и останалите продукти (олио, оцет, маслини и останалото количество хладка вода)
- Замесете тесто, оформете на топка и разделете на 4 равни части. С ръка, намазана със зехтин, разстелете топките на питки с диаметър около 15 см.
- Вземете огнеупорна купичка, обърнете я с дъното нагоре. Отрежете квадрат от пекарска хартия със страни приблизително 17-18 см. Намачкайте хартията по външната страна на купичката и сложете тестената питка. Подгответе така и четирите топки тесто, оставете около 15 - 20 минути (да втасат).
- Загрейте фурната на 200 градуса и поставете купичките заедно с тестените питки върху тях да се пекат. Щом се зачервят и хванат коричка, махнете купичките и обърнете тестените питки да се поизпекат и от другата страна.
Приготвяне на плънката:
Нарежете патладжана на кубчета. Сложете в подсолена вода за 20-30 минути.
Нарежете и тиквичката, поставете я в купа с капак, посолете, поръсете с 3 -4 с.л. брашно. Затворете капака и разклатете купата. Оставете така, за да може брашното да се овлажни.
Почистете лука и нарежете на дъгички.
Загрейте малко зехтин в по-дълбок тиган. Изцедете патладжана и изплакнете с чиста вода. Пак изцедете, подсушете (пропуснах това действие) и сложете в тигана.
Пържете до готовност и получаване на апетитен загар.
Извадете готовия патладжан и в същия тиган запържете тиквичката, като добавите пак малко зехтин (патладжанът е много лаком на мазнина и ще е погълнал цялото количество. За това не слагайте много зехтин с него).
Когато тиквичките се запържат, добавете към тях две нарязани скилидки чесън и пърженият патладжан. Разбъркайте, посолете и след минута извадете зеленчука.
Изпържете лука и го сложете при тиквичките и патладжаните. Подправете с босилека. Разбъркайте сместа.
Пак капнете малко мазнинка в тигана. Сложете 3 скилидки чесън (необелени)
Доматите нарежете на кръгчета, панирайте в брашно и запържете в тигана за много кратко (няколко секунди).
Последна роля на тигана :) - изпържете в него яйцата (формичките ми за сладки са в нетипична употреба ;)).
Сложете в хлебните панички малко от зеленчуковия микс, резен домат, пак зеленчуков микс, пак домат и най-отгоре пържено яйце.
Яйцата може да са забулени, ако така ви харесват повече.
Поръсете с риган или мащерка.
Много свежо и идейно!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесва, Траянче! Благодаря и хубав ден!
ИзтриванеПаничката изглежда разкошно , мога да ям само нея :) ! Много добро и красиво предложение ,Снежи !
ОтговорИзтриванеПрегръдки ! Хубава вечер ,мила :* !
Благодаря, Ивче! И аз по тестени залитам :) Прегръдки и от мен, с пожелание за прекрасен ден!
ИзтриванеОригинално и много лятно предложение! :) Хареса ми много! :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер, Снежи! :)
Благодаря, Светле! Времето хич не е лятно при нас, но ни се хапват все по-леки рецепти :) Поздрави и хубава неделя!
ИзтриванеСнежи, чудесна идея!
ОтговорИзтриванеЗа мен, ако може с рохко яйце :)
Прегръдка и хубава неделя!
Благодаря, Дани! И мъжът ми с рохко яйце си поръча, но се улисах и го сварих съвсем :) Прегръдки и от мен, с пожелание за прекрасен ден!
ИзтриванеАу, страхотна идея, Снежи! Размечтах се за една купичка с рататуи! и какви вкусотии си добавила само! Страхотно ястие. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! Сигурна съм, че можеш да реализираш мечтата :) Поздрави и хубава неделя!
ИзтриванеСнежи, чудесно е! Хлебната купичка с този пълнеж изглежда страхотно, а сладкарските формички явно могат да имат и нетрадиционна функция, ама трябва да се сетиш :)
ОтговорИзтриванеПоздравления за красивото предложение и хубава вечер!
Благодаря, Албенче! Добре, че ми бяха малки яйчицата, та се събраха във формичките :) Прегръдки от мен, с пожелание за прекрасен ден!
ИзтриванеИ аз не обичам рохки яйца, но така е идеално. Много ефектно, Снежи, а и вкусно.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Гери! Поздрави и широко усмихнат ден!
ИзтриванеАз почти успях да отуча половинЪТ да яде месо на всяко ядене, сведох го до 2 пъти седмично, но ако прекаля със зеленчуците и той се цупи и бързо огладнява. Даваш ми прекрасна идея, Елти, как да задоволя вълчия мъжки апетити. Изглежда прекрасно и много вкусно!
ОтговорИзтриванеХубава неделя!
Мъхче, моят не търси задължително месо, но по-леките ястия водят до обяд в 1, после в 3 и вечеря в 7, после в 9, плюс леки закуски между тях :))) Разорява ме :) Хубава неделя и на теб! Благодаря ти!
ИзтриванеКакви сладки купички! Пълнежът много по мой вкус! :) А яйцето ме спечели окончателно, всякак го обичам! Миналата седмица ни подариха 4 пресни яйца от едни кокошки, които цял ден пеят отсреща. Направихме си ги рохки, голяма вкусотия. Май от дете не бял яла рохко яйце, в чашка и с шарена сол. Хубав ден ти желая, Снежи :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Танче! Нещата, които ни връщат към вкуса на детството имат неизмерима стойност, като тези 4 яйчица, които си хапнала с удоволствие. Аз като дете и сурови яйца съм пила, но сега не мога :)
ИзтриванеПоздрави и усмихнат ден!
Много оригинално, вкусно и апетитно предложение, Снежи!
ОтговорИзтриванеСтрахотно изглежда -
пълнежът е по мой вкус, паничката леко препечена, и ароматите...
Харесва ми :)
Поздрави и усмихната нова седмица, Диана
Дианче, благодаря ти! Радвам се, че ти допада предложението. Поздрави и от мен, с пожелание за успешен ден!
ИзтриванеМного оригинално, ефектно, гарантирано вкусно и на всичко отгоре красиво!Поздравления, Снежи!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Сонче! Понякога умишлено търся различното поднасяне :)
ИзтриванеПоздрави и прегръдки, с пожелание за хубав ден!
Снежи, страхотно предложение, свежо, апетитно и много вкусно! Прегръдки и прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Игличе! Прекрасна седмица и на теб! Прегръдки!
ИзтриванеТова се казва кралско угощение,Снежи!Супер ми харесаха тези панички,време е и аз някой път да се заиграя с едни такива,пък да видим какъв ще е пълнежа,а идеята ти за формичките и яйцата е невероятна!Прелестно вкусно ухае тук,блазе ти!Прегръдка от мен и хубава седмица,мила!
ОтговорИзтриванеРоси, благодаря ти! С плънката наистина може да се заиграеш, както и с вкуса на хлебчето. Важно е желание да има, а при теб е в изобилие :) Поздрави (кралски :))), с пожелание за прекрасен ден!
ИзтриванеСтрахотно изглежда, Снежи, а за вкус - при това съчетание на продукти не се и съмнявам, че е не по-малко добро. И хляба и манджата в едно, така да се каже - много ми харесват такива предложения :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, мила Снежи и хубава нова седмица!
Така е, Пепи - манджата и хляба в едно :)), като при оная твоя пълнена погача, но тук в по-летен вариант. Поздрави и прегръдки, с пожелание за прекрасен ден!
ИзтриванеСнежи много ми харесаха тези маслени кошнички, а и с пълнеж... прекрасно :)
ОтговорИзтриванеЩе се възползвам непремнно. Благодаря за рецептата!
Поздрави и усмихнат ден!
И аз ти благодаря, Дианче! Хубав и усмихнат ден!
ИзтриванеСнежи, каква е тази красива интерпретация? Много апетитно изглежда! Преди година, когато дъщеря ми се запали по детското Рататуи го правих, по оригиналната рецепта. Не бях силно впечатлена, защото се пече. Но твоя пържен вариант подсилва вкуса на зеленчуците. Поздравления!
ОтговорИзтриванеТака да се каже... мъжко рататуи :) Благодаря ти, Ани! Поздрави и хубав ден!
ИзтриванеСнеже, поздравления за интересната и оригинална рецепта! Няколко дни нямам възможност да влизам по блоговете и без малко щях да я изпусна!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, мила!
Благодаря, Инче! И аз наваксвам и поправям пропуските през почивните дни :) Прегръдки!
ИзтриванеSneji , vazhitena sam! Neveriatno predlojenie! I s tia chiniiki! Vpechatlena sa mnogo! Ne razbrah samo po kolko ot tiah servirash-da znam kakvi dozi da zamesvam:)
Izvini me, molia za latinicata!
Бети, благодаря ти, мила! Сервирам по една паничка на човек, но това за мен дойде голяма порция. Правих питките с помощта на стандарта купичка за супа, но следващия път ще използвам по-малка. Ще се радвам да споделиш, ако решиш да ги направиш :) Прегръдки!
Изтриване